Vera kreeg spijt na het innemen van de eerste abortuspil

Levensverhaal 7 november 2023 5 minuten Stichting Schreeuw om Leven
bloemen

Als Vera de abortuspil inneemt, krijgt ze spijt. Via de huisarts krijgt ze de abortuspilremmer (APR) voorgeschreven. Na een aantal weken bleek dat de zwangerschap niet was afgebroken. Echter, de druk die de arts en de verloskundige daarna uitoefende, bleek te groot.

Vera (42) is getrouwd en moeder van drie kinderen: twee dochters en een zoontje. "Ik werk vier dagen in de week als docent en geeft praktijkgerichte vakken rondom communicatie. Ik wil jongeren laten zien dat ze hun eigen loopbaan in de hand kunnen hebben als ze daarbij hun communicatieve skills inzetten. Onze oudste dochter is temperamentvol en huilde veel als baby. Ze was erg alert, sliep weinig en was snel wakker. Dat maakte de babytijd zwaar. Onze tweede dochter had ook een eigen wil, maar is een stuk rustiger. De meisjes gingen ook leuk met elkaar om. Mijn man en ik vonden ons gezin compleet." Vera straalt terwijl ze over haar gezin vertelt.

Onbedoeld zwanger
Vera wordt emotioneel als ze over haar kinderen praat. "De emotie komt door wat er daarna is gebeurd. Ik raakte door de anticonceptie heen zwanger en schrok enorm. Er kwam gelijk paniek op: over onze woonsituatie en de vraag hoe mijn man en ik dit met ons werk moesten combineren. Mijn mag zag het niet zitten. Hij is gelovig, dus ik verwachtte deze reactie niet. We praatten er samen veel over, maar hij stuurde aan op het maken van een afspraak bij de abortuskliniek. Samen gingen we naar de kliniek in Eindhoven. Ik vond dat heel moeilijk. De afspraak heb ik wel zes keer verzet. Op de echo was nog niks te zien en ik werd weer naar huis gestuurd. Ik kon niet meer helder nadenken en liet de situatie maar even zoals die was."

"De twijfel sloeg toe over de mogelijke nadelige gevolgen van de abortuspil voor ons kindje."

Twijfel na eerste pil
In de tussentijd gaat Vera naar het FIOM in Leiden. In het gesprek werd niet gekeken naar waar zij behoefte aan had. "Er werd niet geluisterd naar mijn paniek. Ze benaderden de situatie heel rationeel en vroegen me de voor- en nadelen op te schrijven. Ik maakte nog een afspraak in de kliniek in Eindhoven. Ik was verdoofd en voelde niks meer. Ik kreeg de eerste abortuspil in de kliniek, de overige pillen moest ik thuis inbrengen. Gelijk sloeg de twijfel toe. Dit was niet wat ik wilde. Ik googelde wat ik kon doen om de pil ongedaan te maken, maar begon ondertussen ook te vloeien. Ik vond een telefoonnummer van een huisarts die de abortuspilremmer (APR) voorschreef. Ik nam de medicatie in, maar het vloeien bleef en ik kreeg hevige krampen."

Nog zwanger
Na een week belt ze haar verloskundige. "Ik wilde zeker weten of ik nog zwanger was. Op de echo is niks te zien. Ik moest het afsluiten en verwerken. Mijn dochter zei op een avond tegen mij: “Mama, je hebt een bloem in je buik.” Vijf weken later voelde ik me echter nog steeds zwanger en ook de testen bleven positief. Ik bleek toch nog zwanger. We zijn erg opgelucht, maar de twijfel sloeg ook toe over de mogelijke nadelige gevolgen van de abortuspil voor ons kindje."

