Ons huwelijk had er nooit moeten zijn...
'Ons huwelijk had er nooit moeten zijn; we zijn dan ook gescheiden en allebei hertrouwd. Een weg terug is er niet en het huwelijk dat er was zal zeker niet naar Gods wil zijn geweest. Een drama, Ć©Ć©n grote vergissing!ā
Toch zijn de twee doorgaans in opperste staat van liefde begonnen.
Het is altijd goed om terug te gaan naar de basis van het huwelijk.
Als we de Bijbelse grondslag hierin willen volgen komen we deze al snel tegen in het eerste Bijbelboek: Genesis.
Genesis 2:24
Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en zij zullen tot een vlees zijn.
Verlaten, aanhangen en tot Ć©Ć©n vlees zijn is het kernprincipe dat God ons geeft; dan ben je getrouwd.
In de Angelsaksische landen is de kerkelijke inzegening rechtsgeldig. Een aparte ceremonie in het gemeentehuis is daar niet nodig.
Daarentegen is in Nederland sinds 3 maart 1811, naar voorschrift van Napoleon, een huwelijk alleen wettig wanneer het door een ambtenaar van de burgerlijke stand is gesloten.
Daarvoor was trouwen veelal een kerkelijke- en in de Middeleeuwen meer een familieaangelegenheid, waarbij in eerste instantie het jawoord tussen man en vrouw voldoende was. Een geestelijke kwam er aanvankelijk niet aan te pas. Zo geven volken, culturen en religies een eigen invulling aan de huwelijksvoltrekking. Op welke manier men ook aan een trouwplechtigheid inhoud geeft, altijd voldoen ze aan het uitgangspunt van Genesis 2:24, als man en vrouw onder Ć©Ć©n dak gaan leven.
Een dergelijke relatie tussen geliefden is het sluiten van een verbond, welke een afspiegeling is van het verbond tussen de Heere Jezus en Zijn Bruid. Lees hiervoor Efeze 5:21-33.
Een gesloten (huwelijks)verbond is voor God wel degelijk, en ten allen tijde, rechtsgeldig.
Letten we bijvoorbeeld op het verbond dat Jozua met de Gibeonieten sloot.
Jozua 9:14-15 (NBG)
Hierop namen de mannen van hun teerkost, maar zij raadpleegden de HERE niet. En Jozua sloot vriendschap met hen en maakte een verbond met hen, dat hij hen in leven zou laten; en de hoofden der vergadering bezwoeren het hun.
Ondanks het feit dat Jozua en zijn mannen ongehoorzaam waren, door de Heere God niet te raadplegen, was het gesloten verbond in Gods ogen wel rechtsgeldig.
Een verbond dat er dus nooit had moeten zijn?
Dan, tot overmaat van ramp, schendt de eerste koning van Israƫl, Saul, het gesloten verdrag.
In 2 Samuel 21:1-14 lezen we over Gods tuchtiging die daarop volgt; drie jaar hongersnood. God nam het verbond dat Jozua, ondanks diens ongehoorzaamheid en ondanks dat het er nooit had moeten zijn, dus uiterst serieus en strafte de Israƫlieten onder koning Saul zeer zwaar.
We zullen ons te allen tijde moeten realiseren dat we een verbond sluiten, of we nu trouwen of samenwonen, met of zonder feest. Het huwelijk is een bloedverbond, Richard & Deborah Murphy omschrijven het als volgt: āSeksuele gemeenschap is een verbondsactiviteit. De twee personen die tot de verbondsceremonie zijn toegetreden hebben zichzelf gesneden en hun bloed is vermengd.
Als een vrouw haar maagdelijkheid verliest, bloedt ze. Haar bloed omvat dan het geslachtsdeel van de man. De man is in haar bloed, met haar vlees aan beide zijden van hem, net zoals de twee partijen het bloedverbond binnengingen.
Telkens als een echtpaar geslachtsgemeenschap heeft, herhalen en vieren ze het door hen gesloten verbond. Het is een voortdurende herinnering aan de afspraken die zij in dat verbond met elkaar maaktenā (citaat uit 'Verbonden voor het leven').
Zo is ook de viering van het avondmaal een voortdurende herinnering aan het verbond dat de Heere Jezus met ons sloot.
1. Het aangaan van een (huwelijks)verbond heeft consequenties.
2. Uit elkaar gaan in een (huwelijks)verbond (het gesloten verbond is niet te verbreken) heeft consequenties.
3. Een andere partner nemen heeft ook consequenties.
We mogen niet op Gods goedkeuring rekenen als we op onze eerder, 'voor God en Zijn heilige gemeente', uitgesproken eed terugkomen en hiermee onze relatie op aardse wijze denken te kunnen verbreken. Een echtscheiding, zoals vastgelegd en uitgesproken door een aardse rechter, is geen legalisatie van het opheffen van een bloedverbond.
Bovenstaande column van schrijver Willem Lingeman verscheen in zijn recente boek 'Gelovigen | Gespiegeldt'. Klik hier voor meer informatie over het boek en om de uitgave te bestellen.
Praatmee