cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Maurits Jan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

12 februari 2020 door Patrick Simons

Maurits Jan werd geboren met een hersenafwijking en gepest op school: "Ik voelde me een mislukkeling"

Vanaf zijn geboorte kwam Maurits Jan Westhoven al in de problemen. Hij krijgt namelijk op de eerste dag van zijn leven al een hartstilstand. Wat volgt is een veelbewogen leven waarin hij te maken krijgt met fysieke ongemakken, eenzaamheid, pesten en uiteindelijk wegglijdt in een poel van drugs en drank. Hij komt terecht in opvangcentrum De Hoop en besluit het roer volledig om te gooien. Afgelopen zaterdag was zijn indrukwekkende verhaal te zien in het tv-programma De Verandering.

Maurits Jan wordt in 1981 geboren en eigenlijk gaat het vrijwel direct mis. Na een moeizame bevalling komt hij ter wereld. Hij krijgt vrij snel een hartstilstand en wordt bij zijn moeder weggehaald. “Eerst dachten we dat alles goed gegaan was”, vertelt zijn vader. “Maar later bleek dat er toch een hersenafwijking was ontstaan.” Dat is echter niet het enige. Maurits Jan krijgt in de eerste jaren van zijn leven te maken met heel veel gezondheidsproblemen. De arts zegt dat de gezondheidsproblemen mede veroorzaakt werden door het koude klimaat. De vader van Maurits Jan krijgt op zijn werk een project in Saoedi-Arabië toegewezen en de keuze is al snel gemaakt om te verhuizen. Hoewel Maurits Jan hier erg gelukkig is, kan hij maar moeilijk contact maken met andere kinderen. Later blijkt dat hij al vanaf zijn geboorte autistisch is.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Levensverhalen
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Jan-Kees organiseerde een dankdienst voor de genezing van zijn dochter: "Een week later kregen we dramatisch nieuws"
- Ds. A. Kort: "De Heere sprak tot mij in een voetbalstadion"
- Het bekeringswonder van Urker koster Luut: "Ik walgde als ik een psalm hoorde en wilde niets met Jezus te maken hebben"
- Paul Blokhuis verloor zijn dochter: "Hoe kan het dat een kind van 18 ermee stopt en iemand van 93 moet wachten op de dood?"
Meer over Levensverhalen »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen