cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Sara-Maria Smit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 november 2021 door Patrick Simons

Is het dragen van een hoed als vrouw een hoofdzaak? Sara-Maria antwoordt

Wel of niet een hoed dragen tijdens een kerkdienst op zondag? Deze vraag houdt ook vandaag de dag nog altijd veel christenen bezig. Sara-Maria Smit gaat nog een stapje verder en kiest er ook in het dagelijks leven voor om haar hoofd te bedekken. Ze schreef samen met dr. M. Klaassen het boek ‘De hoed en de rand’ waarin ze aan de hand van de brief van Paulus aan de gemeente van Korinthe dit gevoelige onderwerp bespreken. CIP.nl sprak met Sara Maria (25): “Eigenlijk vind ik het puur evangelie.”

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Sara-Maria Smit.

Word ook lid

Jullie hebben een boek geschreven over de hoed. Zijn er geen belangrijkere zaken om ons mee bezig te houden in het christendom en de kerk?
“Ja. Die zijn er zeker. Er zijn heel veel dingen aan de hand in de wereld die misschien nog veel belangrijker zijn. Maar het was blijkbaar belangrijk genoeg om in de Bijbel te staan. Het is misschien een bijzaak, maar wel een belangrijke bijzaak. Je kunt niet een bepaald gedeelte van de Bijbel negeren.”

Je zegt: er zijn heel wat belangrijkere dingen in de wereld. Maar ook in de kerk lijkt me. Er zijn bijvoorbeeld kerkelijke gemeenten waar iedere zondag meer dan duizend mensen zitten waarvan er tien avondmaal vieren en waarvan 90 procent zegt: ‘Ik ga naar de hel’. Vaak zijn dat juist de kerken waar de hoed zo belangrijk is...
“Dat klopt. Maar ook voor hen is het heel belangrijk om te weten waarom ze een hoed dragen. Hoe vaak wordt er nu eigenlijk gepreekt over 1 Korinthe 11? In mijn ervaring niet vaak. Zelfs als je gewend bent een hoed te dragen, is het belangrijk om het hoe en waarom te weten.”

Eigenlijk is dat toch heel vreemd? Mensen hebben een stellige mening over wel of geen hoed, maar hebben tegelijkertijd relatief weinig kennis over de achtergrond ervan...
“Het is inderdaad ook mijn ervaring dat mensen er weinig over weten. Ik wilde zelf altijd al weten waarom we de dingen deden die we deden binnen de kerk. De mensen die een hoed dragen weten er vaak weinig vanaf en de mensen die geen hoed dragen weten er vaak ook weinig vanaf. Die schuiven het simpelweg af op traditie of iets dergelijks. Dat is ook logisch als niemand het uitlegt. Gek genoeg is het een vermeden stuk uit de Bijbel. Ik denk dat dat voortkomt uit een bepaalde angst om het onderwerp aan te raken. Het heeft namelijk ook te maken met de plaats van de vrouw en de man.”

"Natuurlijk zijn er dingen belangrijker. Maar blijkbaar was het belangrijk genoeg om in de Bijbel te staan."

Als je nu in een paar zinnen uit zou moeten leggen aan bijvoorbeeld een evangelisch gelovige waarom jij je hoofd bedekt en waarom het belangrijk voor je is. Hoe zou je dat doen?
“Dat heb ik wel vaker moeten doen in mijn leven. Meestal vertel ik dat het te maken heeft met de scheppingsorde. Het heeft te maken met hoe we geschapen zijn en welke rol we hebben ten opzichte van elkaar en ten opzichte van God. Ik vind het zo belangrijk omdat die scheppingsorde in alles doortrokken is. De verhouding tussen man en vrouw is een beeld van de verhouding tussen God en Christus. Eigenlijk vind ik het puur evangelie. Ik geloof dat de orde die God geschapen heeft bovendien erg belangrijk is.”

Een beeld van de verhouding tussen God en Christus? Bedoel je niet tussen Christus en de gemeente?
“Nee ik doel inderdaad op God en Christus. Dat komt uit 1 Kor. 11. Zoals God het Hoofd is van Christus, is de man het hoofd van de vrouw. Het gaat dus om rollen, en niet om de waarde. God is namelijk evenveel God als Christus, maar ze hebben andere rol” Sara-Maria verwijst daarbij naar vers 3 en 7 uit 1 Korinthe 11.

In 1 Korinthe 11 staat dat het haar van de vrouw haar tot een deksel gegeven is. Dat wordt door veel mensen als argument aangedragen om geen hoed te hoeven dragen. Hoe kijk jij daarnaar?
“Je hebt verschillende argumenten om tegen hoofdbedekking te zijn. Dit is één van de argumenten die je volgens mij eenvoudig kunt omkeren. Vanuit de tekst klopt dit argument niet. Er staat bijvoorbeeld: ‘Want als een vrouw het hoofd niet bedekt heeft, laat zij zich dan ook maar kaalknippen.’ Als die bedekking het haar zou zijn staat hier: ‘Als je geen haar hebt, knip je dan maar kaal’. Dat kan natuurlijk niet, want ze heeft al geen haar. Bovendien is het vanuit het Grieks ook heel duidelijk. Paulus gebruikt steeds hetzelfde woord voor ‘hoofdbedekking’. Maar als hij het over haar heeft als bedekking, in vers 15, gebruikt hij een ander Grieks woord. Het is dus een ander soort bedekking.”

