cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Eppo Bruins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 januari 2022 door Eppo Bruins

Een aanklacht tegen de meritocratie

Dankzij de Corona-tijd is vanuit het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie een nieuw soort bijeenkomsten ontstaan: De Leeskamer. Regelmatig komen we samen met een groep mensen om te spreken over een boek dat we met elkaar gelezen hebben. Afgelopen week ging het over het boek ‘De tirannie van verdienste’ (The Tyranny of Merit) van Michael Sandel. Het boek beschrijft de onbesproken nadelen van de meritocratie, de gewoonte dat hoger opgeleiden worden gezien als succesvol en anderen zichzelf daarmee (onterecht maar onontkoombaar) gaan zien als ‘losers’ in de samenleving.

Ik heb het boek gelezen in het Engels en ik bleef eigenlijk al meteen steken bij de titel van het boek: merit. Wat betekent het en hoe vertaal je het? De vertaler heeft gekozen voor het woord verdienste. En ik zou eigenlijk geen beter woord weten. Het woord verdienste duidt erop dat het iets is wat je verdient. Maar verdienen heeft twee betekenissen. In het Engels kan dat betekenen: you deserve something, of you earn something. Twee – haast tegengestelde – betekenissen in een en hetzelfde woord.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Eppo Bruins
- 'Hoe kunt u christen zijn en wetenschapper tegelijk?', vroeg iemand vanuit de collegebanken
- Worstelen met woorden
- Poetins invasie laat zien: de dienstplicht was zo gek nog niet
- Op zoek naar de poppetjes voor het nieuwe kabinet
- Voltooid leven: Idee van waardig sterven is gestoeld op een romantisch beeld
Meer over Eppo Bruins »

Opinie
- Wel of niet vaccineren? Zeven lessen om over na te denken
- Wel of niet vaccineren: wat zou Jezus hebben aangeraden?
- Iedereen zou lid (geweest) moeten zijn van de GerGem!
- Wat als kerkbezoek in Nederland strafbaar wordt?
- Niet-gevaccineerden dreigen de zondebokken van de samenleving te worden
Meer over Opinie »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De 'gemiddelde Bijbellezer' noemt liefde, blijdschap en vrede gáven, maar deze zijn onderdeel van de vrúcht van Gods geest. De gaven zijn: spreken met wijsheid en kennis, geloof, genezing, krachten, profetie, onderscheiden van geesten, allerlei (nieuwe) talen en het vertolken van deze talen. Het zou heel mooi zijn als de 'gemiddelde Bijbellezer' ook zou weten wat hierover in 1 Kor. 14:1 staat, namelijk: Jaag de liefde na en streef naar de gaven. Voor een christen (als hemelburger) oneindig nuttiger dan bezig te zijn met 'christelijke politiek'!