Ruben Flach deelt indrukwekkende verhalen én doet indringende oproep tijdens pinksterpreek

Preekverslag 19 mei 2024 8 minuten Patrick Simons
Ruben Flach

"God zoekt mensen die vandaag op hun knieën gaan en zeggen; 'Heer wilt U het opnieuw doen? Wilt U het opnieuw doen door mij?' Dat stelt Ruben Flach tijdens de zondagochtenddienst van Opwekking. De directeur van de organisatie deelde indrukwekkende verhalen uit de geschiedenis over hoe God werkt en koppelde daar een belangrijke oproep aan waardoor er een jaar lang onafgebroken gebeden wordt door christenen in Nederland. 

Duizenden mensen waren zondagmorgen aanwezig bij de dienst die geopend werd met lofprijzing en aanbidding. Traditiegetrouw waren er op Pinksterzondag ook veel daggasten. Zowel de hoofdtent als het veld voor de tent waren vol. Ruben Flach, scheidend directeur van Opwekking, had de eer om voor deze grote mensenmassa te mogen spreken. Henk Stoorvogel, die aan het begin van de dienst Flach uitgebreid complimenteerde, noemde de preek ook zijn “afscheidsspeech”.  Flach kreeg vervolgens een staande ovatie van het aanwezige publiek. 

Graaf von Zinzendorf
 ‘Dichterbij een opwekking’ was het thema van de preek die Flach vervolgens hield. Hij begon zijn preek met een verhaal over de jonge graaf Nikolaus von Zinzendorf die aan het begin van de achttiende eeuw (1720) op jonge leeftijd Jezus leerde kennen. Zijn leven veranderde toen hij door een museum liep en het schilderij ‘Ecce Homo’, een schilderij van Jezus, tegenkwam. Onder het schilderij stond een tekst die het leven van de graaf veranderde: ‘Ik heb dit voor jou gedaan. Wat heb jij voor Mij gedaan?’ Vanaf dat moment besloot Von Zinzendorf zijn leven in dienst te stellen van God. Dat deed hij onder meer door op een groot landgoed een woonplaats te bouwen waar vanwege hun geloof vervolgde Moraviërs werden opgevangen en mochten wonen. Die plaats kreeg de naam ‘Herrnhut', wat beschermplaats des Heeren betekent. 

"Door de werking van de Heilige Geest kwam er besef van zonden, herstel en verlangen naar heiliging."

Na verloop van tijd ontstond er echter flinke verdeeldheid onder de inwoners, zo vertelt Flach. “Je kunt gerust zeggen dat er sprake was van polarisatie. Dat ging zelfs zover dat sommigen de graaf, die de stad had gebouwd en hen had opgevangen ervan beschuldigden de antichrist te zijn. Graaf Von Zinzendorf besloot zelf naar het landgoed te verhuizen omdat hij niet wilde dat de droom die God hem had gegeven verloren zou gaan. Samen met een groep leiders besloot hij een hele nacht te gaan bidden. Toen kregen ze het op hun hart om een dienst van eenheid en avondmaal te vieren met elkaar. De graaf ging persoonlijk alle huizen langs om mensen uit te nodigen voor die dienst.” 

Iedereen was aanwezig bij die bijzondere dienst op het moment dat ze samen avondmaal vierden, werd de Heilige Geest uitgestort. “De kracht van God werd zichtbaar”, aldus Flach. “Er waren wonderen en tekenen, mensen werden aangeraakt. En weet je wat zo bijzonder was? De krachtigste werking was onder kinderen. Die wilden meer. Er werden kinderen op de velden gevonden terwijl ze aan het bidden waren. Zo machtig was de werking van de Heilige Geest op dat moment. En er gebeurde meer: er kwam besef van zonden, er kwam herstel en verlangen naar heiliging en heilig voor God te leven. En dat allemaal door één man die besloot gehoorzaam te zijn aan de roep van God in zijn hart.”

Levensmissie
Flach legt vervolgens uit wat Opwekking is. “Ik geloof dat als we over de definitie van ‘opwekking’ praten, dat een intensivering is van het gewone werk van de Heilige Geest. De Heilige Geest is altijd in ons en aan het werk en gaat nooit weg. Maar bij ons dooft het vuurtje omdat er dingen in de weg staan of omdat er iets gebeurt in ons leven. Een opwekking gaat juist ook om mensen buiten de kerk. Er zijn zoveel mensen om ons heen die de naam van Jezus niet kennen. We hebben met elkaar een prachtige opdracht, een levensmissie gekregen: dichterbij God komen en mensen dichterbij God brengen.” 

"Wij hebben de Heilige Geest nodig om te strijden tegen ons ego."

Er zijn in de loop van de geschiedenis heel veel opwekkingen geweest, zo vertelt Flach even later. “Door de eeuwen heen zien we dat opwekkingen komen met eb- en vloedbewegingen. Waarom dooft opwekking dan uit? Dat komt in de eerste plaats door onze eigen zondigheid. Er is een strijd in ons gaande tussen ons ego en de Heilige Geest. We hebben de Geest nodig om te strijden tegen ons ego. Maar ook teleurstelling en verdriet kunnen het vuurtje uitblussen. 

Mijn verlangen is dat Gods Geest onder ons gaat bewegen en we de opwekking van God in ons leven en ons land gaan zien. Dat begint misschien hier of op een andere plek. Dat laten we aan God over. Maar ik wil vanmorgen mijn hart uitstrekken naar een nieuwe opwekking van God omdat het nodig hebben. En dat ligt aan ons, niet aan God. Als echt gebed stopt, als het zoeken waarheid minder wordt en vrijzinnigheid de norm om iedereen tevreden te houden. Als entertainment belangrijker wordt dan het woord van God of geld hebben belangrijker is dan wat ook in ons leven. Als we geen verdriet meer ervaren voor de mensen die verloren gaan maar een excuus verzinnen zodat ze niet meer verloren gaan. Dán is een opwekking nodig! God wil ons hart raken met wat Zijn hart raakt.”

Honderd jaar onafgebroken bidden
Flach keert vervolgens weer terug naar de Herrnhut in de achttiende eeuw en de bijzondere opwekking die daar plaatsvond. “Er ontstond daar een ongelooflijke gebedsbeweging. 24 mannen en 24 vrouwen startten op basis van een tekst uit Leviticus, waar staat dat de vlam van de tabernakel nooit mag uitdoven, een gebedsbeweging waarbij er 24 uur per dag werd gebeden. Weet je hoe lang die gebedsbeweging heeft geduurd? Honderd jaar. Er werd honderd jaar onafgebroken gebeden. Als de kerk opnieuw gaat bidden, God gaat zoeken en gaat vragen om opwekking, gaat dat zijn uitwerking niet missen. 

Er kwam ook een sterke missionaire drang bij de Moraviërs. Ze gingen zending bedrijven en gaven daarbij hun eigen leven. Sommigen van hen waren bereid zichzelf te verkopen als slaaf, zodat ze onder slaven het evangelie konden verspreiden. Er werd destijds gezegd dat de koffer van een zendeling eigenlijk een doodskist is. Als zendeling wist je één ding zeker: ik ga mijn leven verliezen voor Jezus. En als je daartoe bereid bent, weet je dat de opwekking is begonnen in je hart. Want daar begint opwekking. In je eigen hart.” 

"God wil je optillen en in je oor fluisteren: 'Ik houd zo ontzettend veel van jou.'"

Door de sterke zendingsdrang belandt een groep Moraviërs uiteindelijk op een schip, zo vertelt Flach. “Op datzelfde schip zat John Wesley. Het schip kwam in een storm terecht en hij werd doodsbang. Hij was best bang voor de dood. En toen zag hij de groep Moraviërs in de kelder van het schip. Ze waren aan het zingen en bidden en totaal niet bang. Ze brachten tijdens die reis John Wesley in het licht van de Heilige Geest, hij ontving de doop en de vervulling van de Heilige Geest.  Hij werd de grootste zendeling ooit in Engeland. Ik las dat hij 300.000 kilometer te paard heeft afgelegd in Engeland om het evangelie te verkondigen. De uitwerking van opwekking is zeker niet alleen krachtige zichtbaarheid van wonderen en teken. De uitwerking is vervuld worden van de Heilige Geest, de wereld intrekken, Jezus prediken en het koninkrijk van God zichtbaar maken.” 

Ik houd van je
Flach haalt vervolgens de theoloog Maryn Lloyd-Jones aan. “Hij vergeleek opwekking met het moment dat een vader zijn kind optilt en in zijn oren fluistert: ‘Ik houd zo ontzettend veel van je.' Wat je nodig hebt is geloofszekerheid. Want als die vader dat kind neerzet en het loopt weg, is het niet minder geliefd dan op het moment dat hij in zijn vaders armen was. Het vuur dooft omdat wij weglopen en vergeten dat we onvoorwaardelijk en onherroepelijk geliefd zijn door de Vader. Opwekking moet beginnen in ons eigen hart. Besef dat we opwekking in ons eigen hart nodig hebben, we moeten opnieuw tot leven komen. En God wil ons daar vanmorgen in tegemoet komen. Als wij aan God vragen of Hij ons voor het eerst of opnieuw wil vullen met de Heilige Geest, wil Hij je optillen en in je oor fluisteren: ‘Ik houd zo ontzettend veel van jou.’ 

Generatie op generatie
Flach eindigt vervolgens met opnieuw een verhaal. “In de jaren 40 van de vorige eeuw nam professor Orr zijn studenten mee naar het huis waar John Wesley woonde. De studenten kregen een rondleiding door het huis. Ze zagen de huiskamer, de eetzaal, zijn werkplek met al de prachtige boeken die hij las. Uiteindelijke mochten ze ook zijn slaapkamer zien. Ze liepen daar een beetje rond en een van de studenten zag plotseling aan de rand van het bed twee kuilen in de vloerbedekking. Orr legde uit dat die kuilen daar zaten omdat het de plek was waar Wesley elke dag urenlang aan het bidden was voor een opwekking. De studenten waren er stil van. Ze waren onder de indruk van deze heilige plek waar John Wesley zo vaak god had ontmoet

Toen ze het huis verlieten en de bus weer in wilde gaan, miste Orr een student. Hij ging terug het huis en zocht overal. Toen hij uiteindelijk de slaapkamer binnenkwam zag hij boven het bed nog net het hoofd van één van zijn studenten. Hij zat op zijn knieën. De professor hoorde hem bidden: ‘Lord, would You do it again? By me?’ Heer wilt U het opnieuw doen? Zou U het opnieuw willen doen? Met mij? Wilt U het opnieuw doen? Hij tikte voorzichtig zijn student aan omdat ze weg moesten. Vanuit de gaten in de vloerbedekking stond Billy Graham op. Toen nog een jonge student, later een van de allergrootste evangelisten van onze tijd. En we kunnen niet anders concluderen dat God het opnieuw heeft gedaan. Dat God tegemoet komt aan de gebeden van gewone mensen die bereid zijn om op de knieën te gaan. 

"Vanuit de gaten in de vloerbedekking stond Billy Graham op. Toen nog een jonge student, later een van de allergrootste evangelisten van onze tijd. We kunnen niet anders dan concluderen dat God het opnieuw heeft gedaan."

Wilt u het opnieuw doen?
“Dit begon in 1720”, besluit Flach zijn preek. Het ging door naar John Wesley en bijna drie eeuwen later komt er iemand in het huis van Wesley die op dezelfde plek knielt. God is een God van generaties. God is door de eeuwen heen doorgegaan met opwekkingen. En vanmorgen zoekt God mensen die zeggen: ‘Heer wilt U het opnieuw doen? Wilt U het doen door mij? Wat zou er gebeuren als wij met zoveel mensen vanmorgen zouden opstaan en zeggen: wij kiezen voor eenheid. En vanuit die eenheid willen wij U aanroepen. We gaan een jaar lang bidden voor opwekking. Maar dat begint vandaag, hier en nu. Laat de vraag tot je doordringen waarmee het allemaal begon. De vraag die de jonge graaf Von Zinzendorf op dat schilderij zag: ‘Dit is wat Ik voor jou gedaan heb. Wat heb jij voor mij gedaan?’ Zou jij bereid zijn om vandaag op je knieën te gaan en tegen God te zeggen: ‘Heer, wilt u het opnieuw doen? En wilt u het doen door mij?’ 

