Myra stond op het punt abortus te ondergaan maar hoorde toen Gods stem voor het eerst

Levensverhaal11 februari 2024 5 minuten Schreeuw om leven
Babyvoetjes in handen
Schreeuw om leven

Myra (34) is in het dagelijks leven sociaal werker. Ze was moeder van een zoontje (10) toen ze onbedoeld zwanger werd. Na een zwangerschap met veel twijfel en druk besloot ze toch haar kindje te houden. "Op het cruciale moment sprak Hij tot mij en heb ik Hem gehoord. Vanaf toen ben ik Hem gaan danken voor het leven."

Een paar jaar geleden ontmoette ik de vader van mijn dochtertje in de kerk. We kenden elkaar al langere tijd, maar de vonk sloeg pas later over. We hadden een mooie tijd samen. Helaas worstelde hij met verslavingsproblematiek. Daar kwam ik pas achter toen we veel samen waren. Hij moest vaak worden opgenomen. Tijdens deze periode raakte ik zwanger.

Ik schrok erg. Dit kind kon ik niet opvoeden in deze situatie. Door zijn verslaving was mijn partner niet capabel genoeg om de verantwoordelijkheid van het opvoeden van een kind te kunnen dragen. Hij bracht ons telkens in gevaar. Ik schaamde me voor mijn situatie en had veel zorgen. Ook om mijn zoon, want ik wilde het beste voor hem. Ik kwam er niet uit. Ik kon alleen maar denken dat dit niet kon.

Ik belde de abortuskliniek in Utrecht. Daar vertelden ze mij dat het nog te vroeg in de zwangerschap was voor een abortus. Ze moesten zeker weten dat het hartje klopte. Elke dag vorderde de zwangerschap en ik moest wachten tot het leven aantoonbaar was. Uiteindelijk ging ik naar de kliniek in Amsterdam, daar kon ik wel terecht. De arts vertelde me dat het nog niets was. Ik merkte op dat ik een hartje zag kloppen. Ze bevestigde dat. “Maar”, zei ze, “het is nog maar een klompje cellen.” Ik merkte toen al dat het me zeer deed dat er zo over het leven gesproken werd. Ze zagen mijn twijfel en stuurden me naar huis.

Ik heb het bewust maar met één vriendin gedeeld, omdat ik bang was voor alle meningen en goedbedoelde adviezen van anderen. Ik heb ontzettend veel getwijfeld. Via het FIOM en Siriz heb ik hulpverlening gehad. Het hielp mij om met mensen buiten mijn netwerk te spreken.

Veilig thuis
Uiteindelijk ging ik weer naar een kliniek in Amsterdam. Na het horen van mijn verhaal, vertelde de arts me dat ze een veilig thuis-melding moest maken. Ik mocht zelf bellen of zij zou bellen. Ik koos het eerste. Dit was heel dubbel voor mij, omdat ik vanuit mijn werk ook aandachtsfunctionaris huiselijk geweld ben. Ineens stond ik aan de andere kant. Ik schaamde me enorm. De kans was aanwezig dat ik een collega aan de lijn zou krijgen.

Veilig Thuis schaalden me in op een risico zwangerschap. Dat verhoogde mijn stress. Naast mijn onbedoelde zwangerschap,  werd ik nu ook nog in de gaten gehouden. Het systeem werkte tegen me. Niemand begreep me. Ik wist niet meer hoe ik dit moest dragen.

Ik ben vaak bij verschillende klinieken geweest. Vanwege schaamte durfde ik niet terug te gaan naar klinieken waar ik al eerder geweest was. Ik wilde altijd de echo zien. Keer op keer verliet ik zwanger de kliniek. Het lukte me niet… Ik kon de abortus niet doorzetten.

Inmiddels wist mijn familie dat ik zwanger was. Ze oefenden druk op me uit en zeiden dat ik dit kindje niet kon laten komen. Mijn vader kwam boos naar me toe en vroeg me hoe ik mezelf en mijn zoon zo in gevaar kon brengen. Dit hakte diep op me in.

Gods stem
Toen ik 22 weken was, ging ik weer naar de abortuskliniek. Ik wist:  “Nu moet ik het doen, anders kan het niet meer.” De arts zei: “Het is erg druk, de wachtkamer zit vol, dus er is geen moment meer voor twijfel.” Ik ging mee in dit tempo en nam de eerste twee pillen in. Ik stond met de derde pil tegen mijn lippen. Mijn lichaam begon te trillen. Ik probeerde mezelf te overtuigen mijn emoties uit te schakelen. Toen hoorde ik Gods stem: “Vergiftig jezelf niet, Ik heb je het leven gegeven. Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” De stem nam de overhand over mijn eigen gedachten. Toen heb ik mijn spullen gepakt en ben weggegaan. De arts riep nog dat ik altijd terug mocht komen. Ik antwoordde: “Ik zal je een geboortekaartje sturen.”

Ik was erg emotioneel. Voor het eerst in mijn leven had ik Gods stem gehoord. In de periode daarvoor had ik hem gesmeekt tot mij te spreken door een droom of visioen en op het cruciale moment sprak Hij tot mij en heb ik Hem gehoord. Vanaf toen ben ik Hem gaan danken voor het leven. Ik was mentaal op. Maar vanaf toen kwam er een omkeerpunt in mijn negatieve gedachten .

Ik heb in de periode voor deze gebeurtenis en erna veel gehad aan de hulp vanuit het FIOM. De hulpverlener liep met mij op. Ook toen ik aangaf dat ik geen abortus kon laten uitvoeren. In dit besluit speelde ook deels mee dat ik wist hoe ze een abortus uitvoeren met dit termijn. Dit had ik online gelezen, want dat vertellen ze je niet in de kliniek.

Jeugbeschermingstafel
Ondertussen liep de zaak bij Veilig Thuis door. Ik had in mijn paniek verteld dat ik bang was niet goed voor mijn kindje te kunnen zorgen. Toen rapporteerden ze dat ik te labiel was om voor mijn kinderen te zorgen. Daarom werd een jeugdbeschermingstafel belegd. Daar schoven alle betrokken partijen aan: mijn partner en ik, Veilig Thuis, de kinderbescherming en de jeugdverpleegkundige. Tijdens dit overleg bespraken we of er een maatregel moest worden ingesteld voor ondertoezichtstelling.

De jeugdverpleegkundige greep in. Hij zei: “we moeten mevrouw weer in haar eigen kracht zetten, in plaats van de situatie verergeren met maatregelen. In mijn praktijk zie ik een verantwoordelijke moeder die goed voor haar zoon zorgt.” Toen werd het dossier gesloten, onder voorwaarde dat we een goed ouderschapsplan zouden opstellen.

Een dochter!
Rond 37 weken zwangerschap kwam ik weer in contact met de vader. We spraken af om de paar  weken contact te hebben. Precies toen hij langskwam, braken mijn vliezen. Daardoor kon hij bij de bevalling aanwezig zijn.

De kraamtijd was pittig. Het was mogelijk dat ik na mijn prenatale depressie een postnatale depressie zou krijgen. Maar dat gebeurde niet. Ik heb iedere dag God gedankt voor mijn dochter. Met mijn gevoel naar haar zit het echt goed. Maar ik heb nog wel last van schuldgevoel richting mijn dochter.  Het kindje, dat op Myra’s arm zit tijdens het gesprek, lacht. Liefdevol kijkt ze naar haar dochter en zegt: “je bent zo’n mooi en lief meisje.”

Lotgenoten
Tijdens mijn zwangerschap had ik behoefte aan contact met lotgenoten. Nergens vond ik een verhaal van iemand die een soortgelijke situatie als ik had doorgemaakt. Ik heb me zo ontzettend alleen en onbegrepen gevoeld. Daarom wil ik mijn verhaal delen. Als één persoon hierdoor geholpen wordt, is dat al winst. Ik hoop dat andere vrouwen in een soortgelijke situatie ook mogen geloven dat er voor hen en hun kindje een hoopvolle toekomst is.

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol

Opperrabbijn
Column

De zegen en de vloek van sociale media

In zijn nieuwste dagboek gaat opperrabbijn Jacobs onder meer in op de zegen en de vloek van sociale media. Daarnaast gaat hij in op het incident in Middelburg waarbij hakenkruizen op een synagoge werden gespoten. De opperrabbijn betwijfelt of het om

Jalil Mashali
Nieuws

Christelijke taxichauffeur krijgt megaboete na plakken bijbelvers op voertuig 

Een christelijke taxichauffeur uit het Duitse Essen is onlangs door lokale autoriteiten op de bon geslingerd. Reden hiervoor is een sticker met een bijbelvers die de man op zijn voertuig plakte. Als de taxichauffeur weigert de sticker te verwijderen,

Mozambique
Nieuws

Islamitisch geweld in Mozambique neemt toe: Ook kerken en christenen doelwit

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden d

Ron van der Spoel
Video

In deze video behandelt Ron van der Spoel de zegenbede uit Numeri 6

Iedere zondag sluiten we onze kerkdienst af met de zegen en vaak is dat die uit Numeri 6: 'De Heere zegent u en behoede u. De Heere doet Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Heere verheft Zijn aangezicht over u en geve u vrede.' Deze z

ds. W. Pieters
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is, maar telkens slaat de angst toe'

