cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Drs. N. van Steenstel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

05 september 2022 door Jeffrey Schipper

Godsdienstdocent: "Jongeren verwoorden geloof liever met Sela-liederen dan woorden van de dominee"

“De woorden die klinken vanaf de preekstoel zijn voor jongeren vaak moeilijk, daarom zoeken ze elders naar woorden om uitdrukking te geven aan wat er in hun hart leeft. Daardoor praten predikanten en jongeren gemakkelijk langs elkaar heen.” Drs. N. van Steenstel sprak vorige week tijdens de Haamstedeconferentie in Elspeet over het thema ‘Kerk en jongeren in de 21e eeuw’. De godsdienstdocent merkt op dat er een kloof is tussen de leefwereld van dominees en jongeren. Hij deelt een aantal handreikingen om de jeugd te kunnen bereiken.

“Drie van de acht mijn kinderen gaan niet meer naar de kerk. Dan wordt die vraag heel pertinent: doen we het juiste?”, vraagt Van Steensel. “Weten we het hart van jongeren te bereiken? Weten we wat ze nodig hebben? Kennen we de uitdagingen waar we voor staan? Schrikken we hen juist af? Willen ze liever bij ons horen of schrikken ze ons juist af? Als we op deze vragen een antwoord willen hebben, zullen we het aan de jongeren moeten vragen. Van een gemakkelijke oplossing is geen sprake. Mijn hoofddoel is om u (predikanten, red.) op het hart te binden dat u met uw jongeren in gesprek gaat. Dat is wat zij het hardste nodig hebben, zodat ze gezien en gerespecteerd worden. Niet over hen, maar met hen praten. In kerkenraden wordt eindeloos over jongeren gesproken, maar bijna nooit mét hen.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Wat mij geschokt heeft is dat dit voor jongeren tamelijk vanzelfsprekend is. Het idee dat God hen heeft geplaatst binnen de kerkelijke gemeente waar zij zijn gedoopt en grootgebracht ontbreekt bij de meeste jongeren.

Dat idee heeft dan ook nul komma niks bijbelse grondslag. Om het er maar niet over te hebben dat al die denominatie die stuk voor stuk zijn ontstaat uit het niet erkennen van elkaar als broeders en zusters in Christus al helemaal geen bijbelse grondslag heeft.