Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?
Niek Bakker vertelt over de invloed van social media op het leven van jongeren. Hoe is dat terug te zien in het jeugdwerk? En hoe ga je daar als jeugdleider mee om?
āVeel mensen hebben online een andere identiteit of soms een veelheid aan verschillende identiteiten. Maar als je altijd en overal kunt wisselen van identeit, waarden en gedrag, wie of wat ben je dan eigenlijk nog? Die ontwikkeling staat op gespannen voet met het levensdoel wat God met een mens voor ogen heeft. Hij heeft de mens geschapen met een doelā, vertelt Bakker. Hij vindt dan ook dat er weerstand geboden moet worden.
Maar hoe doe je dat? Bakker: āIn het jeugdwerk moeten we bewust werken aan doelen die weerstand bieden tegen de wisselende en bedrieglijke identiteiten die social media met zich meebrengen. We hebben elkaar nodig om hier telkens weer tegen te strijden."
Hij noemt negen doelen. āJe kunt werken aan authenticiteit. We hoeven niet de schijn op te houden, maar we kunnen onze gedachten en gevoelens eerlijk delen. Een tweede doel is wederkerigheid, om elkaar te bemoedigen in moeilijke dilemmaās. Of bijvoorbeeld dienstbaarheid, om elkaar te dienen waar een ander zelf niet uitkomt. Of een vierde doel: vergeving. Waarbij genade in praktijk wordt gebracht en een ander er met zijn zwakheid echt mag zijn. En niet te vergeten eerlijkheid, om met elkaar de waarheid te durven zeggen in liefde en zachtmoedigheid. Een zesde doel is bescheidenheid, dat we leren in het toegeven van onze eigen fouten. Daarnaast beleefdheid of respect, om andere opvattingen of verschillen van inzichten te kunnen verdragen. Betrouwbaarheid is ook zoān doel, door niet te roddelen als een krachtig wapen tegen allerlei verdachtmakingen en beoordelingen die via social media verhoudingen kunnen verwoesten. Of om niet meer te noemen, gemeenschappelijkheid. Die van de groep een prioriteit maken en eigenbelang weten te matigen."
āElk van deze doelen dragen, bij volharding, de belofte in zich om rijke vruchten te dragen in de omgang met elkaar in de gemeente", aldus Bakker.
Bekijk de volledige video hieronder. Deze beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Goed in Vorm. Zij plaatsen regelmatig video's over het werk met kinderen en jongeren binnen de kerk.
Praatmee