Onder druk gezet
Er volgt opnieuw een periode waarin ze zich onder druk gezet voelt. "Onder andere door mijn huisarts. Hij zei dat ik er niet nog weken mee moest blijven rondlopen. De verloskundige vertelde dat er kans op schade is en dat dit onderzocht moet worden in het ziekenhuis. Ik had behoefde aan informatie over de effecten van een abortuspil op het kind. Ik moest wachten tot de twintigwekenecho om te zien of er gevolgen waren. Het ziekenhuis zei dat de zwangerschap nog afgebroken kan worden als er met de echo schade is te zien. Het lange wachten werd me te veel en ik besloot opnieuw naar de abortuskliniek te gaan.

"De abortus was lopendebandwerk."

Ik vroeg mijn man of hij het kindje wilde houden als hij geen moslim was. Zijn antwoord was “nee”. Ik kon geen kindje krijgen dat niet welkom was en door mijn toedoen mogelijk ook nog gehandicapt zou zijn… In Almere kon ik zonder afspraak terecht. Er ging van alles mis en de situatie was erg bevreemdend. Het was er benauwd en de vrouwen in de wachtkamer maakten ruzie over wie er als eerste aan de beurt was. Ik vond het vreselijk en heb overgegeven op de wc. Ik wilde weggaan, maar ik kon het niet. De mensen die de ingreep uitvoerden, spraken gebrekkig Nederlands. En de abortus was lopendebandwerk."

Na het uitvoeren van de abortus wordt er een spiraal geplaatst, maar die begint te zweven in haar baarmoeder. "Ik kwam na een aantal dagen op de spoedeisende hulp terecht. Het bleek dat de spiraal een baarmoederperforatie heeft veroorzaakt. Ook zagen ze dat er restweefsel was achtergebleven na de abortus. Ze wilden mij medicatie geven om nieuwe bloedingen op te wekken, maar ik was klaar met alle polonaise aan mijn lijf. 'Mijn lichaam lost het zelf wel op', zei ik. En dat gebeurde. Na twee menstruaties was al het weefsel weg. Als gevolg van de curettage kreeg ik later nog een cyste. Deze knapte, wat me veel pijn gaf."

Verwerking
Na drie maanden belt de assistent van de huisarts die de APR voorschreef. Vera begint te huilen aan de telefoon en de assistent geeft haar nummer door aan Er is Hulp, de hulpverleningsafdeling van Schreeuw om leven. "De hulpverlener vertelde mij dat mijn ervaring traumatisch is en dat het belangrijk is dat ik goed met mijn man hierover blijf praten. Ik kon niet anders dan dit beamen, want we hebben echt een klap gehad. We verwerkten het beiden op onze eigen manieren, maar daarin moet je elkaar niet kwijtraken. Ik vond het prettig om tijdens mijn verwerking met een hulpverlener te spreken. Uiteindelijk kreeg ik zelfs EMDR-therapie. Wat er is gebeurd, doet nog steeds pijn. Maar verder gaat het goed."

"Er moet hier in Nederland meer aandacht komen voor de grote paniek die er is bij een onbedoelde zwangerschap."

Drie jaar later blijkt Vera opnieuw zwanger. "Door de anticonceptie heen. Ik dacht dat ik in de overgang was, maar ik bleek dertien weken zwanger. Dat was de termijn waarin de vorige zwangerschap werd afgebroken. Mijn zwangerschap verliep goed en inmiddels is onze zoon een makkelijke baby. We zijn zo blij dat hij er is en ook de meiden zijn dol op hem. We voeden onze kinderen gelovig op en ervaren veel steun van het geloof."

Vera heeft een boodschap voor anderen die in dezelfde situatie zitten. "Maak geen overhaaste beslissingen en laat je niet onder druk zetten. Er moet hier in Nederland meer aandacht komen voor de grote paniek die er is bij een onbedoelde zwangerschap. Zelf had ik enorm behoefte aan iemand die me tot rust kon brengen."

Bovenstaand verhaal verscheen op de website van Schreeuw om leven en is met toestemming van de stichting overgenomen door Cvandaag, in voorbereiding op de Mars voor het leven.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Open Doors - Het teken van het kruis
Video

Open Doors deelt in aanloop naar Pasen prachtige single: 'Het teken van het kruis'

"Ik strek mijn handen uit en roep om U, mijn Heer. U heeft mijn hart gehoord en antwoordt elke keer. Uw woord is het begin en geeft mijn leven zin. Van U komt de genade waar ik mijn rust in vind." Deze woorden zijn afkomstig uit het lied 'Het teken v

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt over christen die bekering voor zich uitschoof: "Totdat het te laat was"

"Wij hebben nog tijd. Maar eens zal het te laat wezen", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant vertelde in een recente preek over een christen bij wie het nooit tot een bekering kwam. Niet vanwege een prediking waarbij bekering slechts voor

Joël Boertjens
Video

Joël Boertjens: "Overal waar de Rabbi gaat, reist reuring met Hem mee"

"Overal waar de Rabbi gaat, reist reuring met Hem mee", aldus Joël Boertjens. De voorganger van Mozaiek020 zoomde afgelopen zondag in op de bekende gelijkenis van de verloren zoon. Daar waar de jongste zoon het familievermogen verkwist, leeft de ouds

Israëlische vlag met daarachter Jeruzalem
Nieuws

Nieuw onderzoek: Ierse christenen hebben 'zorgwekkende opvattingen' over Joden 

Een nieuw onderzoek naar christelijke opvattingen over Joden stelt dat antisemitisme onder Ierse christenen aanzienlijk hoger zou liggen dan onder Amerikaanse gelovigen. Dat schrijft Christian Today. “Het lijkt alsof we terug zijn in de middeleeuwen"

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp roept je op om te leven uit de wet van de vrijheid

"Telkens als je spreekt en handelt, mag je jezelf afvragen: ademen mijn woorden en mijn daden de vrijheid van Christus? Als je daar door de Geest 'ja' op kunt zeggen, leef je volgens Jakobus volgens de wet van de vrijheid", aldus Wilkin van de Kamp.

Ds. Paul Visser
Video

Videoboodschap ds. Paul Visser: "Jezus werd in het gezicht gespuwd"

"Op het moment dat de waarheid aan het licht komt, barst de woede los. Dat kan gebeuren. In het lijdensverhaal van Jezus, maar ook vandaag de dag", vertelt ds. Paul Visser. "Als jij voor de waarheid uitkomt kan het gebeuren dat het niet verdragen wor

Bram Moszkowicz
Video

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met Bram Moszkowicz

Onlangs verwelkomde Mozaiek020 tijdens een nieuwe editie van Mozaiek Ontmoet een bijzondere gast: Bram Moszkowicz. De bekende oud-strafpleiter en mediapersoonlijkheid deelde in deze dienst openhartig over zijn leven, zijn zoektocht en het belang van

Dagmar Burggraaf
Video

Dagmar Burggraaf blikt vooruit op het vijfde seizoen van The Chosen

Er komt weer een nieuw seizoen van de populaire serie The Chosen aan. De eerste 2 afleveringen zijn vanaf deze week in de bioscoop te zien. Dagmar Burggraaf van The Chosen Nederland vertelt in het Family7-programma Uitgelicht! wat je kan verwachten i

Meerartikelen

Leander Janse
Video

Leander Janse wijst aan de hand van Filippenzen 4 op Gods nabijheid

In zijn Bijbelstudie over Filippenzen 4 benadrukt Leander Janse hoe actueel Paulus’ woorden nog steeds zijn. Hij wijst op de nabijheid van God – zowel nu als in Jezus' spoedige terugkomst – als bron van hoop. Paulus’ advies is praktisch: pieker niet,

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 66

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

keukenhof
Nieuws

SGP springt in de bres voor mantelzorgers: "Ze verdienen onze steun"

Mensen die mantelzorg bieden aan hun naaste moeten niet gekort worden op hun uitkering omdat zij samenwonen, ook niet als zij dat tijdelijk doen om zorg te verlenen. De SGP heeft hiervoor een voorstel ingediend, bestaande uit twee amendementen. Door

Jan Schippers
Opinie

Is een islamitische gebedsoproep hetzelfde als een kerkklok luiden?

