cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arjan Plaisier
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 november 2022 door Patrick Simons

Dr. Arjan Plaisier zet vraagtekens bij traditionele kerkdienst: "Is er voldoende interactie tussen God en mens?"

“Hoe geweldig en onmisbaar een preek in de kerkdienst ook is, dat betekent niet dat het een monopolie heeft”, stelt theoloog dr. Arjan Plaisier. In het boek ‘Dichter bij God, aanwijzingen voor een rijke liturgie’ stelt hij onder meer dat de nadruk in de protestantse eredienst teveel op het gehoor is komen te liggen: “Zijn we niet verworden tot niet meer dan enkel een horende gemeente?”

Steeds meer protestanten zoeken volgens Arjan Plaisier en medeauteur Ineke Cornet inspiratie in de Rooms-Katholieke en Anglicaanse Kerk, zo schrijven ze in hun boek. “Maar het is ook zo dat er genoeg protestanten zijn die meer naar de evangelische vormen van liturgie kijken”, stelt Plaisier desgevraagd. “Dat zijn vaak christenen die dan voor een kerk als Mozaiek kiezen. Die ontwikkeling zien we inderdaad steeds meer terug in de protestantse kerken. Hoe dat komt? In onze kerken komt het veelal hierop neer: komt u binnen, gaat u zitten en vervolgens is het vooral veel luisteren en horen. De Schrift wordt gelezen, de wet wordt voorgedragen, de preek wordt gehouden en ook de gebeden worden toch een soort preken.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van dr. Arjan Plaisier te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Ieder heeft iets", bij evangelische gemeentes is dat wel niet 100%, maar toch: er is een muziekgroep, waar vooral de zangleid(st)er van alles deelt; sommigen bidden hardop, anderen hebben een getuigenis, iemand preekt, anderen bedienen het avondmaal (bijv. elke maand), sommigen begroeten (nieuwe) gasten, anderen schenken koffie of delen een lunch uit. Dat lijkt er meer op.