cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gaby van Waaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Nienke Alblas

Gaby is orthomoleculair therapeut: "Er staan niet voor niets voedselwetten in de Bijbel"

Al jaren had ze last van verschillende gezondheidsklachten zoals extreme vermoeidheid en kreeg herhaaldelijk te maken met huidkanker toen ze voor het eerst hoorde over 'orthomoleculaire therapie', alternatieve geneeskunde waarbij voeding en leefstijl centraal staan. Gaby van Waaij: "Ik vroeg me af: Waar komt dit vandaan?" Na veel onderzoek ontdekte ze hoe voeding een grote invloed heeft op haar gezondheid en hoe ze haar lichaam als tempel kan behandelen zoals de Bijbel het beschrijft.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

Gaby volgde een opleiding tot orthomoleculair therapeut. Ze stond steeds minder achter de producten die ze verkocht in de drogisterij waar ze werkte. "Ik ontdekte steeds meer dingen waar ik mee aan de slag wilde gaan", vertelt de therapeut. "Door het grote positieve effect op mijn eigen gezondheid ben ik begonnen met mijn eigen praktijk om anderen te helpen."

Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht. Verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn. - 1 Korinthe 6: 19-20 (HSV)

Is jouw lichaam een tempel?
De tekst uit 1 Korinthe 6 heeft een grote waarde voor Gaby en haar werk. "Ik geloof dat we dat naar ons lichaam mogen kijken als tempel. We hebben ons lichaam gekregen van God en zijn geschapen naar Zijn evenbeeld én Hij woont in ons. Als je daarbij stilstaat is dat zo ontzettend mooi. Je mag je lichaam zien als iets heel kostbaars. Wanneer je zo naar je lichaam kijkt: hoe ga je daar dan mee om?", stelt Gaby.

"Je mag je lichaam zien als iets heel kostbaars."

Een van de eerste stappen in het zorgen voor jouw 'tempel' is letten op wat je eet. Waar komt jouw eten vandaan? Heeft je lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft? "Wat je eet heeft zoveel invloed op je lichaam en gezondheid. Je gaat ook anders kijken naar hoe je jezelf behandelt", vertelt Gaby. "Je hebt niet alleen je lichaam, maar ook voeding gekregen van God. Groente, fruit en dergelijke zijn allemaal geschapen door Hem. Als je kijkt naar eten van fastfoodketens en dergelijke dan zie je dat mensen zelf deze voedingsstoffen hebben gemaakt, het is niet natuurlijk."

Gaby vond het zelf niet altijd even makkelijk om te geloven dat ook haar lichaam een tempel is. "Ik dacht altijd wel dat ik mezelf 'belangrijk genoeg' vond, maar ontdekte in het afgelopen jaar dat ik onbewust heel streng ben geweest voor mezelf. Ik heb geleerd om beter voor mezelf te zorgen", aldus Gaby. "Ik betrok Hem in dit proces door veel te bidden en op zoek te gaan naar Gods richtlijnen op het gebied van voeding in de Bijbel en andere (christelijke) boeken."

"We zijn vrijgekocht van de macht van de voedselwetten door de opstanding van Jezus. Maar sommige regels zijn er ook om ons gezond te houden."

Voeding in de Bijbel
"Ik ben continu op zoek naar wat Gods bedoelingen met voeding zijn. Er staat zoveel in de Bijbel geschreven over voeding. We hoeven dit allemaal niet wettisch te zien. Toch zien we dat er tegenwoordig steeds meer bewijs is van het positieve effect van bepaalde regels. Het is geen onderdeel van de tien geboden en we zijn vrijgekocht van de macht van de voedselwetten door de opstanding van Jezus. Maar sommige regels zijn er ook om ons gezond te houden."

