Natascha van Weezel en Bart Wallet maken nieuwe EO-podcast over de joodse wereld
In de EO-podcast āWallet & van Weezelā gaan Natascha van Weezel en Bart Wallet met elkaar in gesprek over wat er leeft in Ć©n rondom de joodse wereld. Een goed gesprek hierover is na 7 oktober, rondom de gebeurtenissen in Gaza, urgenter dan ooit. Wereldwijd zorgt dit conflict voor heftige discussies, geweld en antisemitisme. Ook in Nederland worden joodse scholen beveiligd, durven mannen niet meer met een keppel de straat op en halen joden hun mezoeza van de voordeur af.
Bart Wallet over de nieuwe EO-podcast: āWe gaan het hebben over de actualiteit en de geschiedenis van IsraĆ«l, het Midden-Oosten en de joodse wereld. We richten ons vooral op de plek van joden in de Nederlandse samenleving. De podcast moet dĆ© plek worden om even te onthaasten en deze actuele themaās toe te lichten."
Verandering in Nederland
In aflevering 1 wordt besproken wat er veranderd is in Nederland na 7 oktober. De joodse wereld ligt nu onder een vergrootglas. Bart Wallet en Natascha van Weezel gaan in gesprek over de vraag waarom we allemaal zo bezig zijn met alles wat er speelt rond het Jodendom en Israƫl. Ze bespreken wat de nationale herdenking op 4 mei dit jaar anders maakt dan voorgaande jaren. En hoe om te gaan met de toename van antisemitisme?
Bart & Natascha
Bart Wallet is hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de eerste voltijds leerstoel voor joodse geschiedenis in Nederland bekleedt. Hij is een vooraanstaand auteur op het gebied van joodse geschiedenis en religiegeschiedenis. Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar werk wordt sterk beĆÆnvloed door haar familiegeschiedenis, met ouders Anet Bleich en wijlen Max van Weezel, beide kinderen van Holocaustoverlevenden. Haar opa leerde haar dat als dit met Ć©Ć©n minderheid kan gebeuren, het elke minderheid kan overkomen. Van Weezel benadrukt het belang van nuance en menselijkheid te behouden, vooral in tijden van toenemende polarisatie.
De podcast verschijnt elke twee weken op NPO Luister en andere podcastplatforms.
Praatmee