Het aangrijpende verhaal van Tessa (42): "Jezus is een onuitputtelijke bron"

Interview4 april 2024 Anke van der Sluis & Hanneke Ooms
Tessa van Waardenburg

Van wandelen door de weidse vlaktes in Mauritanië tot feesten in Israël en mediteren onder een heilige boom in India: Tessa van Waardenburg (42) uit Giessenburg onderzocht alles, maar vond uiteindelijk Jezus. In dit bijzondere interview vertelt ze haar aangrijpende verhaal.

Tessa vertelt: "Ik ben totaal niet christelijk opgevoed. De kerk en Jezus? Daar moest je maar ver weg van blijven. Dat kon het echt niet zijn." Wat ‘het’ dan wel was voor de avontuurlijke Tessa, was de grote vraag die haar bezig hield. "Waarom zijn we hier? Wat is dit leven? Ik ging antwoorden zoeken in alle religies en ik dook overal in. Alles draaiende om die ene vraag: Waarom leef ik?"

Vanaf haar zeventiende gaat Tessa de wereld in, op reis. "Reizen vind ik zo cool, het verandert je perspectief. Een Afrikaan kan dingen bijvoorbeeld 180 graden anders zien dan een Europeaan." Haar tijd op een onbewoond eiland bracht haar tot nieuwe inzichten. "Ik zat daar, met helemaal niks. Ik realiseerde me: je hebt ook helemaal niks nodig om kneitergelukkig te zijn." Als Tessa in India is, wordt ze geconfronteerd met de harde realiteit van deze wereld. "Ik heb daar gewoon kinderen aan mijn voeten zien sterven. Dan ben je nooit meer helemaal hetzelfde."

"Ik heb daar gewoon kinderen aan mijn voeten zien sterven. Dan ben je nooit meer helemaal hetzelfde."

Tessa haalt tussen het reizen door haar propedeuse op de kunstacademie in Rotterdam en studeert 1 jaar SPH (social work). Met die laatste studie stopt ze om een reis te maken met haar toenmalige vriend. "We zijn van Spanje naar Ghana getrokken: over land, door de Sahara met ezeltjes en kamelen." De weidsheid en de leegte die Tessa tijdens die reis om haar heen zag, is ze nooit meer vergeten. "Later is mijn leven heel raar en klein geworden. Als ik dan denk aan die leegte en grootte, dan relativeert dat alles. Er was daar echt helemaal niks." Na deze bijzondere reis gaat Tessa verder met een studie psychologie in Rotterdam.

Tussen haar oren
Een enorme hersentumor in haar hoofd. Tessa was 26 jaar oud toen dit werd ontdekt. "Ik was al best wel lang heel snel moe en wilde daar eigenlijk gewoon van af. Ik ben ook nog naar een psycholoog gegaan om te kijken of het niet gewoon tussen mijn oren zat, die moeheid. Uiteindelijk was dat dus ook zo, maar op een manier die niemand wil."

Tessa’s tumor was zeldzaam. Zo zeldzaam dat de artsen met Amerika moesten communiceren over hoe ze de tumor zouden kunnen weghalen. "Als ik überhaupt een operatie wilde, want ik kon er ook voor kiezen om dood te gaan. Ik had dan waarschijnlijk nog een paar maanden gehad."

"Ik denk dat er toen al Iemand in mij was die een ander plan had: de Heere God."

Maar Tessa koos ervoor om te leven. "De dokters wisten niet wat er zou gaan gebeuren na de operatie. Het perspectief was eigenlijk dat ik mijn hele leven in een instelling zou zitten. Het was nog een bedenkelijke verrassing op welke manier ik gehandicapt zou zijn." Het moment voor de operatie weet ze nog precies. "Ik wist: ik zet nu misschien wel mijn laatste stappen ooit. Ik heb het leven in die laatste minuten intens in me opgezogen. Leven op planeet aarde, dat we dat hebben, is eigenlijk wel iets heel bijzonders, realiseerde ik me. Ik dacht aan die zaadcellen die keihard hebben geknokt om dit mee te maken. En vlak voordat het ging gebeuren keek ik nog een laatste keer om me heen, want misschien was ik na de operatie wel blind."

