Paus Franciscus gaat meewegen wat er bij de mensen in de parochies leeft

God 11 oktober 2023 Piet Vergunst, De Waarheidsvriend
Piet Vergunst

Aan het rooms-katholieke vocabulaire is een woord toegevoegd: ‘synodaliteit’. De term wijst op een proces waarin ook gelovigen inspraak hebben. De komende drie weken begint in Rome de afronding van dit luisteren naar het grondvlak.

Vermoedelijk is paus Franciscus tevreden met wat ik op deze pagina’s ga schrijven, al betwijfel ik tegelijk of De Waarheidsvriend hem ooit onder ogen komt. Waarom dan toch deze veronderstelling? Omdat de paus half september als een uniek gebaar de Italiaanse prijs voor journalistiek in ontvangst wilde nemen, terwijl hij tot nu toe elke prijs afwees. Deze uitzondering maakte de kerkleider vanwege de noodzaak van constructieve communicatie in deze wereld. Franciscus wil geen confrontatie maar ontmoeting, hij wil geen vooroordelen maar openheid. Bij de uitreiking hekelde hij een maatschappij van desinformatie.

Vijf jaar geleden kwam er vanuit Rome ook al een aansporing en bemoediging voor christenjournalisten. Toen riep Franciscus de media op betrouwbare informatie te brengen, die niet vermengd is met ideologische berichtgeving. ‘Een goede journalist is waakzaam en veeleisend voor zichzelf, soms ook moedig en profetisch.’ Wie schrijft, moet de hoop bevorderen, zegt hij terecht.

Vergroot de ruimte
In ‘een tijd waarin we veel praten en weinig luisteren’ omarmt de paus synodaliteit. Meer inspraak voor de kerkleden, de bezoekers van de parochies, dat wil hij. In 2021 reeds gaf Franciscus aan de bisschoppen de opdracht om in hun bisdom het oor te luisteren te leggen naar wat er bij de mensen leeft. Dat raakt de manier waarop ‘Rome’ nu kerk-zijn wil: er is niet alleen interesse in hoe de bisschoppen denken, maar men vraagt naar de visie van het grondvlak en doet dit voor het eerst op een gestructureerde manier. Samenwerking en raadpleging zijn belangrijke noties. Behalve dat de stem van leken mee gaat tellen, wil de paus transparantie. In de Rooms-Katholieke Kerk heet dit ‘synodaliteit’.

In ‘een tijd waarin we veel praten en weinig luisteren’ omarmt de paus synodaliteit. Meer inspraak voor de kerkleden, de bezoekers van de parochies, dat wil hij.

Hoe dit proces tot nu toe verliep? Nadat de parochies geraadpleegd waren, stuurden 112 van de 114 bisschoppenconferenties in de wereld een rapport in, waarbij opviel dat deelname in de westerse landen ‘bedroevend laag’ was. De samenvatting van al deze rapporten kreeg als titel ‘Vergroot de ruimte van je tent’.

Vrouwen op de synode
Als je de culturele ontwikkelingen in de wereld volgt, ben je niet verbaasd dat binnen de RK-Kerk vooral de roep om meer inclusiviteit klinkt. Vrouwen ervaren een gebrek aan zichtbaarheid en waardering in de kerk, terwijl ook andere groepen zich vaak uitgesloten voelen: alleenstaande ouders, lhbti’ers, uitgetreden priesters, gescheiden en hertrouwde katholieken, ouderen, migranten, verslaafden. Qua denken wordt de kloof tussen kerk en samenleving echter het meest zichtbaar in medisch-ethische thema’s, echtscheiding, vrouwenwijding tot het ambt, homoseksualiteit.

De bisschoppen zijn nu - in de laatste fase van de synodaliteit - aan zet: van 4 (gisteren) tot 29 oktober komen 370 geestelijken én leken uit heel de wereld bijeen, onder meer om deze vragen te bespreken: Welke conclusies uit andere delen van de wereld zijn voor de ander nieuw? Welke prioriteiten heeft de kerk? In april maakte de paus bekend dat voor het eerst (veertig) vrouwen deel van deze bisschoppensynode mogen uitmaken, kloosterlingen en leken. De synode is overigens een overleg- en adviesorgaan, van waaruit voorstellen aan de paus voorgelegd worden.

Traditioneel én progressief
Op 13 maart jl. was Franciscus tien jaar plaatsbekleder van Christus op aarde, althans volgens het rooms-katholieke denken. Een publicatie over hem typeert deze paus als ‘conservatieve revolutionair’. De spanning die deze beide woorden in relatie tot elkaar uitdrukken, zien we in zijn pontificaat terug: als paus is hij bewaker van de eenheid van de kerk en hoeder van de traditie, terwijl hij in thema’s als armoede, klimaat, ongelijkheid als progressief getypeerd wordt. In de keuze van zijn naam als paus verwees hij naar Franciscus van Assisi, die leefde in armoede en eenvoud.

