Myra stond op het punt abortus te ondergaan maar hoorde toen Gods stem voor het eerst

Levensverhaal11 februari 2024 5 minuten Schreeuw om leven
Babyvoetjes in handen
Schreeuw om leven

Myra (34) is in het dagelijks leven sociaal werker. Ze was moeder van een zoontje (10) toen ze onbedoeld zwanger werd. Na een zwangerschap met veel twijfel en druk besloot ze toch haar kindje te houden. "Op het cruciale moment sprak Hij tot mij en heb ik Hem gehoord. Vanaf toen ben ik Hem gaan danken voor het leven."

Een paar jaar geleden ontmoette ik de vader van mijn dochtertje in de kerk. We kenden elkaar al langere tijd, maar de vonk sloeg pas later over. We hadden een mooie tijd samen. Helaas worstelde hij met verslavingsproblematiek. Daar kwam ik pas achter toen we veel samen waren. Hij moest vaak worden opgenomen. Tijdens deze periode raakte ik zwanger.

Ik schrok erg. Dit kind kon ik niet opvoeden in deze situatie. Door zijn verslaving was mijn partner niet capabel genoeg om de verantwoordelijkheid van het opvoeden van een kind te kunnen dragen. Hij bracht ons telkens in gevaar. Ik schaamde me voor mijn situatie en had veel zorgen. Ook om mijn zoon, want ik wilde het beste voor hem. Ik kwam er niet uit. Ik kon alleen maar denken dat dit niet kon.

Ik belde de abortuskliniek in Utrecht. Daar vertelden ze mij dat het nog te vroeg in de zwangerschap was voor een abortus. Ze moesten zeker weten dat het hartje klopte. Elke dag vorderde de zwangerschap en ik moest wachten tot het leven aantoonbaar was. Uiteindelijk ging ik naar de kliniek in Amsterdam, daar kon ik wel terecht. De arts vertelde me dat het nog niets was. Ik merkte op dat ik een hartje zag kloppen. Ze bevestigde dat. “Maar”, zei ze, “het is nog maar een klompje cellen.” Ik merkte toen al dat het me zeer deed dat er zo over het leven gesproken werd. Ze zagen mijn twijfel en stuurden me naar huis.

Ik heb het bewust maar met één vriendin gedeeld, omdat ik bang was voor alle meningen en goedbedoelde adviezen van anderen. Ik heb ontzettend veel getwijfeld. Via het FIOM en Siriz heb ik hulpverlening gehad. Het hielp mij om met mensen buiten mijn netwerk te spreken.

Veilig thuis
Uiteindelijk ging ik weer naar een kliniek in Amsterdam. Na het horen van mijn verhaal, vertelde de arts me dat ze een veilig thuis-melding moest maken. Ik mocht zelf bellen of zij zou bellen. Ik koos het eerste. Dit was heel dubbel voor mij, omdat ik vanuit mijn werk ook aandachtsfunctionaris huiselijk geweld ben. Ineens stond ik aan de andere kant. Ik schaamde me enorm. De kans was aanwezig dat ik een collega aan de lijn zou krijgen.

Veilig Thuis schaalden me in op een risico zwangerschap. Dat verhoogde mijn stress. Naast mijn onbedoelde zwangerschap,  werd ik nu ook nog in de gaten gehouden. Het systeem werkte tegen me. Niemand begreep me. Ik wist niet meer hoe ik dit moest dragen.

Ik ben vaak bij verschillende klinieken geweest. Vanwege schaamte durfde ik niet terug te gaan naar klinieken waar ik al eerder geweest was. Ik wilde altijd de echo zien. Keer op keer verliet ik zwanger de kliniek. Het lukte me niet… Ik kon de abortus niet doorzetten.

Inmiddels wist mijn familie dat ik zwanger was. Ze oefenden druk op me uit en zeiden dat ik dit kindje niet kon laten komen. Mijn vader kwam boos naar me toe en vroeg me hoe ik mezelf en mijn zoon zo in gevaar kon brengen. Dit hakte diep op me in.