Een bekend verhaal over voeding in de Bijbel staat in het boek Daniël. "Toen Daniël en zijn vrienden werden meegenomen naar Egypte en daar aan het hof moest wonen en werken, werden hun namen veranderd en werd hen een voedingspatroon opgedrongen. Daniël gaf aan dat hij niet zo wilde leven en dat hij alleen maar het reine eten wilde eten dat hij van God had gekregen. Het was überhaupt al bijzonder dat hij dit aan durfde te geven. Vervolgens staat er dat Daniël en zijn vrienden er veel knapper uit zagen met een vegetarisch dieet", aldus Gaby. "Ik wil hier niet mee zeggen dat we moeten gaan eten zoals Daniël hier had, maar ik wil mensen wel uitdagen om zo veel mogelijk natuurlijke voeding te eten. En daar kan vlees ook bij horen. We hebben namelijk ook dieren gekregen van God om als voedsel te eten."

Verbouwing van de tempel
Voor het verbeteren van haar eigen gezondheid moest Gaby aan de slag met haar eetpatroon. "Soms had ik zo'n opgeblazen buik dat ik wel zwanger leek." Ze begon met een fodmap dieet, een dieet waarbij je verschillende soorten eten uitsluit, om te ontdekken welke stoffen een reactie uitlokken. "Dat was de eerste keer dat ik ervoer hoe veel impact een aanpassing in je dieet kan hebben op je gezondheid. De diëtiste die mij begeleidde raadde aan om te beginnen met het uitsluiten van geraffineerde suikers. Daarnaast hielp ze mij om uit te zoeken wat ik wél kon eten. Toen ontdekte ik hoeveel suiker ik eigenlijk at. De praktische tips hielpen mij heel erg. Nu heb ik veel meer energie en ben ik minder opgeblazen. Daarnaast verdween het ondergewicht waar ik al jaren last van had. Vooral dat laatste was ik heel erg verbaasd over. Eerder lukte het niet om het gewicht te bereiken dat ik graag wilde. Juist door suikers uit te sluiten, lukte dat nu wel."

Voor veel mensen is de drempel om hun voedingspatroon aan te passen erg hoog. "Probeer klein te beginnen. Stel jezelf de vraag: Waarom wil jij gezonder eten? Wat is je motivatie? Als je een eigen, intrinsieke, motivatie hebt dan is het veel beter om de verandering door te zetten", geeft de orthomoleculair therapeut als tip mee. "Breek die verandering op in kleine stapjes. Pas eerst je ontbijt aan bijvoorbeeld, of stop met één bepaalde soort eten, zoals tussendoortjes als koekjes en deze vervangen voor vers fruit en een handje noten bijvoorbeeld. Wees ook niet bang om hier hulp bij te zoeken."

"De lessen die in de Bijbel staan, staan er niet voor niets. We mogen hier meer naar gaan leven."

"Ik hoop en bid echt dat christenen weer vanuit de Bijbel naar voeding gaan kijken. Dat er meer gewicht aan wordt gegeven. De lessen die in de Bijbel staan, staan er niet voor niets. We mogen hier meer naar gaan leven. Niet op een wettische manier, maar als een Bijbelse zegen. Als ik om mij heen kijk, denk ik dat dit heel waardevol zou kunnen zijn en we daar zeker meer aandacht aan mogen geven als christenen."

"Een mens bestaat uit geest, ziel én lichaam. Vaak wordt er veel aandacht besteed aan de eerste twee punten, maar wordt het lichaam vooral gezien als het wereldse en het slechte. Terwijl we ook mogen kijken naar de verbanden tussen deze drie aspecten. Je geest, ziel en lichaam zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Het is belangrijk om voor alledrie te zorgen", aldus Gaby van Waaij.

Bovenstaand verhaal kwam in 2021 tot stand en wordt af en toe ter inspiratie gedeeld op de sociale mediakanalen van Cvandaag.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Biedt orthomoleculaire therapie voor jou een uitkomst?

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Kan deze vrouw geen apart item op CIP krijgen? “Kanen met Gaby?”

Ze heeft nog niet een mespuntje verteld van de mogelijkheden die de HEER ons heeft gegeven om gezond te leven.

Ik ga steeds meer er van overtuigd raken dat je COVID hiermee buiten de deur houdt en beter is dan zo’n stompzinnig vaccin.

Maar dat zeg ik hier niet hardop, want dan word ik door mijn christenbroeders als complotwappie versleten.