cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Raad van State
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2023 door Redactie

Raad van State negatief over wetsvoorstel homogenezing: "In strijd met grondrechten"

De Raad van State heeft een kritisch advies uitgebracht over het wetsvoorstel tegen homogenezingstherapie. Het wetsvoorstel werd in februari 2022 door zes partijen aan de Twee Kamer gepresenteerd. Volgens de Raad zouden de initiatiefnemers echter 'duidelijker moeten maken wat de meerwaarde is van de beoogde strafbaarstelling'. Er gelden volgens hen namelijk al wetten die dwang en discriminatie strafbaar stellen. Daarnaast zouden sommigen de therapie zelf graag willen ondergaan en is een totaalverbod op conversietherapie in strijd met de Grondwet.

'Om daadwerkelijk een einde te maken aan conversiepraktijken, zal volgens onderzoek een cultuurverandering moeten plaatsvinden in gemeenschappen waar conversiepraktijken voorkomen', zegt de Raad van State in zijn advies met betrekking tot het wetsvoorstel. 'De regering spant zich hier op diverse manieren voor in. Strafbaarstelling zou – mogelijk averechtse – neveneffecten op de maatregelen van de regering kunnen hebben', waarschuwt de Raad.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Terecht meent de Raad van State dat een totaalverbod op de zgn. conversietherapie (overigens een verkeerde term) in strijd is met de grondwet.