cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
stembus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 maart 2023 door Redactie

SGP en CU hebben meest trouwe achterban van alle politieke partijen: zo verschoof de kiezer!

De Statenverkiezingen van afgelopen week zijn een glorietocht geworden voor de BoerBurgerBeweging (BBB). De partij van Caroline van der Plas werd in iedere provincie in Nederland de grootste en zal dus ook in de Eerste Kamer met de meeste zetels vertegenwoordigd zijn. De christelijke partijen hebben echter de meest trouwe achterban, zo blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Ze zochten uit waar per partij de stemmen vandaan komen én waar afhakers naartoe zijn gegaan. Cvandaag zet op een rijtje wat dit betekent voor de christelijke partijen.

Ipsos onderzocht hoe het precies zit met de verschuivingen van de kiezers. Waar komen de stemmen die partijen kregen met de Statenverkiezingen vandaan? En wat is er gebeurd met de stemmen die ze vorige keer kregen? Bleven die de partijen trouw of stapten ze over? Dat is overzichtelijk per partij gepubliceerd en hier te zien. Ipsos deed een representatief onderzoek onder zo’n 2500 kiezers. In het overzicht zijn enkel partijen meegenomen die in 2021 zelfstandig meededen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Bij de CU begrijp ik het niet. Vergelijk de partij zoals die nu eens met de oorspronkelijke RPF/GPV. Het lijkt er niet meer op. Ik krijg de indruk dat veel mensen alleen maar stemmen omwille van die 'C', wat er ook in het programma staat. Blijkbaar maakt het feit dat ze in de regering vooral dienen om het VVD/D66-beleid overeind te houden ook weinig verschil voor de kiezen. Die 'C' staat er immers!