Het aangrijpende verhaal van Tessa (42): "Jezus is een onuitputtelijke bron"

Interview4 april 2024 Anke van der Sluis & Hanneke Ooms
Tessa van Waardenburg

Van wandelen door de weidse vlaktes in Mauritanië tot feesten in Israël en mediteren onder een heilige boom in India: Tessa van Waardenburg (42) uit Giessenburg onderzocht alles, maar vond uiteindelijk Jezus. In dit bijzondere interview vertelt ze haar aangrijpende verhaal.

Tessa vertelt: "Ik ben totaal niet christelijk opgevoed. De kerk en Jezus? Daar moest je maar ver weg van blijven. Dat kon het echt niet zijn." Wat ‘het’ dan wel was voor de avontuurlijke Tessa, was de grote vraag die haar bezig hield. "Waarom zijn we hier? Wat is dit leven? Ik ging antwoorden zoeken in alle religies en ik dook overal in. Alles draaiende om die ene vraag: Waarom leef ik?"

Vanaf haar zeventiende gaat Tessa de wereld in, op reis. "Reizen vind ik zo cool, het verandert je perspectief. Een Afrikaan kan dingen bijvoorbeeld 180 graden anders zien dan een Europeaan." Haar tijd op een onbewoond eiland bracht haar tot nieuwe inzichten. "Ik zat daar, met helemaal niks. Ik realiseerde me: je hebt ook helemaal niks nodig om kneitergelukkig te zijn." Als Tessa in India is, wordt ze geconfronteerd met de harde realiteit van deze wereld. "Ik heb daar gewoon kinderen aan mijn voeten zien sterven. Dan ben je nooit meer helemaal hetzelfde."

"Ik heb daar gewoon kinderen aan mijn voeten zien sterven. Dan ben je nooit meer helemaal hetzelfde."

Tessa haalt tussen het reizen door haar propedeuse op de kunstacademie in Rotterdam en studeert 1 jaar SPH (social work). Met die laatste studie stopt ze om een reis te maken met haar toenmalige vriend. "We zijn van Spanje naar Ghana getrokken: over land, door de Sahara met ezeltjes en kamelen." De weidsheid en de leegte die Tessa tijdens die reis om haar heen zag, is ze nooit meer vergeten. "Later is mijn leven heel raar en klein geworden. Als ik dan denk aan die leegte en grootte, dan relativeert dat alles. Er was daar echt helemaal niks." Na deze bijzondere reis gaat Tessa verder met een studie psychologie in Rotterdam.

Tussen haar oren
Een enorme hersentumor in haar hoofd. Tessa was 26 jaar oud toen dit werd ontdekt. "Ik was al best wel lang heel snel moe en wilde daar eigenlijk gewoon van af. Ik ben ook nog naar een psycholoog gegaan om te kijken of het niet gewoon tussen mijn oren zat, die moeheid. Uiteindelijk was dat dus ook zo, maar op een manier die niemand wil."

Tessa’s tumor was zeldzaam. Zo zeldzaam dat de artsen met Amerika moesten communiceren over hoe ze de tumor zouden kunnen weghalen. "Als ik überhaupt een operatie wilde, want ik kon er ook voor kiezen om dood te gaan. Ik had dan waarschijnlijk nog een paar maanden gehad."

"Ik denk dat er toen al Iemand in mij was die een ander plan had: de Heere God."

Maar Tessa koos ervoor om te leven. "De dokters wisten niet wat er zou gaan gebeuren na de operatie. Het perspectief was eigenlijk dat ik mijn hele leven in een instelling zou zitten. Het was nog een bedenkelijke verrassing op welke manier ik gehandicapt zou zijn." Het moment voor de operatie weet ze nog precies. "Ik wist: ik zet nu misschien wel mijn laatste stappen ooit. Ik heb het leven in die laatste minuten intens in me opgezogen. Leven op planeet aarde, dat we dat hebben, is eigenlijk wel iets heel bijzonders, realiseerde ik me. Ik dacht aan die zaadcellen die keihard hebben geknokt om dit mee te maken. En vlak voordat het ging gebeuren keek ik nog een laatste keer om me heen, want misschien was ik na de operatie wel blind."

Na de operatie was Tessa als een kasplantje. Ze had een totaal geheugenverlies, was voor de helft blind, halfzijdig verlamd en ze kon niet meer praten. "Het gevoel om daar zo te liggen vergeet ik nooit meer. Ik moest alles opnieuw gaan leren, alles was totaal onwerkelijk."

Tijdens haar revalidatieproces zeiden de dokters tegen Tessa dat ze bepaalde dingen niet meer zou kunnen, maar Tessa weigerde dat te accepteren. "Ik wilde op mezelf wonen, maar er was niemand die tegen me zei: ‘Probeer het maar, misschien kun je het wel.’ Iedereen vertelde me dat ik dat niet zou kunnen." Gelukkig voor Tessa wist ze door haar studie waar ze recht op had en vond ze een plekje in Giessenburg waar ze kon gaan wonen. "Ik denk dat er toen al Iemand in mij was die een ander plan had: de Heere God."

"Er veranderde iets in mijn bewustzijn waarbij het er niet meer om ging waar ik was of met wie ik was, als Jezus er maar was."

"Ik moest ineens als behoorlijk gehandicapte 27-jarige vrouw op mezelf gaan wonen. Ik voelde me erg eenzaam, want ik kon niet meer mee naar feestjes en de wereldreizen waren al helemaal verleden tijd. Mensen zijn om die reden ook weggebleven. Dat was voor mij echt een Gethsemane ervaring."

High tea
Als iemand uit haar dorp haar op een dag uitnodigt voor een high tea van de kerk is dat voor Tessa een uitnodiging die wel heel erg ver uit haar comfortzone ligt. Uit eenzaamheid gaat ze toch mee. "Tijdens die high tea hield een meisje van mijn leeftijd een soort preek en ze vertelde dat ik geliefd ben, en dat het niet uitmaakt wie ik ben, wat ik doe en wat ik bereik. Ik ben een kind van God, no matter what. Op dat moment werd ik helemaal verliefd op de Geest van Jezus. Mijn hele wereld veranderde tijdens die high tea en ik ontdekte dat ik al die tijd op zoek was naar Jezus, want Hij ís het leven. Er veranderde iets in mijn bewustzijn waarbij het er niet meer om ging waar ik was of met wie ik was, als Jezus er maar was."

Wat Tessa ervoer tijdens deze high tea voelde voor haar als een hele diepe liefde en als écht thuiskomen. "Ik kende heel veel spirituele boeken en daardoor kende ik de Bijbel wel, maar ik had Jezus nooit gezien als iemand die echt bestaat.."

"Als je Jezus hebt, dan heb je alles."

No matter what
Na de high tea was Tessa nog steeds erg gehandicapt en bleef haar leven beperkt. Toch ontvouwde de schoonheid van het leven zich nu aan haar in de kleinste momenten. "Als ik dan een rondje ging lopen om het park hier in Giessenburg deed ik dat met het volle bewustzijn van de schoonheid van God. Ik dacht dan: ‘Wow Heer, wat een mooie boom en wat een mooie grassprieten.’ Ik ervoer dat Jezus altijd leven kan maken no matter what. Als je Jezus hebt, dan heb je alles."

Vandaag de dag is Tessa weer totaal helder. Ze woont nog steeds op zichzelf, in ‘haar’ mooie Giessenburg. Haar liefde voor Jezus kan ze dagelijks kwijt in haar schilderkunst. "Jezus is de inspiratiebron voor mijn schilderijen. Ik schilder ook over Bijbelverhalen en de schepping, maar als ik dat doe, dan schilder ik eigenlijk ook Jezus. Hij is een onuitputtelijke bron."

Ze vertelt: "Toen ik bijkwam uit mijn coma, zag ik hoe ontzettend ontwikkeld de samenleving is waar ik in was beland. Het eerste wat ik toen wilde weten was: wat doe ik hier? Ik vroeg daarom aan mijn aardse vader: ‘Papa, waarom leven we eigenlijk?’ Op die vraag keek hij me lief aan en zei: ‘Schat, ik heb geen idee.’"

"En nu kan ik dan wel half blind en spastisch zijn, maar ik weet waarom ik hier ben en waar ik naar toe ga. Ik leef omdat er een vader is die van me houdt."

Alhoewel Tessa sinds ze Jezus kent al veel heeft mogen leren van de verhalen uit de Bijbel, zou ze heel graag meer willen leren over haar God. Om die reden gaat Tessa in 2024 een DTS doen met YWAM (Youth With A Mission). Voor deze DTS heeft Tessa geld nodig. Daarom verkoopt ze haar schilderijen en vraagt ze om sponsoring. Wil je meer weten? Kijk dan op de Facebookpagina van Tessa voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg