Waar blijft het debat over de identiteit en roeping van onze kerk?

Verdieping 6 september 2024 Piet Vergunst
Piet Vergunst

‘Hoe droeviger de toestand van de kerk is, hoe meer wij haar in liefde moeten blijven aanhangen’, leerde Calvijn ons. Is het de verdrietige of kwetsbare situatie van de kerk waardoor het debat over haar identiteit en roeping ontbreekt? Ja.

Op de jaarvergadering van de Gereformeerde Bond in mei stelde ik de vraag wiens hart klopt voor de kerk. Op weg naar 2004 was dit hartstochtelijk het thema, reden wij week aan week naar gemeenteavonden over de toekomst en het belijden van de kerk. Die tijd gaan we niet verheerlijken, want er zijn veel kerkelijke zonden bedreven, maar er was wel de passie om de gemeenten en de kerk te bewaren bij de belijdenis van de Reformatie.

Strijd
Als een middel om de eenheid van de gemeenten vast te houden en de gemeenten te bewaren bij de kerk, reikte het moderamen van de synode in mei 2003 de notitie ‘Verbonden met het gereformeerd belijden’ aan, een officieel document waarmee elke kerkenraad kon uitspreken op welke wijze men binnen het geheel van de Protestantse Kerk wilde staan.

Ik citeer wat uitvoerig: ‘Met de kerk belijden wij dat Christus Zijn kerk bewaart. Daarom beloven wij dat wij ons in gehoorzaamheid zullen onderwerpen aan het juk van Christus. Wij begeren ons te houden aan de verkondiging van Zijn Evangelie, de sacramenten te bedienen naar Zijn inzetting en de kerkelijke tucht te oefenen om elkaar te bewaren bij Zijn ontferming. Wij beloven ons te houden aan het betrouwbare Woord van God en alle dingen te verwerpen die daar tegen zijn, houdende Jezus Christus voor het enige Hoofd.

Als wij zo als gemeente – met vreze en beven – onze plaats innemen binnen het geheel van de verenigde kerk, verklaren wij ons gebonden te weten aan de gereformeerde belijdenis. Met Gods hulp zullen wij weerspreken en weren al wat met dit belijden in strijd is.’

Machtsmisbruik
Het zou de moeite waard zijn te onderzoeken hoe elke kerkenraad reageren zal als in zijn komende vergadering deze verklaring voorgelezen en besproken wordt. Wie neemt nu ‘met vreze en beven’ zijn plaats in het geheel van de kerk in en doet in de kerkelijke vergaderingen waarin we geroepen zijn, mee in het geding om de waarheid? Dat geding kan de unieke positie van Israël raken, of de heiligheid van het huwelijk, of de verzoening door het bloed van Christus zonder welke er geen slachtoffer voor de zonde overblijft, of de vereisten voor de toelating tot het ambt van dienaar van het Woord, of oog voor de slachtoffers van seksueel of machtsmisbruik enz.

Om onze roeping te vervullen zijn er kerkordelijke handvatten om de pluraliteit die de kerk in de praktijk toont, te weerleggen.

Dat geding kunnen we alleen zuiver voeren als we zelf uit die verzoening leven, het ambt hoogachten, ons ambt op een dienende wijze invullen en de heiligheid van het huwelijk in relatie brengen tot de tucht vanuit het Woord. Dat kan alleen als we de kerk van harte liefhebben, in de gestalte waarin ze zich vandaag voordoet.

Ja, dat laatste onderstreep ik even – al is liefde tot de kerk in deze bijdrage geen specifiek thema. Calvijn heeft ons deze woorden geleerd: ‘Hoe droeviger de toestand van de kerk is, hoe meer wij haar in liefde moeten blijven aanhangen.’ Dat betekent ontferming en bewogenheid met elke context waarin de kracht van het Evangelie niet klinkt. En ik voeg eraan toe voor alle voorgangers: bid voor de kerk, bid concreet, bid elke zondag.

GB-wagonnetje
Wie de geschiedenis kent, weet dat waar de Nederlandse Hervormde Kerk zelf haar belijdenis ruimer interpreteerde, zij anderen niet het recht ontnam om in de kerk te leven vanuit een strikte binding aan de belijdenis. Toen de vereniging van 2004 zich aandiende, sprak de Protestantse Kerk uit dat ze haar ‘zoektocht naar het gemeenschappelijke verstaan van de Heilige Schrift wil verdiepen’. Juist vanwege deze – vanuit gereformeerd perspectief – magere verwoording is het onze roeping om de kerk op te roepen tot belijden, getuigen en geloven in gereformeerde zin.

