Oorlog in Israël: onder druk worden de mooiste dingen geboren

Column 5 minuten Jaap Bönker
Jaap Bönker

Al sinds de jaren ’90 kom ik met grote regelmaat in Israël. Ik had en heb veel connecties met Joden en Arabieren/Palestijnen (ik gebruik het zo, want Palestijnen bestaan officieel niet, het zijn Arabieren). Al die jaren waren er regelmatig schermutselingen, maar niet zo heftig als wat nu gebeurt. Veel bezoeken heb ik afgelegd naar Nabloes, Jenin, Tulkarem en andere plekken in het noorden van Samaria, maar ook veel bezoeken in Gaza, Rafa en kleinere plaatsen daar in de Gazastrook. Tot 2012 ging ik ook met groepen reizigers daar heen, omdat ik wilde dat mensen beide groepen gingen ontmoeten en dat ze Bijbels gezien interessante plekken konden zien.

Dan pas weet je iets te vertellen over leefomstandigheden en hoe mensen denken over bepaalde situaties. Na 2012 kwam ik er niet meer met groepen, maar als individu, maar dat werd steeds moeilijker nadat Hamas steeds meer grip kreeg op de Gazastrook.

Ik heb daar veel met mensen gesproken over hun leven en hun bezorgdheid. Steeds groter werd de werkeloosheid, zeker na de bezetting van Hamas. Voor die tijd konden nog veel Arabieren/Palestijnen werken in Israël en konden ze hun gezin/familie onderhouden.

Veel Palestijnen fluisterden in mijn oor dat ze het liefst wilden dat Israël weer het gezag kreeg over Gaza, dan was er meer rust.

In de christelijke wereld hebben we al snel een oordeel. Je bent voor Israël en dan ben je tegen de Palestijnen of andersom. Maar mensen met een mening links of rechts kennen vaak niet de moeiten waarmee mensen leven.

Je bent voor Israël en dan ben je tegen de Palestijnen of andersom. Maar mensen met een mening links of rechts kennen vaak niet de moeiten waarmee mensen leven.

Zo had ik eens een lezing over mijn boek ‘De God van Abraham, Isaäk én Ishmaël en het merendeel van de toehoorders waren theologen. Er heerste, over het algemeen, een pro-Israël sfeer en dat de Here God nog een plan had/heeft met Ishmaël en zijn nazaten, ‘war nicht im frage’. Al snel bleek dat er een anti-Palestijnse sfeer heerste, maar toen ik vroeg wie wel eens in de Palestijnse gebieden was geweest bleek dat miniem. Ja, een paar waren in Bethlehem en Jericho geweest en daar hield het mee op. Maar werkelijk in gesprek met mensen daar, kwam er niet van. We worden in Nederland beïnvloed door allerlei opinies van mensen, waarbij ik mij afvraag of ze werkelijk bij de bevolking zijn geweest.

De Here God heeft ooit een volkje uitgekozen, het nietigste volkje, daarmee wil Hij de andere volkeren bereiken, Hij werkt vanuit het kleine. Maar de loop van de geschiedenis toont aan dat de volkeren dat niet willen accepteren. Ook in de christelijke wereld is dat zo. Vervangings/vervullingstheologie doet ook in Nederland de ronde. Sluit de Almachtige volkeren uit? Volstrekt niet! Als de Here Jezus uitspreekt dat Hij alleen gekomen is voor de verloren schapen van het huis van Israël, zegt Hij dat in het huis van een Kanaänitische vrouw. De wereld heeft Israël nodig en Israël heeft volgelingen van de Here Jezus nodig die het volk triggeren in het zoeken naar hun Messias!

Onder de Palestijnen kwamen mensen tot geloof omdat zij werden geholpen door zendelingen. Arabische voorgangers zagen en zien JHWH’s plan in en door Israël en juist die voorgangers en hun gelovigen werken weer onder de Arabische bevolking. We hebben er geen idee van hoeveel moslims er vlak na de aanslagen op 11 september 2001 tot geloof in de Here Jezus zijn gekomen (naar schatting honderdduizenden). Ik werkte toen voor Arab World Ministries/Arabische Wereld Zending en onze zendelingen (ongeveer 400) maakten overuren. Overal ontstonden kleine, lokale huisgemeenten. Ook in Mekka! Veel van die gelovigen ontdekten het plan van de Eeuwige in en door Israël heen.

Arabieren die tot geloof in Jezus zijn gekomen vormen een trigger voor orthodoxe Joden. Gemeenten in Israël groeien.

Daar kwamen velen, ook vandaag, voor uit met soms groot gevaar. Ook in Gaza en Nabloes gebeurde dat. Dat was niet makkelijk maar juist deze mensen/gelovigen vormden een bron van uitbreiding van het geloof in de Here Jezus. Toen Hamas in Gaza kwam, werd de druk groter. De laatste jaren is Hamas ook actief in Nabloes, Jenin en Tulkarem en ook daar neemt de druk toe.

Mensen raken geïsoleerd. Vrijheid van meningsuiting is bijna onmogelijk, maar Gods werk gaat door. Arabieren die tot geloof in Jezus zijn gekomen vormen een trigger voor orthodoxe Joden. Gemeenten in Israël groeien. In de Palestijnse gebieden, is dat veel moeilijker, maar op individueel niveau vindt het plaats.

De Nederlandse kerk kan en mag geen partij kiezen. Dat de Eeuwige gekozen heeft voor Israël in plaats van Amerika, Rusland of Nederland, is voor dat volk Israël al moeilijk genoeg. Lees de boeken van Chaim Potok ‘Omzwervingen’ of Werner Keller ‘En zij werden verstrooid onder volkeren’, daar word je niet vrolijk van. Maar, je kan niet de Arabieren en de Palestijnen op één hoop gooien, de hoop van terroristen! Veel mensen zijn daar helemaal niet mee bezig.

Onder druk worden de mooiste dingen geboren. Laat ons gebed zijn dat veel Arabieren/Palestijnen de Here Jezus gaan zien in dromen en visioenen.

Ons gebed is van groot belang: voor Jood en Arabier! De Eeuwige gaat de familie van Abraham herstellen, dat heeft Hij beloofd. Iran de grote natie op de achtergrond speelt in het aardse een afschuwelijke rol door organisaties als Hamas en Hezbollah te steunen, maar de afgelopen tien jaar zijn er nog nooit zoveel Iraniërs tot geloof in Jezus gekomen. Duizenden!

Onder druk worden de mooiste dingen geboren. Laat ons gebed zijn dat veel Arabieren/Palestijnen de Here Jezus gaan zien in dromen en visioenen.

Laten veel Israëli hun Messias gaan zien in en door deze moeilijke tijd. Laten volgelingen van de Here Jezus zich laten zien in hun kerken en gemeenten.

Als we bidden voor de vrede van Jeruzalem (Psalm 122), houd dan in je achterhoofd dat er in Jeruzalem, Joden, Arabieren en buitenlanders wonen. Dus het gebed is universeel.

Israël in de breedste zin van het woord, heeft Jezus de Messias nodig. Dat geldt ook voor Nederland en zeker voor de kerk in Nederland. Geen keuze, maar een wereldgedachte in en door Israël heen.

Jaap Bönker is directeur van Comité Gemeentehulp Israël (CGI). Onlangs sprak hij met Israël-kenner Kees van Velzen in de podcast van Cvandaag over Gods plan met Israël én de Arabieren:

Bovenstaand artikel kwam in 2023 tot stand en wordt ter inspiratie van lezers af en toe gedeeld op de sociale mediakanalen van Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#367 Jeffrey & Farshid Seyed Mehdi over oorlog Israël-Iran en een hoopvolle toekomst
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Donald Trump
Nieuws

Amerikaanse kerkleiders spreken zich fel uit tegen wetsvoorstel Trump: “Onmenselijk”