Verderop in de dienst deed Flach nog een belangrijke oproep. Hij wil een initiatief starten waardoor er in Nederland een jaar lang onafgebroken gebeden wordt voor een opwekking. Daarvoor kunnen kerken zich aanmelden om de gebedsmarathon een week lang voor hun rekening te nemen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#356 Jeffrey & dr. Wim Dekker over iftar-maaltijden, de NGK-synode en de 40-dagentijd
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Adriaan Lenglet
Nieuws

Abt van Vaals treedt terug na onderzoek naar seksueel misbruik binnen abdij

De abt van de benedictijnerabdij Sint-Benedictusberg in Vaals, Adriaan Lenglet, heeft zijn functie neergelegd. Dat schrijven verschillende media. Officieel wordt zijn vertrek toegeschreven aan zijn leeftijd en gezondheidsproblemen, maar het ontslag v

Arnold Huijgen
Nieuws

Prof. dr. Huijgen tijdens 'Jansdebat': "Het kwaad uitroeien is Gods werk"

“Ons onderscheidingsvermogen schiet tekort om het kwaad definitief uit te roeien. Dat is uiteindelijk Gods werk”, zo vertelde prof. dr. Arnold Huijgen afgelopen dinsdag. Tijdens het 'Jansdebat' in Gouda gingen theoloog Arnold Huijgen en schrijver Arn

Syrië
Nieuws

Syrische overgangsgrondwet gebaseerd op islamitische wetgeving

Na een kort opstellingsproces van minder dan twee weken heeft Syrië een overgangsgrondwet aangekondigd die het land de komende vijf jaar zal leiden. De nieuwe grondwet legt de basis voor de periode tot aan de geplande verkiezingen in 2030 en is het r

kerkasiel
Nieuws

NGK-synodevoorzitter vindt kerkasiel een daad van barmhartigheid

Kerkasiel is niet alleen een daad van barmhartigheid, maar ook een oproep tot rechtvaardigere wetgeving, zo stelt dominee Peter Sinia, synodevoorzitter van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). Zondagavond namen vertegenwoordigers van NGK, onder

Rusland
Nieuws

Russische rechtbank verbiedt ‘extremistische’ Bijbelvertaling

De Moskouse stadsrechtbank heeft eerder deze maand een populaire Bijbelvertaling verboden en bestempeld als “extremistisch.” De uitspraak maakt het illegaal om het Nieuwe Testament: The Restoration Translation te verspreiden, een vertaling van de Chi

kerk
Nieuws

Satanische boodschap achtergelaten bij vernielde katholieke kerk in Amerikaanse stad

De politie en federale autoriteiten onderzoeken een mogelijk haatmisdrijf nadat een katholieke kerk in Wichita, Kansas, werd vernield en er een satanische boodschap werd achtergelaten. Dat meldt International Christian Concern.  Op zaterdagochtend on

Trump
Nieuws

Christelijke leiders roepen Trump op om 24 gevangengenomen christenen in Azerbeidzjan te redden

Een brede coalitie van christelijke leiders roept voormalig president Donald Trump op om zich in te zetten voor de vrijlating van 24 christelijke gevangenen in Azerbeidzjan. Deze groep bestaat uit 23 Armeense christenen en één Azerbeidzjaanse christe

Indonesie
Nieuws

Indonesische autoriteiten blokkeren opnieuw christelijke school in Parepare

De Indonesische autoriteiten hebben opnieuw een stokje gestoken voor de bouw van de christelijke school Gamaliel in Parepare, Zuid-Sulawesi. Hoewel de bouwvergunning officieel is goedgekeurd, heeft de lokale overheid aanbevolen om de bouw stop te zet

Meerartikelen

Butch Wilmore
Nieuws

NASA-astronauten overleefden negen maanden in de ruimte: “Jezus hield mij staande”

Door technische problemen moesten NASA-astronauten Butch Wilmore en Suni Williams liefst negen maanden in de ruimte doorbrengen. De twee astronauten keerden dinsdag weer veilig terug op aarde. Astronaut Wilmore zegt in gesprek met CBN News dat zijn g

Ds. W. A. Zondag
Video

GerGem-predikant begroef jongetje die niets kon zien of horen: "Verwachten dat hij nu bij de Heere is"

"Ik heb eens een jongetje begraven. Hij zat hier in de kerk vaak vooraan in zijn rolstoel en kon niets zien of horen. Toen hij stierf, vertelde zijn broertjes dat je kon merken dat hij de Heere vreesde", aldus ds. W. A. Zondag. De GerGem-predikant ui

Upstream
Persbericht

Evangelisatieplatform Upstream breidt uit naar Amersfoort

Evangelisatieplatform Upstream opent vanaf september 2025, naast de Upstream Studio in Apeldoorn, ook de deuren in Amersfoort. Op 23 maart is er een informatiemiddag waar christenen in Amersfoort en omgeving meer kunnen horen over het initiatief, de

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Petrus wilde het moment vasthouden (maar Jezus had een ander plan)

Misschien heeft u wel eens tijdens een vakantie gedacht: wat een fijne plek, het weer is heerlijk, het eten smaakt goed en ik geniet van een glaasje wijn met dierbare mensen om me heen. Op zo’n moment kunt u verlangen dat het altijd zo zou blijven, d

Erik Bakker
Column

Oorlogsdreiging en manipulatie: trap als christen niet in de valkuil

De wereld staat in brand. De krantenkoppen schreeuwen het uit: oorlogsdreiging vanuit Rusland! Politici, media en experts buitelen over elkaar heen om de ernst van de situatie te duiden. Dreigende taal, sancties, militaire strategieën; het lijkt also

ds. IJ. R. Bijl
Boekfragment

Ds. Bijl bespreekt stellingen over prediking, jongeren en kerkelijk leven

Het boek ‘Preken is een liefdedienst’ (deel 2) is een kijkje in de ‘keuken’ van de predikant. Dominees uit bevindelijk-gereformeerde kring bespreken diverse aspecten van de prediking. Daarnaast reageren de geïnterviewden op stellingen die betrekking

The Promised Land
Persbericht

Deze drie films zijn genomineerd door filmjury Reflect Filmfestival

De theologische thriller Conclave, coming-of-age drama Pinksterprins en Bijbelkomedieserie The Promised Land (foto) zijn door de filmjury op het Reflect Filmfestival genomineerd voor de Gouden Spiegel. De nominaties zijn dinsdag 18 maart 20.30 bekend

Nigeria
Nieuws

Christelijke dorpsleider vermoord na ontvoering in Nigeria

De christelijke gemeenschap in Nigeria is opnieuw getroffen door een dodelijke aanval. Yuda Garba, dorpshoofd van het overwegend christelijke dorp Dnako in de regio Bwari (Abuja), werd op 11 maart ontvoerd en is maandag 17 maart dood teruggevonden. Z

Devlin
Nieuws

Zendeling wil leven ruilen met terdoodveroordeelde christen in Nigeria

Een Amerikaanse predikant heeft aangeboden zijn leven te geven in ruil voor de vrijlating van een Nigeriaanse christen die ter dood is veroordeeld. Dominee William Devlin, zendingspredikant van de Infinity Bible Church in de South Bronx, New York, ze

Parlementsgebouw Londen
Nieuws

Iraanse zedendelinquent voorkomt uitzetting door als 'christen' asiel aan te vragen

Een Iraanse man die veroordeeld is voor zedendelicten heeft uitzetting uit het Verenigd Koninkrijk (VK) weten te voorkomen door als 'christen' asiel aan te vragen. Volgens Britse media gebruikt hij al bijna twintig jaar het asielsysteem om uitzetting

Oegandese christenen
Nieuws

Christelijke organisatie deelt bijna 4 miljoen jurken uit aan meisjes in armoede

Een christelijke organisatie heeft wereldwijd bijna vier miljoen jurken uitgedeeld aan meisjes die in armoede leven. De campagne, genaamd Dress a Girl Around the World, is een initiatief van Hope 4 Women International en heeft sinds 2009 miljoenen ju

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant wijst op onkuise kledingstijl: "Zorg dat je een fatsoenlijke rok draagt"

In een recente preek over het zevende gebod 'Gij zult niet echtbreken' stond GerGem-predikant W. Visscher stil bij onkuisheid. Volgens Visscher kan onkuisheid zich op verschillende manieren uiten: in ons spreken, in ons kijken én in de wijze waarop w