cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CGK-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2022 door Redactie

Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers

De christelijke gereformeerde gemeenten van Rotterdam-Zuid en Rotterdam-Alexanderpolder zijn dinsdagavond vermanend toegesproken, omdat in deze kerken vrouwelijke ambtsdragers actief zijn. De classis Rotterdam heeft hen "op broederlijke wijze aangesproken", zo vertelt ds. G. J. Post tegenover het Reformatorisch Dagblad. Op een latere classisvergadering komt de vraag hoe men als CGK samen verder gaat aan de orde.

Kerkelijke vermaning staat in de CGK hoog op de agenda vanwege de classisvergaderingen die op verschillende plaatsen in het land plaatsvinden. De generale synode heeft in april besloten om geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk. “Gemeenten die toch zusters in de ambten hebben benoemd, moeten hierop nu in de classes opnieuw worden aangesproken en vermaand”, stelde synodevoorzitter ds. J. G. Schenau. Recent ontstond er verwarring over de vraag of vermaning nu wel of niet aan de orde is, omdat diverse bezwaarschriften (revisieverzoeken) tegen het recente synodebesluit zijn ingediend.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
- CGK-gemeenten met vrouwen in het ambt vermanen kan alleen vanuit innerlijke overtuiging
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Enige achtergrondinfo:

De Protestantse Kerk, de voormalige Hervormde Kerk en de Hersteld Hervormde Kerk hebben de structuur van één landelijke kerk (vandaar het enkelvoud KERK in de naam) die bestaat uit plaatselijke GEMEENTEN (of anders gezegd: plaatselijke filialen van de ene landelijke kerk).

In deze kerkstructuur is het NIET mogelijk, dat een kerkenraad besluit om (bijv. om des gewetens wil) hun kerkelijke gemeente met behoud van eigendommen (en schulden) buiten de landelijke kerk te plaatsen.