Na de operatie was Tessa als een kasplantje. Ze had een totaal geheugenverlies, was voor de helft blind, halfzijdig verlamd en ze kon niet meer praten. "Het gevoel om daar zo te liggen vergeet ik nooit meer. Ik moest alles opnieuw gaan leren, alles was totaal onwerkelijk."

Tijdens haar revalidatieproces zeiden de dokters tegen Tessa dat ze bepaalde dingen niet meer zou kunnen, maar Tessa weigerde dat te accepteren. "Ik wilde op mezelf wonen, maar er was niemand die tegen me zei: ‘Probeer het maar, misschien kun je het wel.’ Iedereen vertelde me dat ik dat niet zou kunnen." Gelukkig voor Tessa wist ze door haar studie waar ze recht op had en vond ze een plekje in Giessenburg waar ze kon gaan wonen. "Ik denk dat er toen al Iemand in mij was die een ander plan had: de Heere God."

"Er veranderde iets in mijn bewustzijn waarbij het er niet meer om ging waar ik was of met wie ik was, als Jezus er maar was."

"Ik moest ineens als behoorlijk gehandicapte 27-jarige vrouw op mezelf gaan wonen. Ik voelde me erg eenzaam, want ik kon niet meer mee naar feestjes en de wereldreizen waren al helemaal verleden tijd. Mensen zijn om die reden ook weggebleven. Dat was voor mij echt een Gethsemane ervaring."

High tea
Als iemand uit haar dorp haar op een dag uitnodigt voor een high tea van de kerk is dat voor Tessa een uitnodiging die wel heel erg ver uit haar comfortzone ligt. Uit eenzaamheid gaat ze toch mee. "Tijdens die high tea hield een meisje van mijn leeftijd een soort preek en ze vertelde dat ik geliefd ben, en dat het niet uitmaakt wie ik ben, wat ik doe en wat ik bereik. Ik ben een kind van God, no matter what. Op dat moment werd ik helemaal verliefd op de Geest van Jezus. Mijn hele wereld veranderde tijdens die high tea en ik ontdekte dat ik al die tijd op zoek was naar Jezus, want Hij ís het leven. Er veranderde iets in mijn bewustzijn waarbij het er niet meer om ging waar ik was of met wie ik was, als Jezus er maar was."

Wat Tessa ervoer tijdens deze high tea voelde voor haar als een hele diepe liefde en als écht thuiskomen. "Ik kende heel veel spirituele boeken en daardoor kende ik de Bijbel wel, maar ik had Jezus nooit gezien als iemand die echt bestaat.."

"Als je Jezus hebt, dan heb je alles."

No matter what
Na de high tea was Tessa nog steeds erg gehandicapt en bleef haar leven beperkt. Toch ontvouwde de schoonheid van het leven zich nu aan haar in de kleinste momenten. "Als ik dan een rondje ging lopen om het park hier in Giessenburg deed ik dat met het volle bewustzijn van de schoonheid van God. Ik dacht dan: ‘Wow Heer, wat een mooie boom en wat een mooie grassprieten.’ Ik ervoer dat Jezus altijd leven kan maken no matter what. Als je Jezus hebt, dan heb je alles."

Vandaag de dag is Tessa weer totaal helder. Ze woont nog steeds op zichzelf, in ‘haar’ mooie Giessenburg. Haar liefde voor Jezus kan ze dagelijks kwijt in haar schilderkunst. "Jezus is de inspiratiebron voor mijn schilderijen. Ik schilder ook over Bijbelverhalen en de schepping, maar als ik dat doe, dan schilder ik eigenlijk ook Jezus. Hij is een onuitputtelijke bron."

Ze vertelt: "Toen ik bijkwam uit mijn coma, zag ik hoe ontzettend ontwikkeld de samenleving is waar ik in was beland. Het eerste wat ik toen wilde weten was: wat doe ik hier? Ik vroeg daarom aan mijn aardse vader: ‘Papa, waarom leven we eigenlijk?’ Op die vraag keek hij me lief aan en zei: ‘Schat, ik heb geen idee.’"

"En nu kan ik dan wel half blind en spastisch zijn, maar ik weet waarom ik hier ben en waar ik naar toe ga. Ik leef omdat er een vader is die van me houdt."

Alhoewel Tessa sinds ze Jezus kent al veel heeft mogen leren van de verhalen uit de Bijbel, zou ze heel graag meer willen leren over haar God. Om die reden gaat Tessa in 2024 een DTS doen met YWAM (Youth With A Mission). Voor deze DTS heeft Tessa geld nodig. Daarom verkoopt ze haar schilderijen en vraagt ze om sponsoring. Wil je meer weten? Kijk dan op de Facebookpagina van Tessa voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#327 Jeffrey & mr. Lineke Blijdorp over het rechtse kabinet, Tom de Wal en ontkerkelijking
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Lineke Blijdorp
Podcast

Lineke Blijdorp hekelt uitspraken D66-minister over Tom de Wal: "Beschamend"

"Beschamend en dom", zo typeert Lineke Blijdorp recente uitspraken van Pia Dijkstra, demissionair minister van Medische Zorg, over evangelist Tom de Wal. Volgens de D66-bewindsvrouw houdt De Wal met zijn genezingsdiensten "mensen voor de gek". Ze waa

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant: "Een zondaar zonder berouw is welkom bij Christus"

Mensen hoeven niet over voldoende zondekennis of berouw te beschikken, voordat ze tot de Heere Jezus mogen gaan. Dit onderstreepte ds. J. Koppelaar onlangs tijdens een preek. De hersteld hervormde predikant deelt een hoopvolle boodschap voor reformat

Chris Stoffer
Video

SGP-leider brengt 'geloof, hoop en liefde' ter sprake tijdens Kamerdebat

Het was een lange dag woensdag in de Tweede Kamer. Er werd bijna twaalf uur lang gedebatteerd over het hoofdlijnenakkoord dat door PVV, VVD, NSC en BBB is gesloten. Aan het einde van de dag gloorde er hoop in de Tweede Kamer. En niet alleen hoop, ook

Paus Franciscus
Nieuws

Vaticaan nodigt door Chinese overheid benoemde bisschop uit voor evenement

Een door de Chinese overheid benoemde bisschop sprak tijdens een event dat onlangs door het Vaticaan in Shanghai gehouden werd. Dat meldt The Christian Post. Het gaat om bisschop Shen Bin, hij werd in april 2023 door de communistische Chinese regerin

Nick Hall
Positief nieuws

Evangelisatiecampagne bereikt in twee maanden 67 miljoen mensen

De wereldwijde evangelisatiecampagne, genaamd 'Anthem of Grace', heeft in bijna twee maanden tijd liefst 67 miljoen bereikt met de goede boodschap. Dat meldt CBN News. De met Goede Vrijdag afgetrapte evangelisatiecampagne is een initiatief van de de

Soedan
Nieuws

Angst onder christenen Zuid-Soedan neemt toe na ontvoering priester

De recente onverklaarbare verdwijning van priester Luke Yugue en zijn chauffeur Michael Gbeko in Zuid-Soedan heeft onder veel christenen in het Centraal-Afrikaanse land angst gezaaid. Zij vrezen nu voor hun veiligheid en aarzelen om hun pastorale wer

Seksualiteit
Column

Praten over seks in de kerk?!

Pas kwam ik thuis uit m’n werk. En niet ik, maar m’n oudste dochter viel meteen met de deur in huis: ‘Ik heb echt geen zin in de tienerclub vrijdag… Ze gaan het dan over seks en porno hebben.’ Zo, welkom thuis! Terwijl ik mijn jas uittrek en aan tafe

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet waarschuwt tegen theologie van hypergenade

In deze onderstaande video staat Chris Verhagen, initiatiefnemer van Christelijke apologeet, stil bij het concept van "hypergrace theology", oftewel: hypergenade theologie. De invloed van hypergenade theologie is volgens hem merkbaar in de evangelisc

Meerartikelen

Paul Field en Ralph van Manen
Nieuws

Paul Field en Ralph van Manen vieren gezamenlijk 50 jaar songwriting

Sommige artiesten zijn een meester in hun vak. En als je het over liedjes schrijven hebt, dan kan Paul Field zeker een meester genoemd worden. De Brit is al bijna vijftig jaar actief en heeft honderden liedjes geschreven die hun sporen hebben nagelat

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe God ons als Zijn geliefde kinderen heeft aangenomen

