Ruben Flach deelt indrukwekkende verhalen én doet indringende oproep tijdens pinksterpreek

Preekverslag19 mei 2024 8 minuten Patrick Simons
Ruben Flach

"God zoekt mensen die vandaag op hun knieën gaan en zeggen; 'Heer wilt U het opnieuw doen? Wilt U het opnieuw doen door mij?' Dat stelt Ruben Flach tijdens de zondagochtenddienst van Opwekking. De directeur van de organisatie deelde indrukwekkende verhalen uit de geschiedenis over hoe God werkt en koppelde daar een belangrijke oproep aan waardoor er een jaar lang onafgebroken gebeden wordt door christenen in Nederland. 

Duizenden mensen waren zondagmorgen aanwezig bij de dienst die geopend werd met lofprijzing en aanbidding. Traditiegetrouw waren er op Pinksterzondag ook veel daggasten. Zowel de hoofdtent als het veld voor de tent waren vol. Ruben Flach, scheidend directeur van Opwekking, had de eer om voor deze grote mensenmassa te mogen spreken. Henk Stoorvogel, die aan het begin van de dienst Flach uitgebreid complimenteerde, noemde de preek ook zijn “afscheidsspeech”.  Flach kreeg vervolgens een staande ovatie van het aanwezige publiek. 

Graaf von Zinzendorf
 ‘Dichterbij een opwekking’ was het thema van de preek die Flach vervolgens hield. Hij begon zijn preek met een verhaal over de jonge graaf Nikolaus von Zinzendorf die aan het begin van de achttiende eeuw (1720) op jonge leeftijd Jezus leerde kennen. Zijn leven veranderde toen hij door een museum liep en het schilderij ‘Ecce Homo’, een schilderij van Jezus, tegenkwam. Onder het schilderij stond een tekst die het leven van de graaf veranderde: ‘Ik heb dit voor jou gedaan. Wat heb jij voor Mij gedaan?’ Vanaf dat moment besloot Von Zinzendorf zijn leven in dienst te stellen van God. Dat deed hij onder meer door op een groot landgoed een woonplaats te bouwen waar vanwege hun geloof vervolgde Moraviërs werden opgevangen en mochten wonen. Die plaats kreeg de naam ‘Herrnhut', wat beschermplaats des Heeren betekent. 

"Door de werking van de Heilige Geest kwam er besef van zonden, herstel en verlangen naar heiliging."

Na verloop van tijd ontstond er echter flinke verdeeldheid onder de inwoners, zo vertelt Flach. “Je kunt gerust zeggen dat er sprake was van polarisatie. Dat ging zelfs zover dat sommigen de graaf, die de stad had gebouwd en hen had opgevangen ervan beschuldigden de antichrist te zijn. Graaf Von Zinzendorf besloot zelf naar het landgoed te verhuizen omdat hij niet wilde dat de droom die God hem had gegeven verloren zou gaan. Samen met een groep leiders besloot hij een hele nacht te gaan bidden. Toen kregen ze het op hun hart om een dienst van eenheid en avondmaal te vieren met elkaar. De graaf ging persoonlijk alle huizen langs om mensen uit te nodigen voor die dienst.” 

Iedereen was aanwezig bij die bijzondere dienst op het moment dat ze samen avondmaal vierden, werd de Heilige Geest uitgestort. “De kracht van God werd zichtbaar”, aldus Flach. “Er waren wonderen en tekenen, mensen werden aangeraakt. En weet je wat zo bijzonder was? De krachtigste werking was onder kinderen. Die wilden meer. Er werden kinderen op de velden gevonden terwijl ze aan het bidden waren. Zo machtig was de werking van de Heilige Geest op dat moment. En er gebeurde meer: er kwam besef van zonden, er kwam herstel en verlangen naar heiliging en heilig voor God te leven. En dat allemaal door één man die besloot gehoorzaam te zijn aan de roep van God in zijn hart.”

Levensmissie
Flach legt vervolgens uit wat Opwekking is. “Ik geloof dat als we over de definitie van ‘opwekking’ praten, dat een intensivering is van het gewone werk van de Heilige Geest. De Heilige Geest is altijd in ons en aan het werk en gaat nooit weg. Maar bij ons dooft het vuurtje omdat er dingen in de weg staan of omdat er iets gebeurt in ons leven. Een opwekking gaat juist ook om mensen buiten de kerk. Er zijn zoveel mensen om ons heen die de naam van Jezus niet kennen. We hebben met elkaar een prachtige opdracht, een levensmissie gekregen: dichterbij God komen en mensen dichterbij God brengen.” 

"Wij hebben de Heilige Geest nodig om te strijden tegen ons ego."

Er zijn in de loop van de geschiedenis heel veel opwekkingen geweest, zo vertelt Flach even later. “Door de eeuwen heen zien we dat opwekkingen komen met eb- en vloedbewegingen. Waarom dooft opwekking dan uit? Dat komt in de eerste plaats door onze eigen zondigheid. Er is een strijd in ons gaande tussen ons ego en de Heilige Geest. We hebben de Geest nodig om te strijden tegen ons ego. Maar ook teleurstelling en verdriet kunnen het vuurtje uitblussen. 

Mijn verlangen is dat Gods Geest onder ons gaat bewegen en we de opwekking van God in ons leven en ons land gaan zien. Dat begint misschien hier of op een andere plek. Dat laten we aan God over. Maar ik wil vanmorgen mijn hart uitstrekken naar een nieuwe opwekking van God omdat het nodig hebben. En dat ligt aan ons, niet aan God. Als echt gebed stopt, als het zoeken waarheid minder wordt en vrijzinnigheid de norm om iedereen tevreden te houden. Als entertainment belangrijker wordt dan het woord van God of geld hebben belangrijker is dan wat ook in ons leven. Als we geen verdriet meer ervaren voor de mensen die verloren gaan maar een excuus verzinnen zodat ze niet meer verloren gaan. Dán is een opwekking nodig! God wil ons hart raken met wat Zijn hart raakt.”

Honderd jaar onafgebroken bidden
Flach keert vervolgens weer terug naar de Herrnhut in de achttiende eeuw en de bijzondere opwekking die daar plaatsvond. “Er ontstond daar een ongelooflijke gebedsbeweging. 24 mannen en 24 vrouwen startten op basis van een tekst uit Leviticus, waar staat dat de vlam van de tabernakel nooit mag uitdoven, een gebedsbeweging waarbij er 24 uur per dag werd gebeden. Weet je hoe lang die gebedsbeweging heeft geduurd? Honderd jaar. Er werd honderd jaar onafgebroken gebeden. Als de kerk opnieuw gaat bidden, God gaat zoeken en gaat vragen om opwekking, gaat dat zijn uitwerking niet missen. 

Er kwam ook een sterke missionaire drang bij de Moraviërs. Ze gingen zending bedrijven en gaven daarbij hun eigen leven. Sommigen van hen waren bereid zichzelf te verkopen als slaaf, zodat ze onder slaven het evangelie konden verspreiden. Er werd destijds gezegd dat de koffer van een zendeling eigenlijk een doodskist is. Als zendeling wist je één ding zeker: ik ga mijn leven verliezen voor Jezus. En als je daartoe bereid bent, weet je dat de opwekking is begonnen in je hart. Want daar begint opwekking. In je eigen hart.” 

"God wil je optillen en in je oor fluisteren: 'Ik houd zo ontzettend veel van jou.'"

Door de sterke zendingsdrang belandt een groep Moraviërs uiteindelijk op een schip, zo vertelt Flach. “Op datzelfde schip zat John Wesley. Het schip kwam in een storm terecht en hij werd doodsbang. Hij was best bang voor de dood. En toen zag hij de groep Moraviërs in de kelder van het schip. Ze waren aan het zingen en bidden en totaal niet bang. Ze brachten tijdens die reis John Wesley in het licht van de Heilige Geest, hij ontving de doop en de vervulling van de Heilige Geest.  Hij werd de grootste zendeling ooit in Engeland. Ik las dat hij 300.000 kilometer te paard heeft afgelegd in Engeland om het evangelie te verkondigen. De uitwerking van opwekking is zeker niet alleen krachtige zichtbaarheid van wonderen en teken. De uitwerking is vervuld worden van de Heilige Geest, de wereld intrekken, Jezus prediken en het koninkrijk van God zichtbaar maken.” 

