Het aangrijpende verhaal van Tessa (42): "Jezus is een onuitputtelijke bron"

Interview 4 april 2024 Anke van der Sluis & Hanneke Ooms
Tessa van Waardenburg

Van wandelen door de weidse vlaktes in Mauritanië tot feesten in Israël en mediteren onder een heilige boom in India: Tessa van Waardenburg (42) uit Giessenburg onderzocht alles, maar vond uiteindelijk Jezus. In dit bijzondere interview vertelt ze haar aangrijpende verhaal.

Tessa vertelt: "Ik ben totaal niet christelijk opgevoed. De kerk en Jezus? Daar moest je maar ver weg van blijven. Dat kon het echt niet zijn." Wat ‘het’ dan wel was voor de avontuurlijke Tessa, was de grote vraag die haar bezig hield. "Waarom zijn we hier? Wat is dit leven? Ik ging antwoorden zoeken in alle religies en ik dook overal in. Alles draaiende om die ene vraag: Waarom leef ik?"

Vanaf haar zeventiende gaat Tessa de wereld in, op reis. "Reizen vind ik zo cool, het verandert je perspectief. Een Afrikaan kan dingen bijvoorbeeld 180 graden anders zien dan een Europeaan." Haar tijd op een onbewoond eiland bracht haar tot nieuwe inzichten. "Ik zat daar, met helemaal niks. Ik realiseerde me: je hebt ook helemaal niks nodig om kneitergelukkig te zijn." Als Tessa in India is, wordt ze geconfronteerd met de harde realiteit van deze wereld. "Ik heb daar gewoon kinderen aan mijn voeten zien sterven. Dan ben je nooit meer helemaal hetzelfde."

"Ik heb daar gewoon kinderen aan mijn voeten zien sterven. Dan ben je nooit meer helemaal hetzelfde."

Tessa haalt tussen het reizen door haar propedeuse op de kunstacademie in Rotterdam en studeert 1 jaar SPH (social work). Met die laatste studie stopt ze om een reis te maken met haar toenmalige vriend. "We zijn van Spanje naar Ghana getrokken: over land, door de Sahara met ezeltjes en kamelen." De weidsheid en de leegte die Tessa tijdens die reis om haar heen zag, is ze nooit meer vergeten. "Later is mijn leven heel raar en klein geworden. Als ik dan denk aan die leegte en grootte, dan relativeert dat alles. Er was daar echt helemaal niks." Na deze bijzondere reis gaat Tessa verder met een studie psychologie in Rotterdam.

Tussen haar oren
Een enorme hersentumor in haar hoofd. Tessa was 26 jaar oud toen dit werd ontdekt. "Ik was al best wel lang heel snel moe en wilde daar eigenlijk gewoon van af. Ik ben ook nog naar een psycholoog gegaan om te kijken of het niet gewoon tussen mijn oren zat, die moeheid. Uiteindelijk was dat dus ook zo, maar op een manier die niemand wil."

Tessa’s tumor was zeldzaam. Zo zeldzaam dat de artsen met Amerika moesten communiceren over hoe ze de tumor zouden kunnen weghalen. "Als ik überhaupt een operatie wilde, want ik kon er ook voor kiezen om dood te gaan. Ik had dan waarschijnlijk nog een paar maanden gehad."

"Ik denk dat er toen al Iemand in mij was die een ander plan had: de Heere God."

Maar Tessa koos ervoor om te leven. "De dokters wisten niet wat er zou gaan gebeuren na de operatie. Het perspectief was eigenlijk dat ik mijn hele leven in een instelling zou zitten. Het was nog een bedenkelijke verrassing op welke manier ik gehandicapt zou zijn." Het moment voor de operatie weet ze nog precies. "Ik wist: ik zet nu misschien wel mijn laatste stappen ooit. Ik heb het leven in die laatste minuten intens in me opgezogen. Leven op planeet aarde, dat we dat hebben, is eigenlijk wel iets heel bijzonders, realiseerde ik me. Ik dacht aan die zaadcellen die keihard hebben geknokt om dit mee te maken. En vlak voordat het ging gebeuren keek ik nog een laatste keer om me heen, want misschien was ik na de operatie wel blind."