In Franciscus hebben we een paus die enerzijds de kerk bij de tijd wil brengen, naar de stem van de kerkleden luisteren wil, en tegelijk gebonden is aan de traditie van Rome.

Sinds zijn aantreden wordt hij gesteld voor de vraag naar de plaats van leken in de kerk. Zeker in Europa begrijpen en accepteren de parochieleden steeds minder dat de Rooms-Katholieke Kerk een kerk van geestelijken is. Niet alleen vanwege een schrijnend tekort aan priesters zal er naar leken gekeken moeten worden, maar vooral door het grootschalige seksuele misbruik van de geestelijken, gekoppeld aan uitoefening van macht, is de reputatie van de kerk teloorgegaan.

Afschaffing van het celibaat?
Juist vorige week zond de Vlaamse televisie het laatste deel van een vierdelige documentaire over seksueel misbruik door de priesters uit, dertien jaar nadat de eerste feiten aan het licht kwamen. Terwijl slachtoffers en familieleden in deze uitzendingen hun verhaal doen, roepen bekende Vlamingen de kerkleden op zich te laten ‘ontdopen’, iets wat natuurlijk feitelijk niet kan. Het gebrek aan daadkracht en transparantie achtervolgt de kerk nog altijd, het ‘instituut’ kerk blijft onder vuur liggen.

Zal de bisschoppensynode dan nu aanbevelingen gaan doen over de afschaffing van het celibaat, het bewust ongehuwd blijven als onderdeel van de roeping tot priester? In een vraaggesprek zei de paus in 2014 over het celibaat - immers bijbels niet te onderbouwen en evenmin een kerkelijk dogma - ‘dat het probleem zeker bestaat, maar niet zo omvangrijk is.  Er is tijd nodig, maar er zijn oplossingen en we zullen die vinden.’

Priesterwijding
In Franciscus hebben we een paus die enerzijds de kerk bij de tijd wil brengen, naar de stem van de kerkleden luisteren wil, en tegelijk gebonden is aan de traditie van Rome. Een groot punt in die spanning is de wijding van vrouwen tot priester, een thema waarin hij zich niet losmaken kan van wat paus Johannes Paulus II in 1994 schreef, namelijk ‘dat de Kerk, gezien het voorbeeld van Christus, niet de minste volmacht heeft om vrouwen tot priester te wijden en dat alle kerkelijke gelovigen zich definitief aan deze beslissing dienen te houden’.

Ik vind het aangrijpend om te zien - hoe je ook denkt over haar theologie - op welke wijze de Rooms-Katholieke Kerk met haar weg naar de toekomst worstelt.

k vind het aangrijpend om te zien - hoe je ook denkt over haar theologie - op welke wijze de Rooms-Katholieke Kerk met haar weg naar de toekomst worstelt. In ons land is de kaalslag enorm. Alleen al in Noord-Holland sluiten in vijf jaar honderd van de 164 kerken. De kerk implodeert. Wat is haar toekomst?

In het proces van synodaliteit zien we de paus aandacht vragen voor het werk van de Heilige Geest, omdat raadpleging van het volk geen opiniepeiling mag zijn, een synode geen parlement is. ‘De Geest moet de synode tot een geestelijk proces maken.’ Daarmee zou een luisteren naar het Woord verbonden moeten zijn.

Ambt en gezag
In de discussie draait het onder meer om ‘ambt en gezag’, om macht en dienen. Ik kan me niet onttrekken aan de indruk dat Rome in onze westerse cultuur, waarin gezag sowieso aan erosie onderhevig is, met haar structuur vastloopt. Een top-down georganiseerde kerkelijke structuur - de Reformatie heeft er de ogen voor geopend - staat haaks op het wezen van de kerk. Treffend is dit onder woorden gebracht door de theoloog dr. O. Noordmans in een zin die bekend gebleven is: ‘Toen Calvijn op het bord de pion van de ouderling trok, zette hij daarmee de paus schaakmat.’

Met de onfeilbaarheid van een paus, los van zijn wereldlijke pretenties, kunnen we in de praktijk geen kant op. Nu wordt de uitspraak ‘Als Rome gesproken heeft, is de zaak afgehandeld’ van binnenuit overigens al gerelativeerd. Denk aan wat Benedictus na zijn aantreden in 2005 als paus zei: ‘Ik wil zeggen dat de paus geen orakel is en, zoals we weten, slechts in uitzonderlijke gevallen onfeilbaar. Ik sta namelijk voor dezelfde problemen en vragen als jullie.’

Met de onfeilbaarheid van een paus, los van zijn wereldlijke pretenties, kunnen we in de praktijk geen kant op.