Je bedekt zelf je hoofd tijdens de eredienst. Doe je dat ook als je thuis bidt?
“Paulus heeft het in dit gedeelte natuurlijk over bidden en profeteren. Er zijn verschillende interpretaties over hoe je dat op moet vatten. Een grote groep zegt dat het enkel om de samenkomsten gaat. Er is ook een groep die zegt dat het voortdurend geldt, denk bijvoorbeeld aan de Amish. Wij maken in ons boek duidelijk dat het hierin gaat om een gewetenszaak omdat niet echt duidelijk wordt wat nu precies bedoeld wordt. Hierin verschillen ds. Klaassen en ik ook van mening. Ds. Klaassen ziet het gedeelte vooral in de context van de samenkomsten, zelf kies ik ervoor om mijn hoofd ook buiten de samenkomsten om te bedekken.”

Ook als je alleen bent?
“In principe wel. Maar het is wel zo dat het gebed zelf belangrijker is. Het is een zichtbaar teken, maar ik ben niet bang om zonder te bidden. Daar gaat het niet om. Stel dat je onder de douche staat en je wil bidden, moet het natuurlijk niet zo zijn dat je denkt: nu kan ik niet bidden want ik heb niks op. Daar gaat het niet om. Maar ik kies er inderdaad wel voor om mijn hoofd de hele dag te bedekken. Ik kan vanuit de Schrift niet herleiden dat het enkel gaat om de samenkomsten. Ik dacht vervolgens: als het dus iedere keer geldt als ik bid of profeteer, moet ik mijn hoofd eigenlijk altijd bedekken.

Ik ben namelijk altijd met Gods Woord bezig en wil voortdurend klaar staan om over Hem te spreken en om te bidden. Het liet mijn geweten niet los en ik zag het praktisch niet voor me dat ik op zo’n moment zou zeggen: ‘Wacht even, ik doe even mijn doekje op.’ Dus mede vanuit praktisch oogpunt heb ik besloten om altijd mijn hoofd te bedekken. Al zijn er nog meer redenen.”

"Het klinkt misschien een beetje vreemd maar ik vind het heel mooi om er gelovig uit te zien."

Meer redenen?
“Het heeft bijvoorbeeld ook veranderd hoe ik naar kleding kijk. Maar dat kwam eigenlijk pas erna. Vanaf het moment dat ik mijn hoofd ging bedekken, ging ik anders naar kleding kijken. Een kort rokje past ook niet echt bij een hoofddoekje. Ik bedek mezelf meer. Kuisheid is dan misschien niet dé reden, maar het speelt zeker mee. Ik vind het ook heel mooi om er gelovig uit te zien. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar als ik op de universiteit rondloop is het voor iedereen duidelijk dat ik dat gelovige meisje ben. Net zoals een dominee in het ziekenhuis altijd wordt herkend aan zijn zwarte pak. Iedereen weet dat je aan hem kunt vragen of hij wil bidden. Omdat hij er zo uitziet.”

Dat gelovig eruitzien, heeft dat nu ook daadwerkelijk iets opgeleverd? Heb je dankzij je kleding mensen bijvoorbeeld over het evangelie kunnen vertellen?
“Ja! Ik heb het als een enorme zegen ervaren dat ik dat ben gaan doen. Ik heb er heel veel gesprekken door gekregen met christenen én niet-christenen. Het is voor mij een geweldige opening om over de Bijbel en het evangelie te praten. Heel praktisch: het is veel gemakkelijker als iemand op jou afkomt met vragen, dan dat je zelf op iemand af moet stappen om over het geloof te beginnen. En door mijn kledingkeuze gebeurt dat dus.”

Vind je dat iedere christen dat zou moeten doen?
“Ik denk dat het dragen van hoofdbedekking vandaag de dag nog steeds geldt. Alleen in eerste instantie voor de samenkomst. Daarna wordt het een gewetenszaak omdat gewoon niet duidelijk wordt in de Bijbel of dat echt een gebod is. Het Bijbelgedeelte heeft die focus ook niet.”

Volgende week bespreken we met Sara-Maria enkele lastige dilemma’s over hoofdbedekking.

Klik hier voor meer informatie over ‘De hoed en de rand’.

CIP.nl maakte eerder een videoserie met ds. C. P. de Boer over kleding. Klik hier om de videoserie te bekijken.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Kleding
- Tim werd na de dienst aangesproken op zijn kleding
- Ds. De Boer legt uit waarom veel reformatorische dames bewust geen broek dragen
- Volgens ds. C. P. de Boer heeft God ons bewust kleding gegeven: "We hebben met een heilig God te maken"
- Ds. De Boer vraagt zich af of God ons kledingregels geeft: “Kleding maakt duidelijk wie ik voor God wil zijn”
- Ds. De Boer draagt zwarte kleding: “In Canada zou ik een blauw pak dragen”
Meer over Kleding »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Lieve Sara-Maria, zusje in de Heer.

Uit alles blijkt dat je de Heer intens lief hebt en dat is waar het om gaat. Ik vind jou heel moedig omdat jij de consequenties aanvaardt van jouw principes.

Veel Zegen op jouw weg met Hem Die ons Lief Heeft.