Gods stem
Toen ik 22 weken was, ging ik weer naar de abortuskliniek. Ik wist:  “Nu moet ik het doen, anders kan het niet meer.” De arts zei: “Het is erg druk, de wachtkamer zit vol, dus er is geen moment meer voor twijfel.” Ik ging mee in dit tempo en nam de eerste twee pillen in. Ik stond met de derde pil tegen mijn lippen. Mijn lichaam begon te trillen. Ik probeerde mezelf te overtuigen mijn emoties uit te schakelen. Toen hoorde ik Gods stem: “Vergiftig jezelf niet, Ik heb je het leven gegeven. Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” De stem nam de overhand over mijn eigen gedachten. Toen heb ik mijn spullen gepakt en ben weggegaan. De arts riep nog dat ik altijd terug mocht komen. Ik antwoordde: “Ik zal je een geboortekaartje sturen.”

Ik was erg emotioneel. Voor het eerst in mijn leven had ik Gods stem gehoord. In de periode daarvoor had ik hem gesmeekt tot mij te spreken door een droom of visioen en op het cruciale moment sprak Hij tot mij en heb ik Hem gehoord. Vanaf toen ben ik Hem gaan danken voor het leven. Ik was mentaal op. Maar vanaf toen kwam er een omkeerpunt in mijn negatieve gedachten .

Ik heb in de periode voor deze gebeurtenis en erna veel gehad aan de hulp vanuit het FIOM. De hulpverlener liep met mij op. Ook toen ik aangaf dat ik geen abortus kon laten uitvoeren. In dit besluit speelde ook deels mee dat ik wist hoe ze een abortus uitvoeren met dit termijn. Dit had ik online gelezen, want dat vertellen ze je niet in de kliniek.

Jeugbeschermingstafel
Ondertussen liep de zaak bij Veilig Thuis door. Ik had in mijn paniek verteld dat ik bang was niet goed voor mijn kindje te kunnen zorgen. Toen rapporteerden ze dat ik te labiel was om voor mijn kinderen te zorgen. Daarom werd een jeugdbeschermingstafel belegd. Daar schoven alle betrokken partijen aan: mijn partner en ik, Veilig Thuis, de kinderbescherming en de jeugdverpleegkundige. Tijdens dit overleg bespraken we of er een maatregel moest worden ingesteld voor ondertoezichtstelling.

De jeugdverpleegkundige greep in. Hij zei: “we moeten mevrouw weer in haar eigen kracht zetten, in plaats van de situatie verergeren met maatregelen. In mijn praktijk zie ik een verantwoordelijke moeder die goed voor haar zoon zorgt.” Toen werd het dossier gesloten, onder voorwaarde dat we een goed ouderschapsplan zouden opstellen.

Een dochter!
Rond 37 weken zwangerschap kwam ik weer in contact met de vader. We spraken af om de paar  weken contact te hebben. Precies toen hij langskwam, braken mijn vliezen. Daardoor kon hij bij de bevalling aanwezig zijn.

De kraamtijd was pittig. Het was mogelijk dat ik na mijn prenatale depressie een postnatale depressie zou krijgen. Maar dat gebeurde niet. Ik heb iedere dag God gedankt voor mijn dochter. Met mijn gevoel naar haar zit het echt goed. Maar ik heb nog wel last van schuldgevoel richting mijn dochter.  Het kindje, dat op Myra’s arm zit tijdens het gesprek, lacht. Liefdevol kijkt ze naar haar dochter en zegt: “je bent zo’n mooi en lief meisje.”

Lotgenoten
Tijdens mijn zwangerschap had ik behoefte aan contact met lotgenoten. Nergens vond ik een verhaal van iemand die een soortgelijke situatie als ik had doorgemaakt. Ik heb me zo ontzettend alleen en onbegrepen gevoeld. Daarom wil ik mijn verhaal delen. Als één persoon hierdoor geholpen wordt, is dat al winst. Ik hoop dat andere vrouwen in een soortgelijke situatie ook mogen geloven dat er voor hen en hun kindje een hoopvolle toekomst is.

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg