Terugluisteren: Is een dancefeest in de kerk wel of niet geoorloofd?

Afgelopen vrijdag was de Grote Kerk in Apeldoorn het decor van een dancefeest. Circa 750 jongeren kwamen bij elkaar om op harde muziek uit hun dak te gaan. Vier Apeldoornse kerkelijke gemeenten besloten in de aanloop naar het event hun zorgen middels een brief uit te spreken. In het NPO-radioprogramma ‘Dit is de dag’ werd besproken of het wel of niet geoorloofd is om dergelijke events in een kerk te houden.
Het idee om de Grote Kerk van Apeldoorn om te toveren tot een bruisend technofeest bracht zowel voor- als tegenstanders op de been. Waar sommige christenen het niet als een probleem beschouwen als een kerkgebouw aan feestvierende jongeren verhuurd wordt, zijn veel christenen van mening dat het not done is.
Pieter Bosman, een van de sprekers die bij ‘Dit is de dag’ aanwezig was, benadrukte het belang van het respecteren van de historische waarde van de kerk: "De Grote Kerk heeft een rijke geschiedenis en is een symbool van ons cultureel erfgoed. We moeten ervoor zorgen dat we die erfenis niet compromitteren."
Aan de andere kant betoogde Jesse Voet, een fervent voorstander van het technofeest, het belang van het bevorderen van culturele diversiteit en openheid: "Het organiseren van een technofeest in de Grote Kerk kan een geweldige manier zijn om nieuwe doelgroepen aan te trekken en de ruimte op een eigentijdse manier te benutten."
In aanloop naar het event sprak Cvandaag met ds. Methorst, verbonden aan de Eben-Haëzerkerk (PKN) in Apeldoorn. Deze gemeente was een van de vier Apeldoornse kerken die gezamenlijk een brief schreven aan de kerkelijke organisatie die de Grote Kerk van Apeldoorn voor evenementen verhuurt. De predikant gaf aan ‘ongemak’ te ervaren en hoopt dat dergelijke evenementen in de toekomst niet meer plaatsvinden in het historische kerkgebouw.
Praatmee