Hoe een Indiase christen het doodsvonnis van zijn eigen voorganger tekende

āOnderteken dit formulier of we verwoesten je huis!ā De doodsbange man kijkt naar het blanco vel papier dat de extremistische hindoes voor hem neerleggen. Hij voldoet aan het vreemde verzoek en mag vertrekken, ongedeerd en opgelucht. Wat hij niet beseft, is dat hij zojuist het schuldbewijs van zijn eigen voorganger heeft getekend.
Cvandaag en Open Doors komen deze maand in actie voor christenen in India. We luiden de noodklok: christenen in India wordt de mond gesnoerd en geweld neemt dramatisch toe. Bid je mee en help je christenen met een noodhulppakket?
Laxman, een toegewijde hindoe uit het noorden van India, komt tot geloof als God zijn vrouw Latika* geneest van een dodelijke ziekte. āToen ik besefte hoe machtig God is, wilde ik niets liever dan zoveel mogelijk mensen bij Hem brengen!ā vertelt hij. Laxman volgt een theologieopleiding en sticht een kerk.
Wonderen
Laxman ziet hoe God wonderen verricht in zijn gemeente. Een man geneest van epilepsie. Zijn familieleden zijn hierdoor zo geraakt, dat ze tot geloof komen. Ook andere mensen vinden genezing in de kerk - zowel lichamelijk als geestelijk. āMensen die verslaafd waren aan alcohol en tabak getuigden dat God hun levens veranderd had, dat ze gestopt waren met roken en drinkenā, vertelt Laxman.
Maar het meest bijzonder voor Laxman is misschien wel het wonder rond de geboorte van zijn dochter. Als de bevallingsdatum nadert, voelt Latika geen beweging meer in haar buik. Laxman brengt haar naar het ziekenhuis, waar ze wordt onderzocht. De dokter heeft slecht nieuws: āHij vertelde dat de baby twee dagen eerder in de baarmoeder was gestorven. Mijn vrouw moest snel geopereerd worden, anders zouden we haar ook kunnen verliezen.ā Terwijl de familie rouwt om het overleden kindje en Latika naar de operatiekamer gebracht wordt, gaat Laxman in gebed. Vurig bidt hij voor Latika en hun ongeboren kindje.
En dan gebeurt er iets ongelooflijks. Latika brengt een gezond kind ter wereld.
Vals beschuldigd
Het aantal mensen dat de kerk van Laxman bezoekt, stijgt na dit wonder van slechts een paar naar enkele honderden. Maar met de groei, neemt ook de weerstand toe. Extremistische hindoes zien dat onder de gemeenteleden veel voormalige hindoes zijn en reageren verbolgen. āZe dienden een aanklacht tegen me in en beschuldigden me ervan dat ik mensen met geld verleid had om christen te worden,ā vertelt Laxman. Volgens de anti-bekeringswet die van kracht is in de deelstaat waar Laxman woont, is dat een strafbaar feit.
Omdat ze geen bewijs hebben van hun beschuldigingen, nemen Laxmans tegenstanders een lid van zijn kerk mee naar het politiebureau. Ze vertellen hem dat zijn huis wordt verwoest, tenzij hij zijn handtekening op een blanco vel papier zet. De doodsbange gelovige stemt in met het vreemde verzoek en wordt vrijgelaten. Vervolgens voegen de extremistische hindoes een ābekentenisā toe boven de handtekening. āIn de bekentenis stond dat ik die man naar het christendom had gelokt door hem geld te belovenā, vertelt Laxman.
Laxman belandt op grond van deze bekentenis in de gevangenis, waar de agenten hem beledigen en martelen. Vertwijfeld roept hij het uit naar God: āWaarom heeft niemand uit mijn gemeente mij geholpen? Is dit dan het einde van mijn bediening?!ā
En God antwoordt. āWees niet bang, want Ik ben bij je!ā
Laxman voelt hoe zijn hart vervuld wordt met vrede. āIk vond de moed en kracht om alle pijn en martelingen te doorstaan."
Jobstijding
Na zes dagen in de gevangenis wordt Laxman op borgtocht vrijgelaten - om erachter te komen dat de extremisten zijn kerk verwoest hebben. āWe komen nu nog maar met 40 mensen samen, in het geheimā, vertelt Laxman. āDe anderen blijven weg uit angst voor vervolging. Zij komen in kleinere groepjes bij elkaar.ā
Laxman heeft het zwaar. Door het uiteenvallen van de kerk kan hij zijn gezin niet meer onderhouden van de tienden van zijn gemeente. Daarnaast lijdt hij nog steeds onder de rugpijn die hij overhield aan de martelingen in de gevangenis.
De tragiek van het lijden door vervolging en de rol van Gods voortdurende genade daarin houden hem erg bezig. Hij vertelt hoe het Bijbelboek Job hem daarbij inspireert. āJob vreesde de Heer en moest toch zo lijden. Maar hij bleef sterk in zijn geloof!ā
Gods werk is niet te stoppen
Lokale partners van Open Doors hielpen Laxman met het opzetten van een kleine kippenfokkerij. Hiermee kan hij in het levensonderhoud van zijn gezin voorzien. āWe zaten er helemaal doorheen en waren zwaar getraumatiseerdā, vertelt Laxman. āMaar jullie aanwezigheid geeft ons nieuwe moed.ā
Hij gelooft dat wat er ook gebeurt, Gods werk in India niet zal stoppen. āDe kerk is gesloten, maar mijn bediening gaat doorā, zegt hij. āDit is Gods werk. Niemand kan het sluiten of stilleggen.ā
Kijk in onderstaande video van Open Doors het verhaal van Laxman terug.
Naast gebed hebben Indiase christenen dringend behoefte aan voedsel, kleding en medicijnen! Sta jij naast Laxman en miljoenen andere christenen? Geef dan een noodhulppakket met de Cvandaag Crowdfund!
Praatmee