'In Romeinen 6:16 gaat het over de twee soorten slaven. Of de slaaf van zonde tot dood, of van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid. Kan het zijn dat je je allebei die slaven voelt en bent (nee, toch?) Ik geloof dat Jezus ook voor mij gestorven is, m

Meerartikelen

André van Grol
Verdieping

Heviger vervolging leidt tot forse groei aantal christenen

De vervolging van christenen zal dit jaar verder toenemen. Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024? Digitale controle van bijvoorbeeld Chinese christenen is een van de zorgelijkste ontwikkelingen. Als eerste trend noem ik de doorgaande radicali

Ds. D.M. Heikoop over het verlangen naar God
Video

Ds. Heikoop bespreekt herkenbare geloofsvraag van dichter Psalm 42

Waarom is God nu niet nabij? Deze vraag kan heel herkenbaar zijn. Zo ook voor de dichter van Psalm 42. Hij voelt een afstand tot God en mist Gods nabijheid. In deze Psalm verwoord de dichter zijn verlangen om weer dicht bij Hem te zijn. Ds. D.M. Heik

Leo Fijen
Nieuws

KRO-NCRV-gezicht Leo Fijen presenteert zijn laatste Geloofsgesprek

Na ruim 14 jaar en 700 gesprekken voert Leo Fijen aanstaande zondag zijn laatste Geloofsgesprek. Het KRO-NCRV-gezicht presenteerde sinds januari 2010 het bekende zondagochtendprogramma waarin katholieken openhartig over hun geloof spreken. Het zondag

Adieu God?
Nieuws

Nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ met Caroline van der Plas en John van den Heuvel

EO-presentator Tijs van den Brink trapt het dertiende seizoen van Adieu God? af met BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. Een nieuw seizoen met diepe gesprekken over geloof, ongeloof en alles wat daar tussenin zit. Andere gasten die hun verhalen de

Bevindelijke prediking
Recensie

Het boek ‘Bevindelijke prediking’ laat diversiteit aan visies op bevinding zien

De reacties op het boek 'Bevindelijke prediking' worden over het algemeen als ‘vriendelijk vrijblijvend’ getypeerd. Maar mogen bevindelijke preken op de snijtafel worden gelegd van zelfreflectie en wetenschap? Zo ja, dan komen er drie vragen aan de o

Johannes de Vries en Miriam Atya
Video

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power. De Vries is sinds vorig jaar werkzaam voor Stichting Present Nederland, nadat hij jarenlang werkte als hoofd voorlichting namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Atya

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom eten en drinken we samen tijdens het avondmaal?

Op de televisie wordt verslag gedaan van een staatsbezoek. Buitenlandse diplomaten zijn in ons land te gast, en worden vorstelijk ontvangen. De vriendschap tussen beide landen wordt gevierd met een staatsbanket, een officiële maaltijd met de belangri

Anne van der Bijl
Boekfragment

Vuur de kanonnen van de Heer niet af met het buskruit van de duivel

Ben jij klaar om de confrontatie aan te gaan met de reus die God in jouw leven toelaat? Misschien weet je dat niet zeker totdat je tegenover hem staat. Toch zijn er een aantal dingen die erop wijzen dat je er klaar voor bent.  De echte strijd tegen G

Casey Tait
Interview

Casey Tait verhuisde naar Jeruzalem: "Ik wilde begrijpen waarom Israël belangrijk is voor God"

In Jeruzalem leeft een jonge vrouw met een bijzonder verhaal en roeping. De Amerikaanse Casey Tait verruilde de uitgestrekte vlaktes van North Carolina voor het Midden-Oosten, en heeft haar thuis gevonden in Israël. Een land dat nu verscheurd wordt d

prof. dr. Henk van den Belt
Preekverslag

Prof. dr. Van den Belt over bloedwraak in de Bijbel: “De wortel van de doodslag leeft ook in ons hart”

“De moord van Kaïn op Abel was geen vlaag van verstandsverbijstering. Het heeft een diepe wortel: concurrentiestrijd en het gevoel de mindere te zijn”, maakt prof. dr. Henk van den Belt duidelijk. Naar aanleiding van de moord van Kaïn op Abel in Gene

Leah
Nieuws

Zes jaar na haar ontvoering inspireert dit Nigeriaanse christelijke meisje nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hope

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp is Jezus de enige 'foto' die we van God hebben

"Je zou kunnen zeggen dat Jezus de enige foto is die we van God hebben ontvangen", merkt Wilkin van de Kamp op in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De bekende christelijke auteur en spreker merkt op dat Jezus exact toont hoe