cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Annemarieke Graveland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 september 2021 door Annemarieke Graveland

Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: GGiN Rhenen

Deze zondagochtend luisterde ik mee naar de ochtenddienst van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Rhenen. Mijn verwachting was dat de dienst in vergelijking met de diensten van bijvoorbeeld de GerGem en HHK weer meer van hetzelfde zou zijn en dat het weer behoorlijk zware kost voor me zou worden, maar iedere kerkdienst is toch weer anders.

Na het uitspreken van het votum, de groet, en het voorlezen van de Tien Geboden, volgde een gebed, dat ruim tien minuten duurde. De dominee, ds. A. Schultink, sprak daarin over God die buiten Christus een verterend vuur is en een gloed bij wie niemand kan wonen. Dat vatte ik gelijk op als een vrij ‘zware’ bewering, maar God als verterend vuur, zo vertelden enkele Twittervolgers me, is een Bijbelse omschrijving van God, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament, en dat wist ik niet. In het gebed vroeg de dominee zich hierna af wat wij deze week tegenover God geweest zijn, en hij stelde dat we onze schuld vermeerderd hebben met onze gedachten, woorden, werken en ons bestaan. Zelfs ons bestaan! Dat vond ik nogal een bewering, en ik denk niet dat ik ooit eerder deze bewering in een kerkdienst heb gehoord.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerkdiensten door de ogen van een buitenstaander
- Laatste kerkdienst door het oog van een buitenstaander: Hervormd Gorinchem
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: CGK Bunschoten
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: DoorBrekers
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: Oudkatholiek Utrecht
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: evangelisatiepost GerGem Merksem
Meer over Kerkdiensten door de ogen van een buitenstaander »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wás het maar zo dat iedere preek (evenveel) aandacht schenkt aan ellende, verlossing en dankbaarheid. Te vaak komen de laatste 2 (nog) nauwelijks aan bod.

Dat wij zonder Christus niet voor God kunnen bestaan is wel degelijk waar. Maar dat hoeft ook niet: God heeft iedereen die 'uitweg' geboden waardoor we in Christus wél mogen voor Hem kunnen bestaan en zelfs Zijn kinderen en vrienden genoemd worden. Die weg staat (nog) voor iedereen open die in Hem gelooft en dit geschenk aanneemt. Mooier kan toch niet!