cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
held
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 oktober 2017 door Matthijs Vlaardingerbroek

Het gevaar van de heldencultus binnen de evangelische en charismatische wereld

Keer op keer worden we in christelijk Nederland opgeschrikt door geestelijke helden die ons teleurstellen, die van hun voetstuk vallen of grove fouten lijken te maken. Een paar dagen lang is iedereen in rep en roer, waarna de rust weer terugkeert. De held verdwijnt uit beeld of overleeft de val en gaat schijnbaar ongestoord verder. Matthijs Vlaardingerbroek schrijft erover in dit artikel en fileert de heldencultus binnen de evangelische en charismatische wereld in christelijk Nederland. 

Waar komt dat verlangen naar de held in de kerk toch vandaan? Waarom vinden we hen in alle segmenten van de kerk terug? Niet alleen in de charismatische en evangelische hoek, maar ook binnen de reformatorisch en katholieke kerken? Waarom gaat het bijna altijd om betaalde, christelijke leiders? Als ik op een conferentie de speciale welkomstent voor sprekers en ‘belangrijke gasten’ binnen loop, zie ik hier ‘de top 20’ van bekende evangelische en charismatische leiders zitten. Waar is tante Ans, die elke dag twee uur bidt voor de vervolgde kerk? Waar is Robert, de vrijwilliger, die twee weken vrij heeft genomen om dit feest mogelijk te maken? Wat maakt iemand een ‘belangrijke gast’?

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs Vlaardingerbroek
- Yogakritische christenen gefocust op occulte splinter in het oog van de ander
- Matthijs over een valkuil waar iedere christen intrapt
- Manipulatie in de christelijke wereld: hoe ver gaan we om geld binnen te halen?
- Hoe een genezingswonder een groot theologisch vraagstuk oploste
- Wij hebben de homoseksuele christen tot zondebok in kerkelijk Nederland gemaakt
Meer over Matthijs Vlaardingerbroek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Hier zijn we als de "schapen van de kudde" met z'n allen debet aan. Als we nou allemáál met dezelfde toewijding en ijver dagelijks het Woord zouden bestuderen, zouden we het niet nodig hebben dat een "held" ons Bijbelse waarheden vertelt. Dan zouden we zelf al een veel betere basis hebben.