Ik ben zeer bezorgd over het huidige christendom

Column5 december 2023 4 minuten Arjanne Holsappel
Arjanne Holsappel

150 jaar na Christus werd er een brief geschreven over christenen. Waar kon je hen aan herkennen? Waarin waren zij anders?

“De christenen onderscheiden zich door taal en kledij. Ze gebruiken een afwijkend dialect en leven een uitzonderlijk leven. Hun leer was vindingrijk en ze hielden zich bezig met alledaagse problemen.”
Expres begin ik met deze woorden. Herkenning en onderscheid. 
Maar het is níét de manier waarop zij bekend stonden. 

Misschien dat je de brief aan Diognetus kent? Daarin staat geschreven dat de christenen zich niet onderscheiden van andere mensen door taal, vaderland of kledij.
Want de onbekende schrijver schrijft:
Zij wonen immers nergens in eigen steden, gebruiken geen afwijkend dialect en leven geen uitzonderlijk leven. Hun leer is niet uitgevonden door de vindingrijkheid of het overleg van mensen die zich met nutteloze problemen bezighouden en zij zijn niet, zoals sommigen, de verdedigers van een menselijke leer. 

De reden waarom ik in de pen geklommen ben is omdat ik mij erg zorgen maak over het huidige christendom. Van reformatorisch bekeerd of andersbekeerd.
Alle hoeken heb ik inmiddels wel gezien in mijn omzwerving.

De reden waarom ik in de pen geklommen ben is omdat ik mij erg zorgen maak over het huidige christendom.

Tegelijkertijd besef ik: wie ben ik om hierover te gaan schrijven? Allereerst een mens met een stem. Wellicht een roepende in de woestijn. Maar toch - een mens met een stem.
Wellicht van tevoren al gediskwalificeerd - of later - maar toch een roep van een mens, die een plek op deze aarde heeft gekregen.

Als ik de brief aan Diognetus lees, zijn dit enkele kernwoorden die terugkomen: trouw, toewijding, overtuigde gehoorzaamheid – niet uit angst, maar in volledige toewijding. 
Ze hebben lief, maar ze worden miskend en veroordeeld, met dikwijls de dood tot gevolg.

Ze doen goed en zij die hen haten kunnen geen reden opgegeven voor hun haat.
De laatste bovenstaande zin triggert mij. Want ik kan genoeg redenen bedenken waarom ik zou afhaken bij het zichtbaar getuigenis van mensen die belijden gelovig te zijn.

Sorry, maar ik vind het moeilijk om te zien. Ik hoef Facebook slechts te openen en reacties te lezen van medegelovigen op willekeurige artikelen.
Soms goedbedoelde woorden om iemand te vermanen, te troosten of op te beuren. Maar ook een hoop kritiek, negatieve feedback, en elkaar de oren te wassen met de leer, of met woorden van de Heer. 

Wat een arrogantie door geliefde mensen en een miskenning van een geliefd mens die op zoek is naar de Weg.

Nog maar kortgeleden gaf een bekende Nederlandse popartiest (Anouk) aan elke dag een preek te luisteren van een vrouwelijk prediker (Joyce Meyer). Naast de jubeltonen klonk er ook kritiek.
Ze zou luisteren naar de verkeerde leer, ze moest zich bekeren, ze geloofde niet goed genoeg, en het moest maar blijken.

Oh my… mijn broek zakte er vanaf. Net zoals ik en jij legt ze een weg af en mogen we elke stap richting Jezus toejuichen - en niet afkraken - omdat het niet in ons gebaande straatje zou passen.
Wat een arrogantie door geliefde mensen en een miskenning van een geliefd mens die op zoek is naar de Weg.
Dit is een klein voorbeeld. En er zijn er helaas zovelen.

