Christelijke actiegroep bezet partijkantoor ChristenUnie: 'Dit is onacceptabel'
Christelijk Collectief, een actiegroep verbonden aan de christelijke gemeenschap in de Palestijnse gebieden, bezette vanochtend om 11.00 uur het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort. Inmiddels is de actie door de politie beëindigd. De ChristenUnie keurt deze actie ten stelligste af: 'Het brengt de veiligheid van onze medewerkers in gevaar. Dat is onacceptabel.'
Naar aanleiding van deze actie bracht Christelijk Collectief een persbericht naar buiten: 'We roepen de ChristenUnie op direct te gaan pleiten voor een zo snel mogelijk permanent staakt-het-vuren in Gaza en zich in te zetten voor extra noodhulp om de hongersnood te verlichten. Ook roepen we de partij op haar eenzijdige pro-Israëlkoers te verlaten en in gesprek te gaan met critici.' De activisten lichten toe waarom zij hun pijlen richten op de ChristenUnie en niet op een van de andere christelijke partijen: 'Bij het CDA zien we signalen dat de betrokkenheid bij Palestina dieper gaat dan enkele woorden en hier en daar een selfie. Dat juichen we toe. Bij de SGP zit de adoratie van de staat Israël zo diep, dat wij geen ruimte zien voor gesprek.'
De ChristenUnie laat via haar eigen website weten dat het deze actie 'ten stelligste afkeurt'. 'Demonstreren is een groot goed in ons land. Ongevraagd een pand binnendringen valt daar niet onder. Integendeel. Het brengt de veiligheid van onze medewerkers in gevaar. Dat is onacceptabel. Het aanbod om met enkele van de demonstranten het gesprek aan te gaan werd geweigerd.' Nadat de actiegroep weigerde om het pand te verlaten, werd de actie door de politie beëindigd. 'De ChristenUnie staat voor de democratische rechtsstaat. Daar hoort voluit het vrije debat en het demonstratierecht bij. Zo kunnen we verschillen van mening. Maar wij verwerpen intimiderende acties die dat ondermijnen', aldus de ChristenUnie in een statement.
Bekijk een videofragment van de bezetting van het CU-partijkantoor:
Christelijk Collectief bezet vandaag het partijbureau van de ChristenUnie om op te roepen haar eenzijdige pro-Israëlkoerd te verlaten. pic.twitter.com/BPe3n2T1qD
— Christelijk Collectief (@KairosSabeel_NL) April 30, 2024
Reacties van christenen op een rijtje:
Diederik van Dijk, SGP-Kamerlid: ‘Bij de SGP zit de adoratie van de staat Israël zo diep, dat wij geen ruimte zien voor gesprek.’
Zo’n waarneming vanuit deze hoek beschouwen we als een groot compliment, en een nog grotere geruststelling dat we op de goede weg zijn.
Menno de Bruyne, SGP-voorlichter: Tegen ‘bezette gebieden’ zijn en zelf een partijbureau bezetten. Je zou het vermakelijk kunnen noemen. Verknipt kan ook.
Jerke Setz, landelijk voorzitter PerspectieF (CU-jongeren): Shalom Aleichem. Om in te gaan op een van de eisen van de bezetters: het vorige CU-congres is de PerspectieF-motie 'Sta voor vrede en verzoening' ingestemd, waarmee een ledengesprek is afgedwongen. Dat zal op korte termijn moeten plaatsvinden.
Ad de Boer, voormalig EO-directeur en kerkbestuurder: En dan denken dat je daarmee verandering brengt in de standpunten van ChristenUnie. Tamelijk naïef.
Annelijn de Gier, fractieassistent CU-SGP Vlaardingen: Dus op basis van ongecontroleerde propaganda van ongecontroleerde bronnen (Al Jazeera komt uit Qatar, de plek die ook de Hamasleiders huist) wordt het partijbureau bezet en worden er eisen gesteld die goed uitkomen voor Hamas... Ik vind hier heel veel van.
Arenda Haasnoot, PKN-predikant: ChristenUnie, laat je niet intimideren door hun agressieve manier van doen! De club van Kairos-Sabeel denkt blijkbaar onder een nieuwe naam hun antizionisme, dat gewoon Jodenhaat is, te bezigen.
Praatmee