cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Farshid Seyed Mehdi
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Farshid vindt berichtgeving over gedode Iraanse generaal eenzijdig: "Veel Iraanse christenen zijn blij met de aanval van Trump"

“De gedode Soleimani gebruikte zijn macht om de sji'a te verspreiden. Veel Iraniërs, waaronder ook christenen, zijn blij met de aanval van Donald Trump.” Sinds zijn bekering geeft Farshid Seyed Mehdi namens 222 Ministries vanuit Nederland de boodschap van Jezus door aan honderdduizenden Iraniërs via televisie en internet. Iran staat nu in de schijnwerpers vanwege de dood van de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani. Iran en de Verenigde Staten spreken over en weer steeds meer oorlogstaal.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit interview en het nieuws over Soleimani in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 1.

Soleimani, die één van de machtigste mannen in Iran was, kwam vorige week om het leven door een Amerikaanse droneaanval in buurland Irak. Dat leidde tot woedende reacties in zijn thuisland, waar veel mensen hem zien als een nationale held. Soleimani stond aan het hoofd van de al-Quds-eenheid, die buitenlandse operaties uitvoert voor de Iraanse Revolutionaire Garde. “Ik moedig niemand aan om mensen dood te maken, maar ik kan niet ontkennen dat veel Iraanse christenen blij zijn met de Amerikaanse aanval”, reageert Farshid.

“Ik moedig niemand aan om mensen dood te maken, maar ik kan niet ontkennen dat veel Iraanse christenen blij zijn met de Amerikaanse aanval.”

Jij beschouwt de gedode generaal als een crimineel. Waarom?
“Soleimani gebruikte miljoenen dollars en zijn macht om de sji'a te verspreiden. Hij stuurde gewelddadige milities aan in Irak, Syrië, Libanon en Jemen. In de afgelopen maanden zijn in Iran 1.500 demonstranten, die protesteerden tegen het Iraanse regime, in zijn opdracht gedood. Van bovenaf kregen familieleden een verbod om over hun dierbaren te rouwen. Veel nabestaanden hebben de dode lichamen van hun geliefden niet teruggekregen. Stoffelijke overschotten zijn gedumpt in een rivier of een sloot.”

En toch zijn in de Nederlandse media zijn veel beelden te zien van Iraniërs die rouwen om de dood van Soleimani…
“Dat zijn beelden die door Iraanse propagandakanalen worden verspreid”, vervolgt Farshid. “Ik weet dat mensen zijn omgekocht om zich bij de rouwende menigte aan te sluiten. De armoede is zo schrijnend, dat mensen bereid zijn om dit geld aan te nemen en in ruil daarvoor om Soleimani te rouwen. Tijdens de drie dagen van nationale rouw zijn Iraanse bedrijven gedwongen om te sluiten om ruzie met de machthebbers te voorkomen.”

Hoe reageren jouw familieleden en de Iraanse christenen met wie jij contact hebt?
“Zij vieren volop feest. Dat is ook niet zo gek. Een invloedrijk persoon die niet omkeek naar de bevolking en ons geld naar terroristische groeperingen bracht, is nu verdwenen. Zij hopen dat het Iraanse volk nu centraal komt te staan in plaats van gewelddadige groeperingen die de sji'a te verspreiden.”

"Sinds de laatste maanden steeds meer Iraniërs de straat opgingen is onze website herhaaldelijk aangevallen en zijn we onze programma’s kwijtgeraakt."

Jullie werk bestaat uit een dagelijks tv-programma van een half uur dat via satelliet-tv te bekijken is in Iran. In hoeverre is jullie werk nog gevaarlijker geworden in de afgelopen tijd?
“Sinds de laatste maanden steeds meer Iraniërs de straat opgingen is onze website herhaaldelijk aangevallen en zijn we onze programma’s kwijtgeraakt. We proberen onze programma’s opnieuw te uploaden. We hebben ontdekt dat de aanval afkomstig was vanuit Rusland, waar Iraanse machthebbers nauwe contacten hebben. Ook nadat ik mijn verhaal afgelopen weekend deelde bij EenVandaag werd onze site weer aangevallen. Maar ik weiger te zwijgen, zeker in een vrij land als Nederland.”

Sommigen stellen dat de Amerikanen het Iraanse christenen nog moeilijker maken. Jullie missie en het leven van je familie zou nu nog meer in de problemen gebracht kunnen worden.
“Voor het Iraanse regime zijn mensenlevens niet belangrijk”, stelt Farshid resoluut. “Zij blijven hun macht inzetten om hun wil door te duwen, ook zonder aanval van de Amerikanen. Weet je wat het mooie is? Ondanks dat alles groeit het christendom in Iran. Wat dat betreft zijn president Rouhani en ayatollah Khamenei de beste evangelisten. Hoe meer haat zij zaaien, hoe meer mensen de islam zat raken en zich tot Jezus bekeren.”

‘Ik wil dat jullie weten dat er een opwekking bezig is’, zei een kerkelijk werker uit Iran vorig jaar. ‘Meer mensen kwamen in de afgelopen 40 jaar tot geloof dan in de 1400 jaar daarvoor.’ De Amerikaanse tak van Open Doors schat dat er in het land zo'n 800.000 christenen verblijven die door hun geloof in gevaar zijn. Volgens de Iraanse christen Raizal komen velen tot geloof nadat ze een droom of visioen van Jezus hebben gezien.

"Wat dat betreft zijn president Rouhani en ayatollah Khamenei de beste evangelisten. Hoe meer haat zij zaaien, hoe meer mensen de islam zat raken en zich tot Jezus bekeren."

Iraanse leiders willen wraak nemen naar aanleiding van de dood van Soleimani. In het ergste geval kan er een oorlog ontstaan. Ben jij bang dat die er komt?
“Eén ding is zeker: als Iran kiest voor oorlog, staat het volk niet achter ze. Naast de Amerikanen strijden ze momenteel ook tegen hun eigen volk. Mijn hoop is dat het regime weggaat en meer vrijheid komt. Het zou mooi zijn als we als Iraniërs naast de Amerikanen ook meer steun vanuit Europa krijgen.

Ik zie dat veel media, ook in Nederland, zich te veel voor het karretje laten spannen door de Iraanse propagandamachine. Het valt mij op dat er in de afgelopen maanden nauwelijks is bericht over de 1.500 Iraanse burgers die tijdens de protesten zijn omgekomen. De dood van Soleimani wordt breed uitgelicht. Dat begrijp ik niet. Mijn gebed is dat de media in Europa worden wakker geschud en God de levens van onschuldige Iraniërs beschermt.”

Er zijn in 53 steden van Iran ondergrondse huisgemeenten van 222 Ministries. In 12 steden in Turkije zijn er op dit moment Farsitalige kerken van 222 Ministries. Eerder deelde Farshid zijn bekeringsverhaal. Lees ook: Farshid was een fanatieke moslim: "Ik ging stiekem de Bijbel lezen".

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit interview en het nieuws over Soleimani in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 1.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Begrijpelijk en logisch dat veel mensen blij zijn dat deze schoft is opgeruimd. Wat ik dan weer niet snap is dat er hier blijkbaar ook mensen zijn die sympathiseren met het moorddadige Iraanse regime.