cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. G. A. van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 mei 2023 door Dr. G. A. van den Brink

‘Alleen met een onvoorwaardelijk evangelie kan ik geloofszekerheid hebben’

Het laatste hoofdstuk van de Dordtse Leerregels gaat over twee zaken: volharden in het geloof en zeker zijn in het geloof. Soms staat er alleen ‘Over de volharding der heiligen’ boven hoofdstuk V, maar dat is onvolledig. Ook de zekerheid van het geloof behoort tot de inhoud van dit vijfde hoofdstuk van de Dordtse Leerregels en is daarmee confessioneel vastgelegd. Wie hier anders over denkt dan Dordt het verwoordt, plaatst zichzelf buiten de gereformeerde belijdenis.

Wat is nu de relatie tussen het aanbod van genade en de zekerheid van het geloof? DL V.9 zegt niet dat sommige gelovigen wel zekerheid hebben en anderen niet. Alle gelovigen hebben zekerheid en alle gelovigen zijn ook zeker van hetzelfde. Waarvan? Zij zijn zeker van datgene wat hun in het evangelie is voorgesteld en aangeboden. Zij zijn zeker van wat zij door het geloof hebben aangenomen. Er is een directe relatie tussen evangelie en zekerheid. Wij kunnen niet zeker zijn van wat ons niet wordt aangeboden. Wij kunnen bijvoorbeeld niet zeker zijn van levenslange gezondheid, want het evangelie belooft dat niet. Wij kunnen wel zeker zijn van vergeving der zonden en het eeuwige leven, want precies dat wordt in het evangelie beloofd. Daarom zeggen de Dordtse Leerregels:

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Veel evangelische mensen die niet over Gods verkiezing willen horen en halthouden bij de vrije wil van de mens die voor Jezus moet kiezen, hebben altijd de knagende onzekerheid dat ze misschien morgen struikelen en vallen." Nee hoor meneer VdBrink. Opgegroeid in midden-orth. herv.kerk had ik nooit gehoord over DL of bekering. Bij Youth for Christ wel, via volle-evangelische evangelist. Ik heb me die week bekeerd en ontving Vrede met Vader, maar heb wel al die 48 jaren dagelijks vast mogen houden, in gehoorzaamheid, doop in Geest en water