Is een gebedsoproep vanaf de moskee hetzelfde als het beieren van een kerkklok? Die vraag houdt de gemoederen bezig nu de fracties van SGP en JA21 in de Tweede Kamer een voorstel hebben gedaan om versterking van het geluid bij gebedsoproepen niet lan

Mariann Edgar Budde
Boekfragment

Genade in gebrokenheid: Paulus ging het lijden niet uit de weg

Aanvaarden wat we niet hebben gekozen, betekent steevast in het reine zien te komen met lijden, een thema dat zowel in joodse als christelijke heilige geschriften veelvuldig aanwezig is. Voor de apostel Paulus, de auteur van de meeste brieven in het

Kees Jan Hooglander (inzet) en Myint Thu
Interview

Zo is het in Myanmar: "Herstel lijkt mogelijk, maar conflicten zitten dieper"

De afgelopen weken stond Kees Jan Hooglander namens ZOA zij aan zij met Myanmarese hulpverleners. De nood in het land is onverminderd hoog, zag hij, en de bevolking is erg geschrokken. “Mensen slapen vaak in tentjes, al is hun huis nog onbeschadigd.”

Ds. van Reenen
Column

Pasen in Drenthe: 5 redenen voor hoop

Mij is gevraagd vijf redenen te geven waarom Pasen belangrijk is. Nu ik dit schrijf verblijf ik in Drenthe. Daar heb ik mij de afgelopen dagen af zitten te vragen, of Pasen hier anders is dan op Urk of elders op de Biblebelt. Wat maakt het hier (extr

NGK-synode
Nieuws

Zes theologen uiten bezorgdheid over koers NGK na 'homobesluiten'

Homoseksuele gemeenteleden met een relatie zijn binnen de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) welkom aan het avondmaal en in de ambten, zo werd onlangs besloten tijdens de generale synode. Zes prominente stemmen uit de NGK spreken via het Reformat

Jan en Ton
Video

Dominee Ton Heemskerk te gast in Hour of Power

Zondag is het is Pasen! In Hour of Power spreekt Jan van den Bosch met de enthousiaste dominee Ton Heemskerk. Hij legt uit wat Pasen inhoudt en wat dat voor hem persoonlijk betekent. Jarenlang was hij zoekende: "Ik heb Zijn opstandingskracht ervaren,

Ds. W. P. Emaus
Video

Ds. Emaus vertelt waargebeurd verhaal over Luther en een brandende boerderij

In het doopformulier staat dat als we in de naam van de Vader gedoopt zijn, Hij ons met al het goede wil verzorgen en al het kwade van ons zal weren of dat ten goede wil gebruiken. De hervormde predikant ds. W. P. Emaus vertelde op basis daarvan in e

Johan Schep
Video

Johan Schep vertelt hoe Juda vrijwillig slaaf wilde worden in plaats van Benjamin

In de serie 'Jozef' van Growing Faith Nederland behandelt evangelist en Bijbelleraar Johan Schep het levensverhaal van Jozef. Zijn broers verkochten Jozef op jonge leeftijd als slaaf. Uiteindelijk zou Jozef terechtkomen in Egypte, waar hij zou dienen

Engelse kerk
Nieuws

Church of England ziet belangstelling voor kerkdiensten via social media sterk toenemen

De Church of England kijkt met hoop naar de toekomst en dat is niet zonder reden. Het aantal mensen dat via sociale media belangstelling toont voor kerkdiensten is de afgelopen tijd met maar liefst 268 procent gestegen. Dat meldt de kerk op basis van