Kees Kraayenoord trekt zich tijdelijk terug bij Mozaiek: "Wil aan de voeten van Jezus zitten"

Nieuws20 juni 2022 Redactie
Kees kraayenoord

Kees Kraayenoord gaat er vanaf 1 juli een paar maanden tussenuit. Hij neemt een sabbatical om aan de voeten van Jezus te zitten, zo maakt de voorganger en leider van Mozaiek0318 afgelopen zondag zelf bekend tijdens de dienst: “De komende maanden zal ik hier niet zijn, ook niet in de diensten.” De kerk staat volledig achter hem. Mede-voorganger Nelinda Troost sprak van “dapper en moedig leiderschap” en bad op het podium voor hem. 

Rustperiode
“Ik ga de komende maanden iets doen wat men een sabbatical, een rustperiode noemt”, maakte Kraayenoord bekend. “Ik ga er even een paar maanden uit.” De oprichter van de kerk kreeg vervolgens een applaus uit de zaal. “Ik weet niet hoe ik dat moet interpreteren”, reageerde hij lachend. Vervolgens vertelde hij dat het een moeilijk besluit is geweest omdat hij graag onderdeel is van Mozaiek: “Dit is mijn familie.”

Kraayenoord legde vervolgens uit hoe hij tot dat besluit is gekomen. “Nicole (zijn vrouw red.) en ik zijn dit Mozaiekavontuur begonnen in onze keuken waar we ‘ja’ zeiden tegen een roeping van God voor een gemeente. Sindsdien is onze wereld een soort rollercoaster geweest: van de ene verbazing en verwondering in de andere. God heeft zoveel gedaan, maar waar het soms ook wel heel erg druk was. Het was een prachtig avontuur met God al die jaren.”

De voorganger vertelde aan zijn gemeente dat hij het bekende verhaal van Maria en Martha las. “Martha is keihard aan het werk en zegt tegen Jezus: ‘Heer wordt het niet tijd dat mijn zus ook wat gaat doen?’ Dan zegt Jezus: ‘Nee, ze heeft het beste deel gekozen.’ Klaarblijkelijk is er dus een keuze. Ik wil die keuze nemen om een periode aan de voeten van Jezus te zitten. Dat doe ik weleens, bijna dagelijks. Maar nu voor een langere tijd ontdekken wie ik ben, wat roeping is en wat God voor me heeft in de jaren die voor me liggen.”

“Juist met het oog op Mozaiek ervaar ik dat het goed is om heel veel andere stemmen even laten te doen zwijgen en te zoeken naar de stille en zachte stem van onze Vader en onze Redder”, vervolgde Kraayenoord. “Die wil ik opnieuw horen en vandaar een periode van rust ingaan.”

Nieuwe richting
Het is voor Kraayenoord echter ook een periode waarin hij hoopt en verwacht dat God nieuwe richting gaat geven: “Mozaiek begon in een huiskamer maar is nu een landelijke realiteit. Soms lijkt het erop alsof ik mijn leiderschap daarin heb willen opblazen: nog meer expansie, nog meer verantwoordelijkheid. We zijn gegroeid en nu sta je met handen vol verantwoordelijkheden. Ik weet: iets gaat een keer vallen en stel ik mezelf, familie of anderen teleur. Het is goed om het eerst los te laten en dan van God te horen wat ik terug mag pakken en wat Hij voor mij heeft. Mijn verlangen is om tegen God ‘hier ben ik’ te zeggen voor de rest van mijn leven.”

De voorganger sprak over “rust, reset en nieuwe richting”. Hij vertelde de rust ook te gaan gebruiken voor meer reizen en boeken lezen. Ook wil hij meer tijd in zijn familie steken: “Maar ook God zoeken. Ik zal wat optrekken met mannen en vrouwen van God om voor me te laten bidden en Gods stem te horen.”

Kraayenoord vertelde er de komende maanden niet te zijn, ook niet in de kerkdiensten: “Ik zal jullie enorm missen. Dank voor jullie gebed en steun voor ons, de gemeente en ons gezin. Ik zeg 'tot ziens', tot aan de andere kant, over een paar maanden.”

Dapper en moedig leiderschap
“Ik vind dit dapper en moedig leiderschap”, reageerde mede-voorganger Nelinda Troost direct op het podium. “We zegenen jou daarin en zien uit naar wat God gaat doen de komende tijd. Ik wil heel graag een tekst met je delen uit Jeremia 6:16 voor de komende tijd: ‘Dit zegt de Heer: je staat op een kruispunt. Kijk goed, vraag na hoe de oude wegen liepen. Welke weg leidt naar het goede? Sla die in en vind rust!’”

Vervolgens werd er gebeden voor de emotionele Kraayenoord waarbij de aanwezigen gingen staan en de handen uitstrekten naar de voorganger. Er werd gedankt voor het moedige leiderschap van Kraayenoord, maar ook voor de kerk. Daarnaast werd er gebeden voor de toekomst van zowel Kraayenoord als Mozaiek.

Mozaiek
Kees Kraayenoord was lange tijd vooral bekend als aanbiddingsleider, schrijver en zanger van tal van christelijke liederen. Hij bracht meerdere albums uit voordat hij in 2008 samen met zijn vrouw Nicole een roeping ervoer om een kerk te stichten die anders zou zijn dan andere kerken. Vier jaar, in 2012, later begon het heel klein met een aantal gezinnen die samenkwamen in een huiskamer. Maar de kerk groeide al snel uit haar voegen en duizenden mensen komen iedere zondag in Veenendaal samen om God te aanbidden, te zingen, te luisteren en elkaar te ontmoeten. Al snel kwam er een gemeente in Nijkerk bij en inmiddels worden er door heel Nederland Mozaiek-gemeenten opgezet.

Daarnaast worden de kerkdiensten van Mozaiek, zeker sinds de coronacrisis, online ook veelvuldig bekeken vanuit het hele land. Aanbidding en een ‘kom-zoals-je-bent-cultuur’ zijn belangrijke pijlers van de kerk. Iedereen is welkom in de kerk, wie of wat je ook bent. Bovendien houdt men niet van eenzijdige en stellige claims, zo vertelde voorganger Arjen ten Brinke eerder tegenover CIP.nl: “Als iemand daarmee komt aanzetten, worden we zenuwachtig. Denk bijvoorbeeld aan genezing. Natuurlijk geneest God. Maar in Mozaiek zullen we nooit zeggen dat God altijd geneest of dat God je altijd voorspoed wil geven. We vormen een kunstwerk van gebrokenheid. Dat is onze identiteit. Dat wil niet zeggen dat we die gebrokenheid koesteren, maar dat we het wel willen laten staan.”

Kritiek
Mozaiek kreeg ook de nodige kritiek te verwerken. Zo stelde theoloog Alain Verheij eerder op Twitter dat het een stofzuigerkerk is waar ontevreden kerkgangers uit andere gemeenten komen. Deze kritiek deed Kraayenoord pijn, zo vertelde hij bij Groot Nieuws Radio: “Ik weet ook wel dat naar onze kerk mensen komen die eerst in een andere kerk zaten. Daarin zijn we niet naïef. Maar deze uitspraken komen ook van mensen met wie ik nog nooit een goed gesprek heb gevoerd en mij nooit hebben gebeld. Ik zou zo graag willen dat de theologen die hierover twitteren bij ons een kijkje komen nemen. Met hen zou ik verhalen willen delen over mensen die via Alpha tot geloof gekomen zijn en dachten dat Genesis een automerk was. Dan zou ik de verhalen delen van gezinnen die nog ingeschreven waren bij een kerk, maar het geloof compleet waren kwijtgeraakt. Er zijn zoveel verhalen van geloofsvernieuwing en mensen die christen zijn geworden. Mensen trekken conclusies over Mozaiek0318 voordat ze vragen stellen.”

Kraayenoord stelde destijds al te beseffen dat er vaak al veel kerken zijn in plaatsen waar Mozaiek wil starten: “Natuurlijk zijn er kerken. Maar als ik hoor hoeveel inwoners van Apeldoorn naar een kerkelijke gemeente gaan, is dat schrikbarend. In Nederland is geen gebied dat geen zendingsgebied is. Als God het leidt, planten we wat mij betreft veertig kerken. Of dat gebeurt weet ik niet, maar daar staan we voor open.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge

Gods Geest
Verdieping

Vuur van Gods Geest brandt uit: afgoden en zonden gaan in rook op

Met Pasen worden in het oosten en noorden van het land paasvuren ontstoken, een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur was bij hen een offer aan de god Ostara en een teken van vruchtbaarheid. In de Bijbel komen wij het teken van vuur onder an

Joke Buis
Nieuws

Christelijke zangeres Joke Buis lanceert nieuwe EP: ‘Hoe ik je zie'

Het lijkt een ongeschreven regel: de mooiste (en vaak ook beste) liedjes zijn die waar je iets in herkent. Een gevoel, een beschrijving, een situatie. De christelijke zangeres Joke Buis kent de kracht van wat zo'n lied met je doet maar al te goed. En