Een groep katholieke bisschoppen en evangelische Latino-leiders spreekt zich fel uit tegen het wetsvoorstel van president Donald Trump, bekend als de 'One Big Beautiful Bill'. Zij waarschuwen dat het plan - dat asiel in Amerika flink moet terugdringe

Ds. M. H. Bil
Nieuws

Ds. M. H. Bil aanvaardt beroep uit Veenendaal en verlaat Dodewaard

De hervormde gemeente te Veenendaal mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. M. H. Bil heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Sionskerk volgt Bil ds. P. Hoogendam op die vorig jaar vanwege gezondheidsredenen vervroegd met emeritaat gin

Ds. A. A. Egas
Video

Ds. Egas ontving van de koster een bijzonder verzoek: "Kan het een plekje in de kerk krijgen?"

Onlangs ontving ds. A. A. Egas een bijzonder verzoek van de koster van de gemeente waaraan hij verbonden is. De koster toonde de CGK-predikant uit Damwoude een mooie ingelijste plaat waarop de brede en de smalle weg te zien is. Egas werd gevraagd of

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Gods Geest: "Hij wil dat we op Jezus gaan lijken"

Als we Jezus als onze Zaligmaker kennen, mogen we ook weten dat de Geest in ons wil werken. Op het moment dat de Geest in ons werkt, zal Hij ons van binnenuit veranderen zodat we steeds meer op Jezus gaan lijken. Dat vertelde spreker Wilkin van de Ka

Samen Geloven
Interview

Deze kerk in Waddinxveen ziet interculturele contacten als verrijking

Nederland verbubbelt, blijkt uit onderzoek van het CBS. "Dat is één van onze redenen om het verkenningstraject van Samen Geloven aan te gaan", vertelt Jeroen van Gent, pastoraal ouderling van wijkgemeente De Rank in Waddinxveen. "We dachten: laten we

Indonesie
Nieuws

Tientallen christelijke jongeren in Indonesië aangevallen door moslims: "Dit is puur christenfobie"

Wat begon als een vredige christelijke jongerenretraite eindigde vrijdag 27 juni in religieus geweld. In het Indonesische dorp Tangkil, in West-Java, werd een groep van 36 christelijke jongeren door een woedende menigte van ongeveer 200 moslims verja

GroenGelovig
Persbericht

GroenGelovig 2025 op zaterdag 18 oktober in De Basiliek in Veenendaal

Op zaterdag 18 oktober vindt in De Basiliek in Veenendaal GroenGelovig 2025 plaats. Het evenement is een initiatief van Tearfund en wil mensen motiveren en handelingsperspectief geven om hun leven en hun omgeving eerlijker en rechtvaardiger te maken.

Syrie
Nieuws

Kerkleider haalt uit naar Syrische president tijdens begrafenis slachtoffers bomaanslag

De Grieks-orthodoxe patriarch van Antiochië, Johannes (X) Yazigi, heeft zich fel uitgesproken tegen de Syrische regering na de dodelijke aanslag op een kerk in Damascus. Tijdens een emotionele uitvaartdienst in de Kerk van het Heilig Kruis legde hij

Meerartikelen

Jacobs
Column

Hoe steeds meer Joodse activiteiten geen doorgang meer vinden in Nederland

Opperrabbijn Jacobs verbaasde zich tijdens zijn bezoek aan Belgrado over de vrijheid voor Joden. De synagoge aldaar hoefde niet beveiligd te worden. Dat is in Nederland weer anders. Sterker nog, hij vertelt in zijn nieuwe dagboek hoe steeds meer Jood

Ds. Bram Hofland
Column

Een pijnlijke les: preken doe je altijd eerst voor jezelf

Een preek is altijd eerst voor jezelf. Dit is een waarheid als een koe. Onlangs maakte ik het heel concreet mee dat ik de vruchten van mijn prekenserie over de vrucht van de Geest kon meten bij mijzelf. Al jaren ben ik trots autobezitter, probeer hem