Aan de vooravond van de kerkvereniging heeft de kerk alle gemeenten aangereikt dat ze op deze grondslag in de kerk kunnen staan. Het nog altijd gehoorde beeld van een apart ‘GB-wagonnetje’ dat als onderdeel van een protestantse trein een verkeerde kant op rijdt, klopt daarom niet. Om onze roeping te vervullen zijn er kerkordelijke handvatten om de pluraliteit die de kerk in de praktijk toont, te weerleggen.

Is het de verdrietige of kwetsbare situatie van de kerk waardoor het debat ontbreekt, een situatie waarin we volgens Calvijn de kerk dus in liefde moeten blijven aanhangen? Ja.

Tranen
Het gesprek rond de identiteit van de kerk lijkt de laatste jaren verstomd, maar flikkert op als een ouderling uit Abcoude (2018) er in de synode voor pleit ‘inclusiviteit tot norm te nemen’, dat wil zeggen insluiting van alle groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Gemeenten die het huwelijk willen reserveren voor m/v moeten de uitzondering gaan vormen, naar het voorstel van deze ambtsdrager. Of het gesprek flikkert op als Israël zijn 75-jarig bestaan viert of in oorlog geraakt. Wie voert vandaag kerkbreed of in de classis het debat over grote thema’s?

Is het de verdrietige of kwetsbare situatie van de kerk waardoor het debat ontbreekt, een situatie waarin we volgens Calvijn de kerk dus in liefde moeten blijven aanhangen? Ja. Nog geen tien jaar na de vorming van de Protestantse Kerk schreef scriba dr. A.J. Plaisier in zijn boek Overvloed en overgave: ‘Het kerkelijk leven is afgekalfd, het instituut heeft een slechte naam, gemeenten vergrijzen, kerkgebouwen worden afgestoten, het aantal bezoekers van kerkdiensten is gekelderd.’ Natuurlijk is er meer te zeggen, maar toch laat ik deze woorden staan. Deze typering van dr. Plaisier, die me doet denken aan de tranen van Jeremia, maakt dat vandaag energie besteed moet worden aan lokale bestuurskracht voor de kerk, aan het zoeken naar vormen en wegen waarop de kerk verder kan.

Ongeestelijke wijze
Als kerkganger of als ambtsdrager dragen wij allereerst verantwoordelijkheid in de gemeente waarvan we lid zijn. Plaatselijk krijgt het kerk-zijn ten volle gestalte, in de bediening van het Woord en van de sacramenten en in de beoefening van de tucht. Op welke wijze bewaren we de identiteit van de gemeente waarin ik dien? Ik hoef geen tijdsbeeld te schetsen om te kunnen onderbouwen dat er vandaag veel in beweging is.

Er zijn voorbeelden van dat op een ongeestelijke wijze geprobeerd is de identiteit van een gemeente te veranderen

Om die reden beklemtoon ik dat het in ons gereformeerd-zijn om een levende identiteit zal gaan. De verklaring ‘Verbonden met het gereformeerd belijden’, hoe helpend deze ook was, gaat ons niet redden als ze ondertekend aanwezig is in het archief van de gemeente, al is deze verklaring naar de breedte van de kerk rechtsgeldig.

De gemeente is in de context van de Protestantse Kerk altijd aan zet – en dat maakt in een situatie met veel randleden kwetsbaar. Er zijn voorbeelden van dat op een ongeestelijke wijze geprobeerd is de identiteit van een gemeente te veranderen. In de zesjaarlijkse stemming heeft de gemeente een instrument om de voordracht voor de verkiezing van de ambtsdragers in handen van de kerkenraad te houden. Nodig blijft het dat de gemeente de kerkenraad hierin mandateert.

Vergadercultuur
Juist om deze reden – die kwetsbaarheid van elke gemeente – mogen we naar elkaar doen wat Barnabas in Handelingen 11:23 tot een kring van gemeenten in de verstrooiing deed, namelijk de oproep om met een hartelijk voornemen bij de Heere te blijven.

Eerlijk stellen we vast dat er ‘onder ons’ kwantitatief en kwalitatief veel teloorgaat. Het is niet altijd cijfermatig te onderbouwen of met argumenten hard te maken. Alertheid wordt van ons wel gevraagd om te voorkomen dat een notie als ‘de vreze des Heeren’ onder ons verdampt, om na te denken hoe we de eenvoudige vroomheid in de gezinnen blijven beoefenen, dat vreemdelingschap en levensernst gekend blijven worden, en vooral de vreugde in God. Dat raakt alles: de eredienst, het ambt, de huisgodsdienst, het leven vanuit het verbond, ons godsbeeld, de christelijke hoop, onze omgang met het Woord, onze ethische keuzen.

Laat het pastorale huisbezoek het niet verliezen van een overdadige vergadercultuur.

Een sterke inzet op vorming en toerusting van de gemeente is daartoe onze opdracht, het met elkaar voorkomen dat de dienaars van het Woord zich maatschappelijk werker of manager gaan voelen. Laat in de gemeenten de catechese alle aandacht houden, laat het pastorale huisbezoek het niet verliezen van een overdadige vergadercultuur – ‘Hoor, Hij spreekt’ –, laten we koesteren wat we uit Gods hand ontvangen hebben en wat daarom een schat genoemd mag worden: het Woord, het ambt, het sacrament, de prediking, het huwelijk – alles gedragen door de trouw van Zijn verbond.

Roemen
De wijsheid van de wereld kan door de kieren en ramen van ons huis en hart gevaarlijk invloedrijk worden. Paulus wijst ons echter met overtuiging de weg, als hij schrijft: ‘Wij prediken Christus, de Gekruisigde, de kracht van God en de wijsheid van God.’ In het heden van Gods genade krijgen we dat middel aangewezen en valt alle licht op Hem, Die voor ons geworden is tot wijsheid van God en gerechtigheid, heiliging en verlossing, opdat het zal zijn zoals geschreven staat: ‘Wie roemt, laat hij roemen in de Heere.’

Piet Vergunst is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#338 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over bed-bad-brood, onbetrouwbare NOS en bijbelvertalingen
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Echtpaar Hoekman
Nieuws

Ds. A. Hoekman als missionair pastor aan de slag vanuit Midwolda

De christelijke gereformeerde kerk in Midwolda heeft vorige week, in samenwerking met het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC), een beroep uitgebracht op ds. A. Hoekman naar art. 6 van de kerkorde als missionair pastor voor Noordoost Groningen. Ds. Hoe

Pakistaans hooggerechtshof
Nieuws

Pakistaans Hooggerechtshof spreekt zich uit over ontvoerde christelijke meisjes

Het Hooggerechtshof in Pakistan heeft de politie bevolen om twee christelijke zussen te bevrijden. De meiden, van 13 en 18 jaar, werden gedwongen tot de islam bekeerd en zijn getrouwd met hun ontvoerders, aldus de advocaat van de familie, volgens Mor

Ds. M. Maas
Video

Leven we langer als we onze ouders eren? Ds. Maas geeft antwoord in preekfragment

In het vijfde gebod staat: 'Eert uw vader en uw moeder opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de Heere uw God geeft.' Maar in hoeverre klopt het dat je langer zal leven als je je ouders eert? Ds. M. Maas stond onlangs in een preek bij het vij

Harris en Trump
Nieuws

Paus Franciscus kritisch op presidentskandidaten Trump en Harris: "Zijn beiden tegen het leven"

Paus Franciscus uitte vrijdag scherpe kritiek op de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump (Republikeinen) en Kamala Harris (Democraten). Hij sprak van "anti-leven beleid", verwijzend naar abortus en migratie. Hij adviseerde Amerikaanse kathol

Ds. T. Overbeeke
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormde gemeente Barneveld: ds. T. Overbeeke

De hervormde gemeente (wijk 1) in Barneveld verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. T. Overbeeke (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Reeuwijk. In de Oude Kerk volgt Overbeeke de naar Sliedrecht verhuisde ds. S. J. Verheij op. Ook de h

Ds. L.G. de Deugd
Nieuws

Bijbels Beraad M/V benoemt opvolgers voor vertrokken dr. M. Klaassen

Bijbels Beraad M/V heeft met ingang van september twee nieuwe medewerkers benoemd. Ds. L.G. de Deugd (foto) is als lector in dienst getreden. Ds. De Deugd is predikant van de hersteld hervormde gemeente te Elst en docent godsdienst aan het Ichthus Co

Jiska Chin-A-Teh
Nieuws

Wereldwijde kerk bijeen in Seoul: hoe staat het ervoor met de grote opdracht?

Van 22 tot 28 september komt de wereldwijde kerk bijeen in Seoul onder leiding van de Lausanne-beweging om Gods wereldwijde missie te versterken en samen te versnellen. Hoe kunnen we in de komende jaren tot 2050 nog beter strategisch samenwerken? Wat

Kolossenzen 3:16
Verdieping

Blijf op koers: laat het Woord van God jou leiden

In onze kerk hadden we een spreekster te gast die jarenlang heeft gewerkt bij het Engelse Bijbelgenootschap en nog steeds spreekster is voor die organisatie. Haar naam is Heather. Het was indrukwekkend om te horen hoeveel er in de wereld gebeurt op h

