cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 april 2022 door Willem J. Ouweneel

Vervangingstheologie is een kaartenhuis: het 'nieuwe Israël' is een verzinsel

Wát een titel: ‘Afnemende aandacht voor Israël of voor Jezus?’ Dit is een bekende handelwijze van sommige bijbeldebaters: beweren dat de tegenstander ‘minder aandacht heeft voor de centrale betekenis van Christus [of de Bijbel]’ dan jijzelf). Ik heb het ook niet over dr. C. P. de Boer en ds. M. van Reenen; ik heb het alleen over de centrale stelling van Piet Guijt en Steven Paas (G/P), naar aanleiding van hun opinieartikel.

In respons op G/P heb ik die stelling al vaak weerlegd, met name in mijn boek Het Israël van God. Maar het helpt geen sikkepit; G/P blijven op het aloude vervangingstheologische (VT) aambeeld hameren. Ik weet het: die term ‘VT’ is niet ideaal, maar iedereen weet dan tenminste wel waar we het over hebben. Die VT komt niet uit de Bijbel, maar is op z’n vroegst aantoonbaar in de vierde eeuw, na de ‘bekering’ van keizer Constantijn de Grote, toen theologen begonnen te geloven dat het Messiaanse rijk was aangebroken, en dat ‘dus’ de Kerk het centrale verbondsvolk in dat rijk was, en dat Israël als zodanig ‘dus’ had afgedaan. De Boer denkt er net zo over als de apostelen en de vroege kerkvaders; VT is een latere uitvinding.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Wat kunnen evangelischen van de traditionele kerken leren?
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hartelijk dank broeder Ouweneel. Wij kunnen deze broeders niet overtuigen. De Heilige Geest wel. Mijn gebed is dat dit ook gebeuren mag. Dan kunnen deze wijze mannen nog tot zegen gesteld worden voor Israël en de wereld.