Na de operatie was Tessa als een kasplantje. Ze had een totaal geheugenverlies, was voor de helft blind, halfzijdig verlamd en ze kon niet meer praten. "Het gevoel om daar zo te liggen vergeet ik nooit meer. Ik moest alles opnieuw gaan leren, alles was totaal onwerkelijk."

Tijdens haar revalidatieproces zeiden de dokters tegen Tessa dat ze bepaalde dingen niet meer zou kunnen, maar Tessa weigerde dat te accepteren. "Ik wilde op mezelf wonen, maar er was niemand die tegen me zei: ‘Probeer het maar, misschien kun je het wel.’ Iedereen vertelde me dat ik dat niet zou kunnen." Gelukkig voor Tessa wist ze door haar studie waar ze recht op had en vond ze een plekje in Giessenburg waar ze kon gaan wonen. "Ik denk dat er toen al Iemand in mij was die een ander plan had: de Heere God."

"Er veranderde iets in mijn bewustzijn waarbij het er niet meer om ging waar ik was of met wie ik was, als Jezus er maar was."

"Ik moest ineens als behoorlijk gehandicapte 27-jarige vrouw op mezelf gaan wonen. Ik voelde me erg eenzaam, want ik kon niet meer mee naar feestjes en de wereldreizen waren al helemaal verleden tijd. Mensen zijn om die reden ook weggebleven. Dat was voor mij echt een Gethsemane ervaring."

High tea
Als iemand uit haar dorp haar op een dag uitnodigt voor een high tea van de kerk is dat voor Tessa een uitnodiging die wel heel erg ver uit haar comfortzone ligt. Uit eenzaamheid gaat ze toch mee. "Tijdens die high tea hield een meisje van mijn leeftijd een soort preek en ze vertelde dat ik geliefd ben, en dat het niet uitmaakt wie ik ben, wat ik doe en wat ik bereik. Ik ben een kind van God, no matter what. Op dat moment werd ik helemaal verliefd op de Geest van Jezus. Mijn hele wereld veranderde tijdens die high tea en ik ontdekte dat ik al die tijd op zoek was naar Jezus, want Hij ís het leven. Er veranderde iets in mijn bewustzijn waarbij het er niet meer om ging waar ik was of met wie ik was, als Jezus er maar was."

Wat Tessa ervoer tijdens deze high tea voelde voor haar als een hele diepe liefde en als écht thuiskomen. "Ik kende heel veel spirituele boeken en daardoor kende ik de Bijbel wel, maar ik had Jezus nooit gezien als iemand die echt bestaat.."

"Als je Jezus hebt, dan heb je alles."

No matter what
Na de high tea was Tessa nog steeds erg gehandicapt en bleef haar leven beperkt. Toch ontvouwde de schoonheid van het leven zich nu aan haar in de kleinste momenten. "Als ik dan een rondje ging lopen om het park hier in Giessenburg deed ik dat met het volle bewustzijn van de schoonheid van God. Ik dacht dan: ‘Wow Heer, wat een mooie boom en wat een mooie grassprieten.’ Ik ervoer dat Jezus altijd leven kan maken no matter what. Als je Jezus hebt, dan heb je alles."

Vandaag de dag is Tessa weer totaal helder. Ze woont nog steeds op zichzelf, in ‘haar’ mooie Giessenburg. Haar liefde voor Jezus kan ze dagelijks kwijt in haar schilderkunst. "Jezus is de inspiratiebron voor mijn schilderijen. Ik schilder ook over Bijbelverhalen en de schepping, maar als ik dat doe, dan schilder ik eigenlijk ook Jezus. Hij is een onuitputtelijke bron."

Ze vertelt: "Toen ik bijkwam uit mijn coma, zag ik hoe ontzettend ontwikkeld de samenleving is waar ik in was beland. Het eerste wat ik toen wilde weten was: wat doe ik hier? Ik vroeg daarom aan mijn aardse vader: ‘Papa, waarom leven we eigenlijk?’ Op die vraag keek hij me lief aan en zei: ‘Schat, ik heb geen idee.’"

"En nu kan ik dan wel half blind en spastisch zijn, maar ik weet waarom ik hier ben en waar ik naar toe ga. Ik leef omdat er een vader is die van me houdt."