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere

Wycliffe Bijbelvertalers
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers: "Het verlangen naar een Bijbel is ontzettend groot"

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk werd gesticht. Nu, ruim tweeduizend jaar later, ziet Wycliffe Bijbelvertalers nog steeds hoe Gods Woord in de eigen taal mensen v

Meerartikelen

Marijn Burkunk
Column

Laten we de Heilige Geest weer de allerhoogste autoriteit toekennen

Johannes de Doper was niet zomaar iemand. Hij was Gods heraut om Jezus bij de mensen te introduceren. Hij verkondigde dat Jezus de Zoon van God is, die de zonden van de wereld zou komen wegnemen. Dat hij, Johannes, de mensen doopte met water, maar da

Kees van Helden
Opinie

Wat we kunnen leren van een strafzaak over illegale abortus

Op 18 oktober 2019 werden twee lichamen gevonden in een huis in Diemen. Het waren de Braziliaanse Patricia en het één maand te vroeg geboren kindje van haar en haar vriend Dennis E. Die laatste staat deze week voor de rechter voor een gruwelijk misdr

Anja Haga / Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie hamert in Tweede Kamer op komst nieuwe godsdienstgezant

Treuzel niet met benoeming van de nieuwe gezant Godsdienstvrijheid, dat was de oproep afgelopen week van Anja Haga, Europese lijsttrekker voor de ChristenUnie en Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens het debat over de staat van de

Lilian Janse-Opwekking-Jan Schippers
Nieuws

SGP niet naar Opwekking: begrijpelijk? SGP’ers reageren

Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP besloten om geen stand te plaatsen op de Pinksterconferentie Opwekking. “We vinden het belangrijk om samenbindend te zijn en merken uit reacties dat we er goed aan doen om andere maniere

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat een christen zichzelf niet kan redden: "Alleen Hij maakt zalig"

“Uiteindelijk moet de redding van elders komen. Als christenen zeggen we dan: ‘De redding komt niet van een ander, de redding komt van boven.’ We hebben alles van Hem te verwachten. Als Jezus Zich aan u openbaart als uw Zaligmaker, dan is Hij het die

Sekten
Nieuws

Franse christenen verwelkomen nieuwe wet tegen religieuze sekten

Frankrijk heeft een nieuwe wet om zogeheten schadelijke religieuze sekten te bestrijden. Dat meldt Evangelical Focus. De wet past de eerdere wet uit 2001 aan nieuwe situaties aan waarin groepen proberen de vrijheid van burgers psychologisch of fysiek

Concertgebouw
Nieuws

Joodse muzikanten mogen tóch optreden in Amsterdam; concert via livestream te volgen

Aanstaande zaterdag vindt er in het Amsterdamse Concertgebouw tóch een concert plaats van het Jerusalem Quartet. Eerder besloot het Concertgebouw alle optredens van het strijkkwart te annuleren omdat men de veiligheid niet kon garanderen. Daarop reag

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren verafschuwen rechts kabinet: 'Zwarte dag voor Nederlandse democratie'

'Na maanden formeren zijn de partijen die al van begin af aan met elkaar in gesprek zijn eruit. Hoewel het goed is dat er na lange tijd zicht is op een kabinet, betekent dit akkoord wat betreft PerspectieF een zwarte dag voor de Nederlandse democrati

John Robert Hill Jr.
Nieuws

Ex-gevangene komt tot geloof na ontmoeting met God in gevangeniscel

Een voormalige gevangene die op zoek was naar roem, geld, drugs en vrouwen, zegt dat zijn leven radicaal veranderd is na een ontmoeting met de Heilige Geest in zijn gevangeniscel. Dat meldt CBN News.  Het gaat om John Robert Hill Jr., beter bekend al

SGP Opwekking
Nieuws

SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban

De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderda

Jan van Dooijeweert
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Als ik bid heb ik nooit echt het gevoel dat God me hoort'

'In 1 Samuel 2:1 zegt Hanna dat ze niet bang hoeft te zijn, want de Heere is bij haar. Ze is sterk, want de Heere helpt haar. Dat zeggen wel meer mensen in de Bijbel. Zelf ben ik sinds een paar maanden serieus met het geloof bezig, met ook momenten d

eenheid
Verdieping

Eensgezindheid: een wonder dat niet door ons te organiseren valt

Rond de uitstorting van de Heilige Geest zien we bij Jezus’ volgelingen een grote eensgezindheid. Kennelijk hoort dat bij de Pinkstergeest. Wat heeft dat ons vandaag te zeggen? Wij leven juist in een tijd vol polarisatie en verdeeldheid, zowel in de