Onze tijd én de toekomst vragen om ambtelijke leiding, die gevuld wordt door een dienende houding, die gedragen wordt door de liefde tot Christus en tot het Woord. Zodra dit bij protestanten ontbreekt, ontstaat er een omgekeerde beweging, namelijk de roep om een bisschop. Dan zien we voorbij aan de zegen dat de leiding van de gemeente niet bij een enkeling ligt, maar in de ambtelijke vergadering, waarin de Geest ons leidt in de waarheid van het Woord. Treffend belijdt Guido de Bres in artikel 31 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis dat alle dienaren van de kerk gelijke macht en gelijk gezag hebben, omdat ze allen dienaren van Jezus Christus zijn, ‘de enige algemene Bisschop en het enige Hoofd van de kerk’.

Schat van de kerk
‘Bijbelse synodaliteit’ ontdek ik in de gemeente van Berea (Hand.17), die zowel het Woord via de ambtsdragers met grote bereidwilligheid ontving als dagelijks de Schriften onderzocht om te zien of de dingen zo waren. Dan doet gelijk de inhoud van de verkondiging mee, een notie die ik in alle vragen van de bisdommen aan de parochieleden miste. Je kunt immers nadenken over hoe autoriteit en macht uitgeoefend worden, hoe in het bijzonder naar vrouwen, jongeren of minderheden geluisterd wordt en in dit proces tegelijk de kern van het Evangelie laten liggen.

Dat Evangelie is de schat van de kerk, een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, om als rechtvaardige uit het geloof te leven. Over enkele weken is het 31 oktober, herdenken we de noodzaak en de zegen van de Reformatie. Om zelf te leren leven bij het onderwijs van die enige Bisschop.

Piet Vergunst is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#337 Patrick & Jeffrey over dominee Olaf Latzel, de Tempelberg en Donald Trump
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Pakistan
Nieuws

Evangeliserende christenen in Pakistan opgepakt: "Ik ben bereid de prijs te betalen voor mijn bediening"

Een christelijke vrouw is in Pakistan samen met haar zus en drie andere christenen gearresteerd. Ze worden verdacht van het overtreden van de blasfemiewet. Ze houden zich bezig met evangelieverspreiding onder moslims. Nadat ze op borgtocht werden vri

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag podcast over dominee Olaf Latzel, de Tempelberg en Donald Trump

Een Duitse dominee stond vorige week voor de rechter. Redacteur Patrick Simons praat je bij over deze kwestie. Ook een omstreden uitspraak van presidentskandidaat Donald Trump komt ter sprake. Presentator Jeffrey Schipper wijst op de geestelijke stri

Ds. Arie van der Veer
Column

Mijn lichaam is op (maar ik geloof nog steeds dat God regeert)

Ik zit in de oude clubfauteuil op mijn studeerkamer. Hij hoort al jarenlang bij mijn vaste inventaris.Ik denk nog eens terug aan de afgelopen dagen. Het waren heftige dagen. Wat ik wilde doen, is gedaan. De kinderen hebben me geweldig geholpen. Al wi

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op Bijbeltekst over rijkdom: "De wortel van alle kwaad"

Ds. J. Koppelaar stond onlangs in een preek stil bij het thema rijkdom. Zo wees de hersteld hervormde emeritus-predikant onder meer op de onverzadigbaarheid en arrogantie die de kop kunnen opsteken als je rijk bent. Volgens Koppelaar is ware rijkdom

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel behandelt een ontroerende vraag van God: 'Hoe kan Ik je ooit loslaten?'

In de serie 'Vragen van God' behandelt Ron van der Spoel wekelijks een vraag die God in de Bijbel aan de mens stelt. Ditmaal behandelt hij een vraag uit een Hosea 11: 'Hoe kan Ik je ooit loslaten?' Het simpele antwoord daarop is dat God dat niet kan

Maarten Dees
Video

Open Doors-directeur ziet agenda achter extreem geweld tegen Nigeriaanse christenen

Uit een nieuw rapport van het Observatory for Religious Freedom in Africa (ORFA) blijkt dat in de afgelopen vier jaar ruim 55.000 mensen door geweld om het leven zijn gekomen. Het grootste deel hiervan is christen. De terroristische groepering Fulani

Bijbellezen
Verdieping

Afnemende kennis van verhaal van de Bijbel leidt tot verwereldlijking

Het grote verhaal van schepping, zondeval, verlossing en herschepping wordt verteld en moet verteld worden. De Bijbel doet het. En hoe we het ook wenden of keren, we leven bewust of onbewust in en vanuit een groter verhaal. Dat stempelt ons handelen.

GZB-retraite
Nieuws

GZB organiseert retraite voor predikanten en kerkelijk werkers

Hoe blijf je dicht bij je roeping als predikant en kerkelijk werker? Op D.V. dinsdag 10 september organiseert de GZB een retraite over dit onderwerp in Zeist. We willen ons daarbij laten inspireren door de wereldkerk. ‘s Morgens helpt prof. dr. Edwar

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp citeert bekend gedicht van Portia Nelson: 'Ik loop op straat'

Als we achter Jezus aangaan, doen we dat vrijwel altijd met vallen en opstaan. Dat wijst de praktijk vaak genoeg uit, zo vertelde Wilkin van de Kamp in de vorige aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. In aflevering 95 komt de christelijke sp

Arie de Rover
Boekfragment

In christelijke kring worden seksuele zonden sterk uitvergroot

Moralisme, het hanteren van de moraal voor je eigen zekerheid, leidt bijna altijd tot selectieve verontwaardiging: de ene zonde wordt zwaarder gewogen dan de andere. Als je identiteitszekerheid nog voor een groot deel afhangt van je morele prestaties

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar is Istanbul het Babylon waar Openbaring over spreekt

In het Bijbelboek Openbaring, wordt veelvuldig gesproken over Babylon. Deze stad staat symbool voor corruptie, zonde en afgoderij. Uiteindelijk zal zij vernietigd worden. Ds. J. Koppelaar stond hier onlangs in een preek bij stil. Volgens de hersteld

Barnabas
Video

Nigeriaanse pastor overleefde ternauwernood een moordaanslag

Volgens recente rapporten zijn 16,2 miljoen christenen door bruut geweld in Afrika van huis en haard verdreven. In Nigeria worden christenen steeds vaker het doelwit van gewelddadige aanvallen. Een stille ramp voltrekt zich, de wereld lijkt er geen o

Nederland zingt in de zomer- Urk
Video

Terugkijken: Nederland Zingt was te gast bij Zingen in de Zomer op Urk

Op Urk wordt er al bijna 50 jaar elke zomer gezongen! Dat was voor het EO-programma Nederland Zingt een goede reden om langs te gaan bij één van de mooiste en grootste samenzangmomenten van het jaar. Duizenden mensen uit het hele land komen naar het

ChristenDOM?
Video

Wat zijn de effecten van het transgenderisme? Bekijk de video

'Wat zijn de effecten van het transgenderisme? En waarom komt het niet overeen met wat de Bijbel zegt?' Die vraag staat centraal in een nieuwe video van het YouTube-kanaal ChristenDOM?. Op dit kanaal wordt er middels uitlegvideo's ingegaan op allerle

Piet Vergunst
Verdieping

Waar blijft het debat over de identiteit en roeping van onze kerk?

‘Hoe droeviger de toestand van de kerk is, hoe meer wij haar in liefde moeten blijven aanhangen’, leerde Calvijn ons. Is het de verdrietige of kwetsbare situatie van de kerk waardoor het debat over haar identiteit en roeping ontbreekt? Ja. Op de jaar

Chris Verhagen
Video

Waarom is de alverzoening onbijbels? Christelijke apologeet geeft antwoord

"Het valt me op dat er steeds meer evangelische christenen lijken te zijn die geloven in de leer van de alverzoening", merkt Chris Verhagen op. De alverzoening is de overtuiging dat niemand uiteindelijk verloren zal gaan of eeuwig tot de hel veroorde

 Ds. C.J. (Corjan) Rijsdijk
Video

Moeten christenen streven naar een groot geloof? Ds. Rijsdijk antwoordt

De discipelen worstelen met de opdracht om grenzeloos te vergeven, zelfs zeven keer per dag. In Lukas 17:5-6 vragen de discipelen aan Jezus: “Vermeerder ons geloof!” Jezus antwoordt dat zelfs een geloof als een mosterdzaadje voldoende is om een moerb

Faber
Nieuws

PKN uiterst kritisch op minister van Asiel: 'Blijft van medemenselijkheid weinig over'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) reageert zeer kritisch op het voornemen van minister Marjolein Faber (Asiel) om vanaf komend jaar te stoppen met de financiering van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zo stelt scriba René de Reuver d

Het Zoeklicht
Nieuws

Zoeklichtdag op komst: ‘Groot is Uw trouw’

Stichting Het Zoeklicht bestaat dit jaar maar liefst 105 jaar en het gelijknamige magazine is de honderdste jaargang ingegaan. In al die jaren is God trouw geweest aan de organisatie. Daarom is het thema van de Zoeklichtdag op zaterdag 5 oktober: ‘gr

Frankrijk
Nieuws

Man opgepakt na brand in historische kerk Frankrijk

In Frankrijk is een man gearresteerd in verband met de verwoestende brand eerder deze week in een historische katholieke kerk. Volgens lokale media is de dader een recidivist die eerder al talloze branden in kerken probeerde te stichten. Hij zou op z