"Bekleed met het Lam van God heeft God jou in Christus het Lam geadopteerd en als Zijn geliefde kind willen aanvaarden. De Geest van adoptie jubelt het dan uit in jouw hart, jij bent Gods geliefde kind. Wat jij mag beantwoorden met een hartstochtelij

Mirjam Bikker
Opinie

Coalitieakkoord: We mogen ons in ons landje niet terugtrekken achter de dijken

Hoop! Een prachtig woord, een fundament, een anker; het tegenovergestelde van angst. ‘Hoop is licht dat vanuit de toekomst op het heden valt,’ schrijft de priester Tomáš Halík. Het maakt dus veel uit welke toekomst je voor ogen hebt. Daar moest ik aa

Simeon van Dam
Interview

Simeon schreef roman over Jezus: "In mijn boek voert Hij gesprekken met de Dood"

Simeon van Dam (42) schreef het boek ‘De Sleutelhouder’, waarin hij zich onderdompelt in de ‘drie meest cruciale dagen’ binnen het christendom, namelijk de periode tussen Goede Vrijdag en Jezus’ opstanding. “Ik hoop dat mensen onder de indruk raken v

christenvervolging
Boekfragment

Iedere christen krijgt vroeg of laat met lijden te maken

De eerste brief van Petrus, met het karakter van een rondzendbrief, is geadresseerd aan niet-Joodse christenen in Klein-Azië. Vanwege hun geloof kregen zij te maken met sociale discriminatie, een voorloper van de christenvervolging die dit gebied een

Ds. M van Reenen
Opinie

Moet je refo zijn om altijd een rok te dragen?

In de loop van de jaren als predikant tref je steeds meer broeders uit allerlei kerkverbanden. Logischerwijze (vanuit mijn kerkelijke positie) het meest in reformatorische kring, maar gelukkig ook daarbuiten. Er zijn veel punten van herkenning, maar

Pia Dijkstra en Tom de Wal
Nieuws

D66-minister roept Nederlanders op om niet naar Tom de Wal te gaan

‘Gebedsgenezers’ als evangelist Tom de Wal “houden mensen voor de gek”, stelt Pia Dijkstra. De demissionair minister van Medische Zorg roept Nederlanders op om de genezingsdiensten van Tom de Wal niet te bezoeken. “Tuin er niet in”, aldus de bewindsv

Ds. A. Baars
Video

Prof. dr. Baars nam jarenlang geen deel aan het avondmaal: "Ik had geen vrijmoedigheid"

“Ik had geen vrijmoedigheid om aan de dis van het verbond te gaan. Ik studeerde al theologie in Apeldoorn en ik had nog nooit avondmaal gevierd. Ik had geen vrijmoedigheid”, aldus prof. dr. A. Baars. De emerituspredikant, verbonden aan de CGK, vertel

CVS Pharmacy
Nieuws

Christelijke verpleegkundige bereikt schikking met ex-werkgever na ontslag om abortusmedicatie

De christelijke verpleegkundige Robyn Strader werd in oktober 2021 door haar werkgever ontslagen omdat ze weigerde abortusmedicatie te verstrekken. Ze weigerde echter om het daarbij te laten zitten en spande vervolgens een rechtszaak aan tegen haar v

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus beschuldigd van ketterij nadat hij stelde dat elk mens 'fundamenteel goed' is

Paus Franciscus heeft op sociale media veel kritiek gekregen naar aanleiding van een uitspraak die hij onlangs deed in gesprek met het Amerikaanse actualiteitenprogramma '60 Minutes'. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke merkte op dat de mens

Gert-Jan Segers
Opinie

Landgenoten zijn medeverantwoordelijk voor een golf van Jodenhaat

De verkrachtingen, de moorden en de gijzeling van honderden Israëliërs door Hamas-strijders op 7 oktober waren gruwelijk. En nog altijd zitten er Israëlische gijzelaars in de helse krochten van Hamas. Hartverscheurend. De verwoesting in Gaza en de du

Jonathan Kroeske
Levensverhaal

Tijdens de grootste tegenslagen ervoer voorganger Jonathan Kroeske Gods nabijheid

Jonathan Kroeske is voorganger van Godcentre Utrecht, een van de snelst groeiende kerken in Nederland. Onlangs schoof Kroeske aan in het programma Hour of Power, waarin hij onder meer vertelde over de grootste tegenslagen in zijn leven. Het is decemb