Behoudende predikant uit na convent teleurstelling over ‘koerswijziging’ CGK
‘De uitkomsten van deze dag hebben laten zien hoe aangrijpend de situatie in ons kerkverband momenteel is!’ Via sociale media uit ds. A. J. T. Ruis (links op de foto) zijn teleurstelling over de unieke en belangrijke landelijke vergadering (convent) die afgelopen zaterdag werd georganiseerd door de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Uit een peiling kwam naar voren dat een meerderheid binnen de CGK wil dat gemeenten binnen het kerkverband plaatselijk meer ruimte krijgen als daarmee een scheuring kan worden voorkomen.
Al eerder constateerden de CGK dat 'het kerkelijk leven dreigt te stagneren'. Naar aanleiding van synodebesluiten in 2022, onder andere over vrouwelijke ambtsdragers, is het kerkverband in een impasse geraakt. De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Tijdens het gehouden convent werd de draagkracht om uit de impasse te komen gepeild. Zes op de tien CGK-gemeenten is voorstander van het voorstel om meer ruimte te geven aan lokale gemeenten om zelf afwegingen te maken. Drie op de tien gemeenten geeft juist aan dat niet te zien zitten. Naar aanleiding van de peiling en het convent, zullen de initiatiefnemers verslag uitbrengen en een advies geven aan de generale synode. De eerste zittingsweek van de synode vindt in juni plaats.
Reactie ds. Ruis
Via LinkedIn laat de behoudende christelijke gereformeerde predikant ds. A. J. T. Ruis weten waarom hij teleurgesteld is over hoe het er tijdens het convent aan toeging en de uitkomst ervan. ‘Ik had gehoopt dat er geen koerswijziging was geweest in het doel van het convent. Die is er wel geweest’, stelt de predikant uit Katwijk aan Zee vast. ‘In eerste instantie werd de vergelijking gemaakt met een huwelijk dat op springen staat, waarbij de betrokkenen nog eenmaal worden samengeroepen om de ernst van de situatie onder ogen te zien; in een volgend schrijven werd de vergelijking gemaakt met een gemeentevergadering over een bepaalde kwestie. En op de dag zelf werd het gepresenteerd als een familiegesprek of een familieontmoeting. Ik begrijp de poging om verbinding te zoeken. Maar wie de opeenvolgende uitnodigingen met elkaar vergelijkt, mist in toenemende mate het benoemen van de ernst van de situatie.’
Begrijpt u de teleurstelling van ds. Ruis?
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee