Tijdens de grootste tegenslagen ervoer voorganger Jonathan Kroeske Gods nabijheid

Jonathan Kroeske is voorganger van Godcentre Utrecht, een van de snelst groeiende kerken in Nederland. Onlangs schoof Kroeske aan in het programma Hour of Power, waarin hij onder meer vertelde over de grootste tegenslagen in zijn leven. Het is december 2023 als de dochter van Kroeske met een ernstige longontsteking in het ziekenhuis opgenomen wordt en daar vijf weken zou liggen. In die tijd krijgt Kroeske ook nog te horen dat zijn vader ongeneeslijk ziek is (hij zou later ook overlijden). Maar juist in die tijd ervaart hij Gods nabijheid, vertelt Kroeske.
Niet ingewikkeld, maar ontwikkeld
In een preek die Kroeske onlangs hield, en die presentator Jan van den Bosch zag, merkte Kroeske op dat 'we niet ingewikkeld moeten zijn, maar ontwikkeld moeten worden.' Wat bedoelde de voorganger daarmee? "Ik bedoelde eigenlijk dat het leven soms ingewikkeld kan zijn en dat we het ook ingewikkeld kunnen maken voor onszelf in de zoektocht naar vervulling. Maar Jezus zegt dat we ontwikkeld moeten worden, dat we los moeten komen van die ingewikkelde gedachtenpatronen en dat we gaan zien hoe Hij naar ons kijkt", aldus Kroeske.
Want verstaat Kroes dan eigenlijk onder 'ingewikkeld'? "Ik denk dat het ermee te maken heeft dat we allemaal ten diepste op zoek zijn naar zingeving en vervulling. Dat proberen we te vinden in de dingen die we doen, maar ten diepste gaat dat ons nooit die vervulling geven. En dat maakt het ook ingewikkeld. Jezus wil ons ontwikkelen, dat we gewoon naar Hem gaan kijken en dat we gaan zien wat Hij met ons voor ogen heeft."
Leven uit Zijn kracht
Vervolgens legt de voorganger uit hoe Jezus ons ontwikkelt. "Door ons terug te brengen naar hoe Hij ons bedoeld heeft. Ik denk dat we heel vaak leven vanuit ons verstand en dat we heel erg de dingen proberen te beredeneren en te analyseren. God en Jezus willen eigenlijk spreken tot ons hart en laten zien hoe Hij ons als mens gemaakt en bedoeld heeft, simpelweg om Zijn kind te zijn en te leven vanuit Zijn kracht."
Een heilig boontje
Als kind groeit Kroeske op in een christelijk gezin. Zijn broers noemen hem dan in die tijd regelmatig 'heilig boontje'. Wat was daar de reden voor? āVanaf jonge leeftijd ben ik inderdaad gelovig opgevoed en op jonge leeftijd koos ik ook bewust voor God. Ik nam aan dat het waar was en ik wist in mijn hart dat God bestond. Hij was er voor mij.ā
Een douche van liefde
Op 11-jarige leeftijd krijgt Kroeske een bijzondere ervaring. Wat gebeurde er? āIk was in de kerk, en ik geloofde dus al in God, toen gezegd werd: āAls je Gods liefde wil ontvangen, willen we voor je bidden.ā Ik dacht: waarom zou ik dat niet willen? Toen werd er voor mij gebeden en op dat moment gebeurde er iets heel bijzonders wat ik nooit zal vergeten. Het was alsof er een douche van liefde over mij werd uitgegoten en ik hoorde een stem in mijn hart zeggen: āJonathan, Ik ben je beste vriend. Ik ben er altijd voor je geweest en Ik zal er altijd voor je zijn.' Op dat moment wist ik: God is zo echt, zo reĆ«el maar ook zo dichtbij en persoonlijk. Dat heeft mijn leven veranderd.ā
Tegenslagen
Dat God er altijd voor hem zou zijn is iets wat tijdens een aantal tegenslagen getest wordt. De eerste echte tegenslagen ervaart Kroeske als hij een tiener is: āIk ging meer ontdekken en ik zette God aan de kant. Toen kwamen er ook momenten dat ik eigenlijk best wel in de put raakte, maar juist tijdens die momenten merkte ik dat Hij erbij was. Ondanks dat ik ver bij Hem vandaan geraakt was, was Hij juist zo dicht bij mij."
Gods nabijheid
Een andere tegenslag waarin het geloof van de voorganger op de proef gesteld wordt, is als zijn middelste dochter eind vorig jaar met een hevige longontsteking in het ziekenhuis opgenomen wordt. āUiteindelijk heeft ze vijf weken in het ziekenhuis gelegen. Terwijl we daar waren, kreeg ik het bericht dat mijn vader ongeneeslijk ziek was. Dat waren twee klappen achter elkaar, en juist tijdens die momenten ervoer ik zo God nabijheid. Menselijk gezien is alle hoop verloren, mijn vader is uiteindelijk ook verleden, maar ik kreeg zoveel troost. De wetenschap dat je het niet zelf hoeft te dragen, dat Hij je daarin de kracht geeft, maar dat Hij soms ook via een stille fluistering in je hart zegt: āHet komt goed, maak je geen zorgen.ā"
Doel van het leven & Godcentre
Wat is eigenlijk zijn doel van het leven? āIk geloof om God te kennen en Hem bekend te makenā, reageert Kroeske. Dat doet hij als voorganger van GODcentre in Utrecht. De gemeente, net als andere locaties die deel uitmaken van het kerkgenootschap, groeit snel in aantal. Hoe verklaart Kroeske dat? āIk dat dat ook te maken heeft met de tijd waarin we leven, mensen verlangen echt naar een stukje persoonlijke beleving en ervaring. Het gaat natuurlijk niet om het gevoel, we willen mensen helpen om die persoonlijke relatie met God te ontwikkelen.ā
Bekijk in onderstaande uitzending van Hour of Power het volledige gesprek met voorganger Jonathan Kroeske terug.
Praatmee