Alhoewel Tessa sinds ze Jezus kent al veel heeft mogen leren van de verhalen uit de Bijbel, zou ze heel graag meer willen leren over haar God. Om die reden gaat Tessa in 2024 een DTS doen met YWAM (Youth With A Mission). Voor deze DTS heeft Tessa geld nodig. Daarom verkoopt ze haar schilderijen en vraagt ze om sponsoring. Wil je meer weten? Kijk dan op de Facebookpagina van Tessa voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#339 Jeffrey & Richard Groenenboom over een indrukwekkend getuigenis uit Eritrea
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Munchen
Nieuws

Tienduizend Duitse kerken sluiten komende tien jaar de deuren

In Duitsland zullen de komende tien jaar naar verwachting zo’n 10.000 katholieke en protestantse kerken hun deuren sluiten. Dit komt doordat steeds meer mensen de kerk verlaten. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf Duitse kerken in 2033 niet meer

Rabbi Nir Ben Artzi
Nieuws

Rabbijn heeft een boodschap voor Israëls vijanden: "God gaat jullie vernietigen"

Rabbi Nir Ben Artzi, een bekende mystieke rabbijn in Israël, waarschuwt dat naties en leiders die Israël proberen te schaden, goddelijke wraak zullen ondergaan. Ben Artzi voorspelt dat rampen zoals overstromingen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen

sub-Sahara Afrika
Nieuws

Miljoenen Afrikaanse christenen verdreven: Open Doors start campagne

In sub-Sahara Afrika voltrekt zich een vergeten crisis: 34,5 miljoen mensen zijn ontheemd en op de vlucht door conflicten en geweld. Bijna 50 procent - 16,2 miljoen mensen – is uit hun huis en van hun land verdreven, vaak omdat ze christen zijn. Bij

Stoffer-Bikker-Bontenbal
Nieuws

Succes voor christelijke partijen: motie tegen christenvervolging aangenomen

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP boekten gisteren een belangrijk succes in de Tweede Kamer. De Kamermeerderheid heeft een motie aangenomen die de toename van christenvervolging wereldwijd onder de aandacht brengt, met een specifieke

Larissa en Jesse Grossat
Video

Komende zondag zijn Larissa en Jesse Grossat te gast bij Hour of Power

Komende zondag zijn Larissa en Jesse Grossat te gast bij Hour of Power. Dit bijzondere stel zocht hun geluk in seks, uiterlijk vertoon en veel geld. Maar ze waren niet gelukkig. In een openhartig gesprek met Jan van den Bosch vertellen de twee daar z

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. G. van Zanden wijst in preek op gezinsproblematiek en daagt ons uit

"Problemen van de ouders kunnen de problemen van de kinderen worden. Dat zien we bij Jakob, en dat zien we om ons heen. Deze problematiek kan ernstige vormen aannemen en grote gevolgen hebben. Ik nodig jullie uit om te bedenken om het met jou zit. Wa

IND
Nieuws

Transform Iran: 'Incident mag verhalen echte vluchtelingen niet overschaduwen'

Farshad H. presenteerde zichzelf als juridisch adviseur en beloofde Iraanse asielzoekers een gegarandeerde verblijfsvergunning in Nederland in ruil voor hoge bedragen. Hij gebruikte valse verhalen, zoals bekering tot het christendom of homoseksualite

Bert-Jan Ruissen
Nieuws

Eurofractie SGP vraagt aandacht voor lot vervolgde christenen in Nigeria

Bert-Jan Ruissen ontving woensdag in Straatsburg een delegatie van Stichting Mercy Nigeria. De heer Jagat Mohandas fietste vanuit Nederland naar Straatsburg om aandacht te vragen voor het lot van vervolgde christenen in Nigeria. Met de fietstocht haa

Meerartikelen

ds. E. Gouda
God

Hoeveel macht hebben christenen in de geestelijke strijd? Ds. Gouda antwoordt

'Toen God Adam schiep, gaf Hij hem autoriteit over de aarde en alles wat daar op was. De mensheid is deze autoriteit kwijtgeraakt door die vrijwillig aan satan af te staan en nu is satan de vorst van deze wereld. Jezus is gekomen en heeft satan overw

schipbreuk
Column

Ben je eerlijk tegenover God?

