Waarom zou je de Bijbel lezen? Jacques Brunt geeft drie redenen

'Waarom zou je eigenlijk de Bijbel lezen?' Die vraag behandelde Jacques Brunt onlangs in een video die hij via zijn eigen kanaal deelde. De bekende spreker, die zelf begin deze eeuw naar eigen zeggen door Gods Woord 'veroverd' werd, deelt aan de hand van drie Bijbelteksten drie redenen waarom het absoluut de moeite waard is om de Bijbel te lezen. Maak zeker tijd voor onderstaande video van Brunt!
āIk heb drie tekstgedeelten die ik graag met je wil delen en dat zijn ook drie argumenten waarom de Bijbel mijn hart heeft veroverd. Het eerste dat ik wil zeggen is dat de Bijbel een uniek boek is. Het onderscheidt zich van alle andere boeken uit deze wereld. Ik lees graag een tekst voor die komt uit 2 TimotheĆ¼s 3 vers 16: 'Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid.ā
Heel de Schrift door God ingegeven. Dat woord āSchriftā klinkt je misschien een beetje ouderwets in de oren, maar je zou kunnen zeggen dat dat woord āSchriftā de samenvatting is van alle Bijbelboeken. Ik weet niet of je weet hoeveel Bijbelboeken de Bijbel bevat. Heel veel mensen denken dat dat er 66 zijn, maar het zijn er 70. Dit omdat het boek van de Psalmen uit vijf boeken bestaat. Als je al die boeken allemaal bij elkaar optelt, kom je op het aantal van 70 Bijbelboeken uit.
Paulus schrijft aan TimotheĆ¼s: 'heel die Bijbel, al die 70 boeken, zijn door God Zelf ingegeven.' Dat geeft geweldig perspectief en verwachting als je de Bijbel gaat lezen. Het is niet zomaar een boek, maar het is een boek met goddelijk gezag. In het Grieks, waarin het Nieuwe Testament is geschreven, staat er voor het woord āingegevenā dat heel de Bijbel door God is geĆÆnspireerd. Al die woorden zijn door Geld Zelf ingeblazen. Hij is ten diepste de Auteur van het boek dat wij willen aanprijzen en aanbevelen.
Omdat de Bijbel ten diepste Zijn boek is, heeft de Bijbel ook goddelijk gezag. Het heeft heel veel functies. Het staat hier heel mooi omschreven: āDe Bijbel is nuttig om te onderwijzenā, dat wil zeggen om kennis op te doen. Juist ook vandaag. Om te weerleggen, om dat te ontdekken, in het geheel van de maatschappij, maar ook in je eigen leven, wat niet strookt met het Woord van God en wat niet in lijn is met Gods principes.
De Bijbel is ook in staat om je leven te verbeteren. Wat daarmee bedoeld wordt, is dat jij steeds meer tot je bestemming gaat komen en steeds meer gelijkvormig gaat worden aan het beeld van de Heere Jezus. Het laatste woord wat hier gebruikt wordt, is dat de Bijbel in staat is om jou en mij op te voeden. Dat vind ik ook een geweldig iets! Vanuit onze geboorte, vanuit het baby-zijn, mogen we doorgroeien naar geestelijke volwassenheid.
Al die vier woorden: āonderwijzing, weerlegging, opvoeding en verbetering'. liggen allemaal opgesloten in de Bijbel zelf. Dat geeft zoān geweldig perspectief, want als je weet: ik ga nu de Bijbel lezen, dan lees ik het boek dat door God Zelf gegeven is. Het boek dat door Hem geĆÆnspireerd is. Hij is de Almachtige. Hij hoeft maar te spreken en het is er, te gebieden en het staat er. Dit boek is dus in staat, omdat het goddelijk gezag heeft, om jouw van binnenuit te veranderen naar het beeld van de Heere. Van welk boek kan je dit nu zeggen?ā
Benieuwd naar de overige twee redenen die Brunt noemt waarom het absoluut de moeite waard is om de Bijbel te lezen? Bekijk dan de onderstaande video van de spreker zeker terug. Neem voor meer interessante bijdragen een kijkje op het YouTube-kanaal van de spreker.
Praatmee