Meerartikelen

Migration Bible
Nieuws

Migration Bible ingezegend in Amsterdam-Zuid-Oost

"De Migration Bible is een zeer relevante Bijbel, juist in deze tijd.  Migratie is een actueel thema, zowel in ons land als wereldwijd", zegt René de Reuver, scriba van de Protestantse kerk in Nederland. Hij is een van de leiders uit migranten- en ge

Matthijn
Column

Wat is Gods plan? Een verrassende wending in mijn zoektocht

Ik moet de stad uit. Er zijn hier te veel prikkels, er is te veel afleiding en verleidingen liggen op de loer. De rust in, dat zou beter zijn. Gewoon, een rustig, middelgroot dorp dat niet te ver van een stad verwijderd ligt. Het maakt eigenlijk niet

Ouweneel-Lee-Paas
Opinie

Evangelie en extreemrechts gaan niet samen

In de afgelopen jaren is extreemrechts gedachtegoed  door heel Europa sterker geworden. Politieke partijen met dit gedachtegoed hebben verkiezingen gewonnen en nemen deel aan regeringen. Dat geldt voor zowel Nederland als voor andere Europese landen.

Arie van der Veer
Nieuws

Hoe christelijk Nederland reageert op overlijden EO-coryfee Arie van der Veer

'Onder het zingen van het lied ‘Ik zal er zijn’ blies hij zijn laatste adem uit', liet zijn broer vanmiddag weten. Dominee Arie van der Veer (82) is thuisgehaald door zijn hemelse Vader. De EO-coryfee is voor veel christenen in Nederland tot zegen ge

Arie van der Veer
God

20 inspirerende uitspraken van dominee Arie van der Veer (1942-2024)

“Stappen in het geloof. Ik besef dat ik dat ook nu moet gaan doen. Ik reken op Gods hulp”, zei dominee Arie van der Veer onlangs. De predikant, televisiepresentator en voormalig voorzitter van de EO was al jaren ernstig ziek. Vandaag (14 september) o

Ds. Arie van der Veer
Column

Deze overdenking schreef ds. Arie van der Veer vlak voor zijn overlijden

De afgelopen jaren plaatste dominee Arie van der Veer via zijn Facebookpagina wekelijkse meerdere overdenkingen met een christelijke boodschap. Zijn 29.000 volgers kregen zo tijdens het checken van hun Facebook-updates als het ware een 'mini-preek' t

trump
Nieuws

Peiling: christelijke Amerikaanse kiezer steunt Trump

Donald Trump kan op veel steun rekenen van katholieke en protestantse kiezers. Dat blijkt uit een recente peiling van Pew Research Center. Zijn tegenstander Kamala Harris krijgt juist veel steun vanuit andere religieuze groeperingen.  Uit de peiling

Stoffer
Nieuws

SGP kritisch op regeerprogramma: "Ik noem dit geen verrijking"

Vrijdagmiddag presenteerde het kabinet-Schoof het regeerprogramma. Vrijwel alle politieke partijen hebben daar inmiddels op gereageerd. Ook christelijke politici hebben inmiddels laten weten wat ze van de plannen vinden. Zo ziet CU-voorvrouw Mirjam B

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt dat Gods belofte je ‘nee’ doet zeggen tegen de zonde

Niet enkel Gods liefde, maar ook Gods rijke belofte doet ons ‘nee’ zeggen tegen de zonde. Dat is de boodschap die Wilkin van de Kamp deelt in de 98e aflevering van de serie ‘Begin je dag met God.’ De christelijke schrijver en spreker merkt op dat een

Open Doors
Video

Open Doors lanceert petitie voor miljoenen verdreven christenen

Laat je stem horen en Breek de Stilte! Dat is de oproep van Open Doors. In Sub-Sahara Afrika zijn 16,2 miljoen christenen verdreven. Ze zijn alles kwijtgeraakt – hun huizen, hun inkomen en hun dierbaren. Nu leven ze in geïmproviseerde tentenkampen va

Lineke Blijdorp
Video

Terugkijken: Lineke Blijdorp over mogelijke 'nepbekering' Iraanse christenen

De IND verdenkt een groep Iraanse vluchtelingen, die zich tot het christendom hebben bekeerd, van het vertellen van een nepverhaal over hun bekering. Een Iraanse juridisch adviseur zou hen hebben geholpen en duizenden euro's hebben afhandig gemaakt.

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel behandelt een indringende vraag van God: 'Veracht jij Mijn kleine begin?'

Nu veel kerken leeglopen en steeds meer jongeren afhaken, kan het Koninkrijk van God soms heel ver weg voelen. Misschien vraag je je zelfs af wat de kerk eigenlijk nog voorstelt en wat je concreet ziet van Gods Koninkrijk. Deze bijdrage van Ron van d