Er is ook een reden waarom ik wel een volgeling van Jezus wil zijn. Want Hij is goed. Hij schittert voor mij boven alle mensen uit en dat maakt dat ik volhard in geloof in Hem en mijn vertrouwen op Hem stel - elke keer weer. De liefde heeft mij getrokken.
Maar ik zou zo graag Zijn liefde collectief willen ervaren. Met alle gelovigen. En ik denk dat het ook de bedoeling van Jezus is: met alle heiligen de lengte, breedte, diepte van Hem leren begrijpen en dat gaan uitleven.

Hoe gaaf zou het zijn als we als collectief bekend staan vanwege goedheid, eerlijkheid, oprechtheid en trouw?

Hoe gaaf zou het zijn als we als collectief bekend staan vanwege goedheid, eerlijkheid, oprechtheid en trouw? Dat ons gedrag Jezus’ zou weerspiegelen – Hem die ons heeft laten zien wie God is.
Hoe mooi zou het zijn om anderen in deze tijd iets te laten zien van Zijn karakter. Daar hebben we allemaal zo’n schreeuwende behoefte aan.

Kijk maar eens naar jouw eigen basisbehoeften. Iedereen heeft behoefte aan volheid, goedheid, eerlijkheid, oprechtheid, trouw en liefde. Alles roept daarnaar - dat alles zoeken we, bij elkaar, bij iets anders en in God. Jouw behoefte is niet anders dan de menselijke behoefte van een ander, ook al uit iedereen dat anders. Maar we hebben het zo hard nodig.

Jezus liet ons die weg, die manier zien. Zijn hele wezen weerspiegelde goedheid. En Hij vraagt ons om Hem te volgen en aan hem gelijkvormig te worden.
Hij liet ons niet leeg, beroofd en verstrooid achter. Maar Hij gaf ons Zijn heilige Geest die permanent in ons wil wonen.

Laten we Jezus’ Geest de ruimte geven om door ons heen te werken op een aanmoedigende manier, voor gelovigen, zoekenden, mensen.
Voor alle mensen die allemaal op zoek zijn naar de Weg. Misschien weten ze dat, maar misschien ook niet. Maar laten wij alsjeblieft geen obstakel vormen om die Weg te vinden.

Arjanne Holsappel is kunstenaar en schrijfster. Bovenstaand artikel verscheen onlangs op haar website en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol

Opperrabbijn
Column

De zegen en de vloek van sociale media

In zijn nieuwste dagboek gaat opperrabbijn Jacobs onder meer in op de zegen en de vloek van sociale media. Daarnaast gaat hij in op het incident in Middelburg waarbij hakenkruizen op een synagoge werden gespoten. De opperrabbijn betwijfelt of het om

Jalil Mashali
Nieuws

Christelijke taxichauffeur krijgt megaboete na plakken bijbelvers op voertuig 

Een christelijke taxichauffeur uit het Duitse Essen is onlangs door lokale autoriteiten op de bon geslingerd. Reden hiervoor is een sticker met een bijbelvers die de man op zijn voertuig plakte. Als de taxichauffeur weigert de sticker te verwijderen,

Mozambique
Nieuws

Islamitisch geweld in Mozambique neemt toe: Ook kerken en christenen doelwit

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden d

Ron van der Spoel
Video

In deze video behandelt Ron van der Spoel de zegenbede uit Numeri 6

Iedere zondag sluiten we onze kerkdienst af met de zegen en vaak is dat die uit Numeri 6: 'De Heere zegent u en behoede u. De Heere doet Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Heere verheft Zijn aangezicht over u en geve u vrede.' Deze z

ds. W. Pieters
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is, maar telkens slaat de angst toe'

'In Romeinen 6:16 gaat het over de twee soorten slaven. Of de slaaf van zonde tot dood, of van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid. Kan het zijn dat je je allebei die slaven voelt en bent (nee, toch?) Ik geloof dat Jezus ook voor mij gestorven is, m

Meerartikelen

André van Grol
Verdieping

Heviger vervolging leidt tot forse groei aantal christenen

De vervolging van christenen zal dit jaar verder toenemen. Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024? Digitale controle van bijvoorbeeld Chinese christenen is een van de zorgelijkste ontwikkelingen. Als eerste trend noem ik de doorgaande radicali

