Refoweb-vragensteller twijfelt: 'Moet ik wel of niet de NGK verlaten?'
'De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) is gefuseerd en is nu de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) geworden. Ik heb nog steeds enorme twijfel of ik de gemeente moet verlaten of niet. Ik wil mijn ouders blijven respecteren en hen blijven eren, maar ik wil niet tegen Gods Woord in gaan. Ik merk dat de preken in mijn kerk nooit gaan over bekering en wedergeboorte. Vrijwel nooit hoor ik een oproep om je eigen wil naast je neer te leggen en Gods wil te doen. Het voelt een beetje alsof ik in een spagaat zit. Ik wil heel graag blijven, maar voel me soms genoodzaakt om te gaan', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.
'Om te beginnen geeft artikel 28 NGB aan dat het inderdaad geen vrijblijvende keus is om lid van de kerk te zijn', stelt ds. A. van der Zwan. 'De vraag dringt zich vervolgens op: maar als er sprake is van verschillende kerkverbanden met uiteenlopende praktijken ten aanzien van prediking, liturgie, et cetera, bij welk kerkverband dien je je dan volgens onze belijdenis aan te sluiten? Daarop geeft, mijns inziens, het daarop volgende artikel 29 een helder antwoord. Daar wordt namelijk aangegeven welke criteria je moet hanteren om te weten of je met een ware of een valse kerk te maken hebt. Onze belijdenis zegt dan:
“We kunnen de echte kerk herkennen aan de volgende kenmerken:
- de zuivere prediking van het Evangelie;
- de zuivere bediening van de sacramenten, zoals Christus die heeft ingesteld;
- de uitoefening van de kerkelijke tucht, om de zonden te bestraffen."
Ik raad je aan om bovengenoemde kenmerken naast de praktijk van je huidige gemeente te leggen en daaruit biddend je conclusie te trekken. Dat dat een conclusie kan zijn, die een ander besluit oplevert dan je ouders graag zouden zien, is heel jammer, maar daarbij geldt dan wat de apostelen eens tegen het Sanhedrin gezegd hebben: “Men moet Gode meer gehoorzaam zijn, dan den mensen” (Handelingen 5:29). Hetgeen overigens niet betekent dat je je ouders daarmee niet eert, maar je hebt -zeker als volwassen persoon - de vrijheid en ook de roeping om hierin je geweten te volgen en je aan Gods Woord te onderwerpen (net als zijzelf overigens)', aldus de christelijke gereformeerde predikant.
Praatmee