cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pieter J. Lalleman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 november 2021 door Pieter J. Lalleman

Niet alles in de Bijbel is letterlijk het Woord van God

Ik schrijf dit artikel in de overtuiging dat de Bijbel geïnspireerd en gezaghebbend is, dat geloof ik van harte. Geen misverstand daarover! Maar toch ligt hierbij een misverstand op de loer, namelijk dat je alles wat er in de Bijbel staat direct als Woord van God opvat. Er spreken namelijk ook anderen. En alles wat er staat, moet je in z’n verband (of: context) lezen.

Aan het begin van de Bijbel komt Gods tegenstander al snel aan het woord en hij stelt de kritische vraag: ‘Is het echt zo dat God gezegd heeft…?’ (Genesis 3:1) Dat zijn dus geen woorden van God en ze hebben een vernietigend effect doordat de eerste mensen ernaar luisterden. In het volgende verhaal staat ook een knetterende leugen, want Kaïn vraagt brutaal aan God: ‘… ben ik de hoeder van mijn broer?’ Hij suggereert dat het antwoord ‘nee’ is, maar het is natuurlijk ‘ja, dat ben je’. Kaïn spreekt dus niet het Woord van God, maar wij kunnen zijn vraag gelukkig goed beantwoorden wanneer we God kennen. Wij zijn namelijk inderdaad hoeders van onze broers en zussen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Misverstanden over de Bijbel
- Het Bijbelboek Openbaring gaat niet alleen over de toekomst
- Paulus wil niet dat vrouwen zwijgen in de kerk
- De Bijbel heeft geen humor? Dat is een misverstand
- Schrijft de apostel Paulus dat alle mensen worden gered?
- De profeten waren geen toekomstvoorspellers
Meer over Misverstanden over de Bijbel »

Klik hier om het boek van Pieter J. Lalleman te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De Bijbel moeten we lezen tegen de achtergrond van hét woord van God: "Laat Ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis ..." Van veel wat in de Bijbel staat kunnen we leren hoe wijzelf mogen meewerken aan de realisatie van dit Goddelijke plan. De Bijbel zegt dat we (in een groeiproces) gelijkvormig kunnen worden aan Jezus Christus of openbaar worden als zonen van God, om tenslotte het einddoel van ons geloof te bereiken: 'God alles in allen'.