Dr. Steven Paas
Opinie

Theologische verheffing van Israël is en blijft riskant

In tegenstelling tot wat Bjorn Lous beweert, bevatten mijn artikelen (zie o.a. mijn eerdere reactie op Bjorn) geen persoonlijke aanvallen, geen verdediging van een superieure ‘religie’, geen karikaturale of onredelijke eisen aan Joden en geen uitwerk

Tyler Blevins
Getuigenis

Bekende Amerikaanse gamer: "Mijn band met Jezus wordt steeds sterker"

De bekende Amerikaanse gamer en livestreamer Tyler Blevins, wereldwijd bekend onder zijn online naam Ninja, laat zich steeds openlijker uit over zijn christelijk geloof. Tijdens een recente livestream op Twitch vertelde hij dat hij en zijn vrouw Jess

Babette van Drunen
Interview

Babette verloor haar vader, maar vond de Vader terug: “Ik geloof dat ik lang heimwee had”

We leerden haar kennen als de vrije geest uit B&B Vol Liefde, een jonge vrouw op zoek naar heling en liefde. Maar achter die ogenschijnlijke vrijheid ging diepe gebrokenheid schuil. Babette van Drunen zocht haar herstel jarenlang in de New Age, tot z

Mordechai Klimer
Interview

Joodse Messiasbelijder over grenzen aan naastenliefde: "Bidden we soms ook voor de duivel?"

Mordechai Klimer is een Messiasbelijdende Jood, geboren in Israël als zoon van Holocaustoverlevenden. Hij draagt een boodschap met zich mee die even ongemakkelijk als hoopvol is: over herstel, over verzoening, en over de rol van Israël in Gods plan.

Jurjen ten Brinke
Video

God voelt ver weg: hoe nu verder? Bekende christenen reageren

Het is een vraag die we misschien allemaal wel eens stellen: hoe kom ik dichter bij God als ik mij ver bij Hem vandaan voel? Die vraag legden we onlangs onder meer voor aan SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom, ds. Kees van Velzen, EO-presentator Ju

priester
Nieuws

Zorgen in Nicaraguaanse kerk: priester verdwijnt na arrestatie

De Nicaraguaanse priester Pedro Abelardo Méndez Pérez is sinds 19 juni spoorloos, nadat hij samen met zijn chauffeur werd gearresteerd door de politie. Méndez verdween na het leiden van een eucharistieviering in Granada. Dit roept ernstige zorgen op

Noord-Korea
Nieuws

Christenen aangehouden na poging om Bijbels naar Noord-Korea te sturen

Zes Amerikaanse christenen zijn door de Zuid-Koreaanse autoriteiten gearresteerd nadat ze probeerden 1.600 plastic flessen gevuld met Bijbels naar Noord-Korea te sturen via zee. De flessen bevatten miniatuur-Bijbeltjes, USB-sticks, geld en rijst. Dat

Christelijk zomerkamp
Nieuws

Christelijk zomerkamp in Colorado mag blijven bestaan: ‘Overheid mag geloof niet straffen’

Het christelijk zomerkamp IdRaHaJe uit Colorado mag blijven bestaan. Vanwege een nieuwe genderwet van de staat riskeerde het zomerkamp namelijk haar deuren te moeten sluiten. Dit werd echter via een rechtszaak voorkomen. Het zomerkamp blijft de ruimt

Ds. V. S. van der Meer
Video

HHK-predikant wijst op grote verschillen tussen rivaliserende voetbalclubs en de kerk

"De kerk is geen clubje, zoals bij het voetbal waar de één zegt: 'Ik ben voor Feyenoord' en de ander: 'Ik ben voor Ajax of PSV'. De kerk is het lichaam van Christus", aldus ds. V. S. van der Meer. De hersteld hervormde predikant wees in een recente p

U.S. Customs and Border Protection
Nieuws

Iraanse christenen gearresteerd door immigratiediensten in Los Angeles

Pastor Ara Torosian van Cornerstone Church in West Los Angeles slaat alarm nadat vijf leden van zijn Iraanse gemeente zijn gearresteerd door Amerikaanse immigratiediensten. Onder de arrestanten zijn een gezin met een 3-jarig kind en een echtpaar dat