Ik houd van je
Flach haalt vervolgens de theoloog Maryn Lloyd-Jones aan. “Hij vergeleek opwekking met het moment dat een vader zijn kind optilt en in zijn oren fluistert: ‘Ik houd zo ontzettend veel van je.' Wat je nodig hebt is geloofszekerheid. Want als die vader dat kind neerzet en het loopt weg, is het niet minder geliefd dan op het moment dat hij in zijn vaders armen was. Het vuur dooft omdat wij weglopen en vergeten dat we onvoorwaardelijk en onherroepelijk geliefd zijn door de Vader. Opwekking moet beginnen in ons eigen hart. Besef dat we opwekking in ons eigen hart nodig hebben, we moeten opnieuw tot leven komen. En God wil ons daar vanmorgen in tegemoet komen. Als wij aan God vragen of Hij ons voor het eerst of opnieuw wil vullen met de Heilige Geest, wil Hij je optillen en in je oor fluisteren: ‘Ik houd zo ontzettend veel van jou.’ 

Generatie op generatie
Flach eindigt vervolgens met opnieuw een verhaal. “In de jaren 40 van de vorige eeuw nam professor Orr zijn studenten mee naar het huis waar John Wesley woonde. De studenten kregen een rondleiding door het huis. Ze zagen de huiskamer, de eetzaal, zijn werkplek met al de prachtige boeken die hij las. Uiteindelijke mochten ze ook zijn slaapkamer zien. Ze liepen daar een beetje rond en een van de studenten zag plotseling aan de rand van het bed twee kuilen in de vloerbedekking. Orr legde uit dat die kuilen daar zaten omdat het de plek was waar Wesley elke dag urenlang aan het bidden was voor een opwekking. De studenten waren er stil van. Ze waren onder de indruk van deze heilige plek waar John Wesley zo vaak god had ontmoet

Toen ze het huis verlieten en de bus weer in wilde gaan, miste Orr een student. Hij ging terug het huis en zocht overal. Toen hij uiteindelijk de slaapkamer binnenkwam zag hij boven het bed nog net het hoofd van één van zijn studenten. Hij zat op zijn knieën. De professor hoorde hem bidden: ‘Lord, would You do it again? By me?’ Heer wilt U het opnieuw doen? Zou U het opnieuw willen doen? Met mij? Wilt U het opnieuw doen? Hij tikte voorzichtig zijn student aan omdat ze weg moesten. Vanuit de gaten in de vloerbedekking stond Billy Graham op. Toen nog een jonge student, later een van de allergrootste evangelisten van onze tijd. En we kunnen niet anders concluderen dat God het opnieuw heeft gedaan. Dat God tegemoet komt aan de gebeden van gewone mensen die bereid zijn om op de knieën te gaan. 

"Vanuit de gaten in de vloerbedekking stond Billy Graham op. Toen nog een jonge student, later een van de allergrootste evangelisten van onze tijd. We kunnen niet anders dan concluderen dat God het opnieuw heeft gedaan."

Wilt u het opnieuw doen?
“Dit begon in 1720”, besluit Flach zijn preek. Het ging door naar John Wesley en bijna drie eeuwen later komt er iemand in het huis van Wesley die op dezelfde plek knielt. God is een God van generaties. God is door de eeuwen heen doorgegaan met opwekkingen. En vanmorgen zoekt God mensen die zeggen: ‘Heer wilt U het opnieuw doen? Wilt U het doen door mij? Wat zou er gebeuren als wij met zoveel mensen vanmorgen zouden opstaan en zeggen: wij kiezen voor eenheid. En vanuit die eenheid willen wij U aanroepen. We gaan een jaar lang bidden voor opwekking. Maar dat begint vandaag, hier en nu. Laat de vraag tot je doordringen waarmee het allemaal begon. De vraag die de jonge graaf Von Zinzendorf op dat schilderij zag: ‘Dit is wat Ik voor jou gedaan heb. Wat heb jij voor mij gedaan?’ Zou jij bereid zijn om vandaag op je knieën te gaan en tegen God te zeggen: ‘Heer, wilt u het opnieuw doen? En wilt u het doen door mij?’ 

Verderop in de dienst deed Flach nog een belangrijke oproep. Hij wil een initiatief starten waardoor er in Nederland een jaar lang onafgebroken gebeden wordt voor een opwekking. Daarvoor kunnen kerken zich aanmelden om de gebedsmarathon een week lang voor hun rekening te nemen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg