cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Christenen Collectief
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 november 2021 door Christenen Collectief

Corona een gevaarlijk monstervirus? Laten we de crisis niet overschatten

Is het terecht dat wij ons als Christenen Collectief verzetten tegen het huidige coronabeleid in Nederland? Bioloog René Fransen uitte onlangs kritiek op ons collectief naar aanleiding van dit interview met Christenen Collectief-oprichter Joop Buker. Fransen en andere critici stellen we het coronavirus onderschatten. Maar hoe gevaarlijk is Sars-CoV2 nu echt? Corona is een venijnig virus. Wij vinden echter dat je je in alle redelijkheid, zonder de zaak te bagatelliseren, moet kunnen afvragen hoe gevaarlijk het nu precies is.

Om te weten hoe gevaarlijk de ziekte is, moet je kijken naar het sterftepercentage van Sars-CoV2 onder iedereen die besmet raakt, de zogeheten Infection Fatality Rate (IFR). Die is meerdere malen bepaald. De resultaten zijn niet eenduidig, maar vallen wereldwijd gelukkig véél lager uit dan aanvankelijk gedacht. De recentste grootschalige studie is die van epidemioloog John Ioannidis van Stanford University. Op basis van tientallen onderzoeken naar de aanwezigheid van antistoffen in bloed concludeerde hij dat de IFR van Sars-CoV2 van plaats tot plaats verschilt, maar dat de gecorrigeerde mediaan uitkomt op 0,15 procent. Het verschil met de IFR van griep is klein. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt die namelijk vast op circa 0,10 procent.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als je de oversterfte neemt om het aantal overlijdens te bepalen, en de aanwezigheid van antistoffen bij bloeddonoren voor totaal aantal besmettingen, kom je op 0,8 % sterfte. Ook de bezetting van de ziekenhuizen laat zien dat Covid wel iets ernstiger is dan griep. Voor de rest hebben ook jongere mensen last van langdurige klachten. We moeten oppassen deze crisis om het lichtst op te lossen door te doen alsof het allemaal overdreven is. Transparantie is vereist om samen de moeilijke keuzes te maken die horen bij de nieuwe werkelijkheid.