cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 februari 2023 door Ds. J. Belder

Zware stormen per brief of mail: verhuftering ook in christelijk Nederland zichtbaar

'Ben jij dat mannetje van die stukkies in de maandagkrant', informeerde een lezer van het Reformatorisch Dagblad. Ik antwoordde bevestigend, waarop hij reageerde: 'Je bent een trawant van de satan.' Gelijk brak hij af. Voor wie denkt dat alleen abonnees van het RD zo bot kunnen reageren: elk medium telt onder zijn lezers lieden die van hun hart geen moordkuil maken. Wat dat hart opgeeft, is overigens niet best. Zo werd ik het afgelopen jaar een agnost genoemd, een atheïst, een remonstrant, iemand van 'dat refokliekje', een antisemiet.

Krijg ik een brief of mail dan verraadt de aanhef al direct welke kant het opgaat. Staat er 'geachte dominee', dan is de toonzetting van het schrijfsel vriendelijk, ook al is de afzender kritisch op de inhoud van wat uit mijn pen vloeide. Begint de brief of mail met 'heer', 'meneer', of 'Belder', dan breekt er een zware storm los. Soms ontbreekt zelfs de aanhef, en volgt een orkaan.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- Leven in een geestelijke Sahara: waait de wind hier uit de verkeerde hoek?
- Waarom het predikantentekort in de PKN helaas van tijdelijke aard is
- Degradeer de Bijbelse God niet tot een ‘gebruiksvriendelijke’ God
- Wel of geen slavernij-excuses? Excuusmolen draait veel te gemakkelijk
- Dr. Klaassen heeft besloten om de PKN verlaten: is dit het juiste moment?
Meer over Ds. J. Belder »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een zeer behartenswaardig artikel! Inderdaad, "We leven in een tijd van korte, opgewonden lontjes, macho’s, grote monden. 'Maar jullie geheel anders …', schrijft Paulus, want 'jullie hebben Christus toch leren kennen'? (Efeze 4:20)". Laten we ondanks meningsverschillen toch respectvol zijn naar medemensen.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify