cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Opperrabbijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 december 2021 door Opperrabbijn Jacobs

Wat iedere christen volgens opperrabbijn Jacobs zou moeten weten over Chanoeka

Tot en met maandag wordt het Joodse Chanoekafeest gevierd. Volgens opperrabbijn Jacobs heeft dit 'lichtfeest' een belangrijke les voor Joden én christenen. Wat houdt het feest precies in? En wat kunnen we er als christenen van leren? Jacobs zet het in deze column uiteen. 

Chanoeka, het Inwijdingsfeest. Feest van de lichtjes, gezellig, hoor ik u denken. Maar is Chanoeka uitsluitend gezellig? En wat was er ook alweer gebeurd dat het Joodse volk ertoe bracht om door de eeuwen heen acht dagen lang de Menora aan te steken. Op de eerste dag één kaarsje in de Menora, de achtarmige kandelaar, op de tweede dag twee kaarsjes totdat op de achtste dag de Menora in zijn volle glorie voor het raam als het buiten donker is, de duisternis verlicht. Een kleine groep vrome en sterk gemotiveerde Joden bond de strijd aan tegen een gigantische Griekse overmacht en wist dat getrainde professionele leger te verslaan.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Opperrabbijn Jacobs
- Is de QR-samenleving Bijbels? Opperrabbijn Jacobs antwoordt
- Hij maakte de hel van de Holocaust mee en zit nu vast in een flatgebouw in Oekraïne
- 2G: Zijn ongevaccineerden de nieuwe Joden? Opperrabbijn Jacobs antwoordt
- Raad van Kerken choqueert met Holocaustvergelijking Palestina
- De schade die evangelisatie van christenen eeuwenlang aanrichtte
Meer over Opperrabbijn Jacobs »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een leerzame uitleg van Chanoeka en natuurlijk heeft dit feest ook voor Christenen betekenis. God heeft m.i. de Kerst in het perspectief van dit feest geplaatst. Dan worden er wel ontelbaar veel meer kaarsjes met die Ene ontstoken. Dat onaanzienlijke vergeten kruikje dat nog verzegeld was doet me denken aan die ene steen, die door de bouwlieden afgekeurd - en door God tot hoeksteen gemaakt is. De steen waar de nieuwe tempel op rust... Daarom, de Weg tot God is via die ene Steen, die zo de enige legitieme zielenwinner is.