Paulus had een vader-zoon relatie met de jongere Timotheüs. In zijn eerste brief aan hem schrijft hij: Zorg dat je blijft geloven, en dat je vanbinnen eerlijk bent tegenover God. Sommige christenen vonden dat niet belangrijk. Daardoor is hun geloof n

Tour d’Orange
Nieuws

Tour d’Orange van Youth for Christ bestaat vijf jaar

Youth for Christ viert dit jaar het vijfjarig jubileum van de Tour d’Orange. Met het fietsevenement haalt de organisatie geld op voor lokaal missionair jongerenwerk. Ruim honderd deelnemers doen mee op zaterdag 21 september: zij laten zich sponsoren

Ds. H. J. C. C. J. Wilschut
Boekfragment

Binnen de PKN is alle ruimte voor de gereformeerde prediking

In een valse kerk is over heel de linie Gods Woord losgelaten, worden de sacramenten niet in overeenstemming met Christus’ opdracht bediend en worden ware gelovigen vervolgd en uitgeworpen. Een dwalende kerk is nog geen valse kerk, stelt Calvijn. Het

Mirjam Bikker
Nieuws

Volgens Mirjam Bikker is geloven een werkwoord: "Kies voor noaberschap"

“Geloven is niet alleen een woord, maar ook een werkwoord. Doen wat we geloven!” Dit motto ontving ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker onlangs van het Leger des Heils. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen sprak zij over de betekenis v

Chris Stoffer
Nieuws

SGP-leider wijst op veelvoorkomend probleem: "God creëerde na de mens een rustdag"

"Stress en druk, we kennen het allemaal", maakte SGP-voorman Chris Stoffer duidelijk tijdens zijn bijdrage aan de Algemene Politieke Beschouwingen. De christenpoliticus wees op de noodzaak van rust in onze samenleving. Hij wees erop dat de Tweede Kam

Richard Groenenboom
Podcast

Cvandaag podcast: christen uit het 'Noord-Korea van Afrika' deelt getuigenis

Naar schatting zitten zo’n 400 christenen in een Eritrese gevangenis. Aster behoorde tot deze groep vervolgde christenen. In deze themapodcast van Cvandaag vertelt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom hoe ze is gemarteld en waarom ze weigerde om haa

Geert Wilders
Nieuws

Wilders gaat in op dringende oproep SGP en steunt vervolgde christenen

Chris Stoffer deed tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een dringende oproep om aandacht te schenken aan de zware situatie van vervolgde christenen wereldwijd. Hij benadrukte dat er tussen de 300 en 350 miljoen mensen lijden vanwege hun geloof

ds. M. van Reenen
Video

Ds. Van Reenen heeft een boodschap voor ouderen die hun haar verven

"Word je haar grijs dan ga je het verven, want anders ben je zo oud. Ook als het gaat om kleding en vakanties proberen sommige mensen om jong te lijken. Zo werkt het een beetje in onze samenleving. Ouderen hopen zich zo lang mogelijk jong te kunnen v

Megiddo-mozaïek
Nieuws

Archeologische vondst met verwijzing naar Jezus te zien in museum

Een bijzonder mozaïek bevat een verwijzing naar Jezus als God. Het biedt inzichten in de vroege christelijke kerk in een periode waarin het Romeinse rijk nog steeds volgelingen van Christus vervolgde. Het Megiddo-mozaïek, dat een van de oudste christ

Wilkin van de Kamp
Video

Moet je nog zonden belijden? Wilkin van de Kamp antwoordt

Wilkin van de Kamp staat stil bij de vraag of een christen, als hij gezondigd heeft, nog zijn zonden moet belijden. "Aan het kruis heeft Jezus toch al onze zonden op zich genomen?", stelt de bekende spreker. Hij leest in zijn video-overdenking uit Jo

Kerst in de klas
Nieuws

NBG brengt kerstverhaal naar alle basisscholen met ‘Kerst in de klas’

Wie werd er ook alweer geboren in de Kerstnacht? Juffen en meesters in groep 5 en 6 die dát verhaal met hun klas willen oppakken, kunnen zich nu aanmelden voor het project ‘Kerst in de klas’. Met eigentijds en creatief materiaal helpt het Bijbelgenoo