cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gerdien Lassche
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 maart 2023 door Gerdien Lassche

Tijdige seksuele voorlichting verhoogt veiligheid kinderen: is dat zo?

De week van de lentekriebels maakte meer los dan alleen vlinders in de buik. De themaweek waarin basisschoolleerlingen les krijgen over relaties en seksualiteit raakte bij sommigen een gevoelige snaar. Zo was er ophef over een video van de Rutgersstichting met zogenaamde voorbeeldgesprekken van ouders met kinderen die velen de wenkbrauwen deed fronsen. Deze video is in de loop van de week offline gezet.

In het belang van de veiligheid van kinderen dient zo vroeg mogelijk seksuele vorming en voorlichting gegeven te worden, aldus Elsbeth Reitzema van de Rutgers Stichting. Het is terecht dat ouders en leerkrachten de taak hebben om de veiligheid van kinderen op het oog te hebben. Op seksueel gebied is dit zeker van belang, gezien het vele misbruik dat helaas plaatsvindt. Kinderen raken daardoor (onherstelbaar) beschadigd. Het is daarom belangrijk dat kinderen bijvoorbeeld leren dat hun geslachtsdelen privé zijn. En dat ze leren weerbaar te worden en hun grenzen aan te geven.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Seksuele opvoeding
Meer over Seksuele opvoeding »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Zeven jaar geleden werd in het magazine Leef al gewaarschuwd voor het programma Lentekriebels van Rutgers. Onder redactie van Kees van Helden schreef Leontien Bakermans daar een artikel over. Daarin kwam ook de achtergrond ter sprake van de organisatie achter Rutgers: International Planned Parenthood Federation, de organisatie die miljoenen verdient aan het wereldwijd uitvoeren en promoten van abortus. Ziet u de link om kinderen jong te seksualiseren?