Broer en zus Ooms gaan samen de uitdaging aan met Sport for Others: "Gun je dat ook een ander niet?"

Keihard werken als huisslaaf en dag in dag uit uitgebuit worden en mishandeld. Voor duizenden kinderen is dat de praktijk. āWij willen dat deze kinderen ook een gewoon leven kunnen levenā, zeggen Jonathan (22) en zijn zus Christianne (15). Zij nemen deel aan Sport for Others en doen mee aan een trailrun van 23 kilometer in de Belgische Ardennen. De twee delen hun diepe betrokkenheid bij het doel.
Jonathan zegt hierover: āIk vind het een mooi en goed doel. Het is belangrijk om kinderen te steunen die het niet zo makkelijk hebben als ik. Ik wil ze ook leuke dingen gunnen.ā Christianne voegt daaraan toe: āHeel erg veel kinderen zitten in de slavernij, meer dan je zou denken en zou kunnen voorstellen.ā
Benieuwd naar het evenement Sport for Others? Bekijk dan de website en zie hoe je mee kan doen of bijdragen!
De deelname van broer en zus aan āSport for Othersā laat zien dat ze een verlangen hebben om de kinderen een beter leven te geven. Christianne zegt: āWij denken er natuurlijk niet elke dag over na, maar terwijl wij zeuren over ons huiswerk, zijn er honderden kilometers verderop kinderen die het echt zwaar hebben.
Jonathan benadrukt hoe hij de waarde van onderwijs en zelfontplooiing ziet: āEen betere ontwikkeling zorgt ervoor dat ik later meer kan betekenen voor de maatschappij.ā
Diepgaande blik op het doel van Sport for Others: De strijd tegen kindslavernij
āZe zegt dat ik te langzaam werk. Ze slaat me dan. Met een riem of met een stok.ā De slechts 14 jarige Rachelle uit Benin werkt hard in het huis van een gezin in de stad Parakou. Maar het is nooit hard genoeg.
Bekijk hier de video van Rachelle:
Wereldwijd zijn miljoenen kinderen het slachtoffer van moderne slavernij, een hartverscheurende realiteit waar armoede, familieproblemen en ontoereikende wetgeving samen een voedingsbodem voor vormen. Kinderen zoals Rachelle uit Benin worden gedwongen tot arbeid onder omstandigheden die haar vrijheid en ontwikkeling ernstig beperken. Rachelle, slechts 14 jaar oud, moest keihard werken als huisslaaf, waar ze dag in dag uit zonder rust werd uitgebuit en mishandeld. Dat kƔn en mƔg geen werkelijkheid blijven voor Rachelle en duizenden andere kinderen. Daarom werken we aan het doorbreken van de ketenen die kinderarbeid en uitbuiting in stand houden.
Het evenement "Sport for Others" werft fondsen die direct bijdragen aan de bevrijding van deze jonge slachtoffers. Door deel te nemen aan activiteiten zoals wandelen, fietsen, hardlopen en mountainbiken, helpen deelnemers niet alleen om bewustwording te vergroten, maar financieren zij ook concrete acties.
Uit benarde situaties
De opgehaalde fondsen maken het mogelijk om kinderen zoals Rachelle uit hun benarde situaties te halen en ze onder te brengen in veilige, christelijke opvanghuizen. Hier ontvangen zij niet alleen basisbehoeften zoals voeding en onderdak, maar ook psychologische begeleiding en onderwijs.
Daarnaast gaat een belangrijk deel van de opbrengsten naar educatie, wat essentieel is voor de toekomstige zelfredzaamheid van deze kinderen. Programmaās gericht op vakopleidingen en algemeen onderwijs bereiden hen voor op een leven buiten de slavernij. Waar mogelijk streven we naar familiehereniging en een veilige terugkeer in de maatschappij.
Om te voorkomen dat meer kinderen slachtoffer worden van slavernij, investeren we ook in preventieprogrammaās. Deze programmaās ondersteunen de armste gezinnen, verhogen de gemeenschapsbewustzijn over kinderuitbuiting, en dringen aan op sterkere kinderbeschermingswetten bij lokale overheden.
De deelnemers van "Sport for Others" leveren met hun sportieve inspanningen een onmisbare bijdrage aan dit belangrijke doel. Jonathan moedigt anderen aan om zich in te zetten: āHelp de kinderen die het moeilijk hebben met een beetje sport en geef hun een goede toekomst.ā Christianne sluit zich hierbij aan en zegt: āHet klinkt misschien vreemd om jezelf uit te putten, maar het zal je goed doen. Achteraf kun je zeggen: nu zijn er kinderen die meer een leven zoals ik kunnen leiden.ā
Oproep tot actie
Jonathan en Christianne hebben een duidelijke boodschap voor mensen die nog nooit aan een evenement zoals āSport for Othersā hebben deelgenomen: āKom uit je comfortzone en doe iets voor de toekomst van iemand anders!ā Christianne sluit af met een oproep: āDenk aan je zegeningen, zou je dat een ander ook niet gunnen? Wij willen dat deze kinderen ook een gewoon leven kunnen leiden, net als wij, en daarom gaan wij, mijn team en ik proberen om zoveel mogelijk geld op te halen. Doe je ook mee?ā
Praatmee