Ds. D.M. Heikoop over het verlangen naar God
Video

Ds. Heikoop bespreekt herkenbare geloofsvraag van dichter Psalm 42

Waarom is God nu niet nabij? Deze vraag kan heel herkenbaar zijn. Zo ook voor de dichter van Psalm 42. Hij voelt een afstand tot God en mist Gods nabijheid. In deze Psalm verwoord de dichter zijn verlangen om weer dicht bij Hem te zijn. Ds. D.M. Heik

Leo Fijen
Nieuws

KRO-NCRV-gezicht Leo Fijen presenteert zijn laatste Geloofsgesprek

Na ruim 14 jaar en 700 gesprekken voert Leo Fijen aanstaande zondag zijn laatste Geloofsgesprek. Het KRO-NCRV-gezicht presenteerde sinds januari 2010 het bekende zondagochtendprogramma waarin katholieken openhartig over hun geloof spreken. Het zondag

Adieu God?
Nieuws

Nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ met Caroline van der Plas en John van den Heuvel

EO-presentator Tijs van den Brink trapt het dertiende seizoen van Adieu God? af met BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. Een nieuw seizoen met diepe gesprekken over geloof, ongeloof en alles wat daar tussenin zit. Andere gasten die hun verhalen de

Bevindelijke prediking
Recensie

Het boek ‘Bevindelijke prediking’ laat diversiteit aan visies op bevinding zien

De reacties op het boek 'Bevindelijke prediking' worden over het algemeen als ‘vriendelijk vrijblijvend’ getypeerd. Maar mogen bevindelijke preken op de snijtafel worden gelegd van zelfreflectie en wetenschap? Zo ja, dan komen er drie vragen aan de o

Johannes de Vries en Miriam Atya
Video

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power. De Vries is sinds vorig jaar werkzaam voor Stichting Present Nederland, nadat hij jarenlang werkte als hoofd voorlichting namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Atya

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom eten en drinken we samen tijdens het avondmaal?

Op de televisie wordt verslag gedaan van een staatsbezoek. Buitenlandse diplomaten zijn in ons land te gast, en worden vorstelijk ontvangen. De vriendschap tussen beide landen wordt gevierd met een staatsbanket, een officiële maaltijd met de belangri

Anne van der Bijl
Boekfragment

Vuur de kanonnen van de Heer niet af met het buskruit van de duivel

Ben jij klaar om de confrontatie aan te gaan met de reus die God in jouw leven toelaat? Misschien weet je dat niet zeker totdat je tegenover hem staat. Toch zijn er een aantal dingen die erop wijzen dat je er klaar voor bent.  De echte strijd tegen G

Casey Tait
Interview

Casey Tait verhuisde naar Jeruzalem: "Ik wilde begrijpen waarom Israël belangrijk is voor God"

In Jeruzalem leeft een jonge vrouw met een bijzonder verhaal en roeping. De Amerikaanse Casey Tait verruilde de uitgestrekte vlaktes van North Carolina voor het Midden-Oosten, en heeft haar thuis gevonden in Israël. Een land dat nu verscheurd wordt d

prof. dr. Henk van den Belt
Preekverslag

Prof. dr. Van den Belt over bloedwraak in de Bijbel: “De wortel van de doodslag leeft ook in ons hart”

“De moord van Kaïn op Abel was geen vlaag van verstandsverbijstering. Het heeft een diepe wortel: concurrentiestrijd en het gevoel de mindere te zijn”, maakt prof. dr. Henk van den Belt duidelijk. Naar aanleiding van de moord van Kaïn op Abel in Gene

Leah
Nieuws

Zes jaar na haar ontvoering inspireert dit Nigeriaanse christelijke meisje nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hope

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp is Jezus de enige 'foto' die we van God hebben

"Je zou kunnen zeggen dat Jezus de enige foto is die we van God hebben ontvangen", merkt Wilkin van de Kamp op in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De bekende christelijke auteur en spreker merkt op dat Jezus exact toont hoe