UNESCO verklaart oude stad Jericho als 'Palestijns erfgoed', Knesset-leden woedend

VN-organisatie UNESCO staat op het punt om de oude stad van Jericho tot Palestijns erfgoed uit te roepen. Dat melden diverse media. In Israël wordt met woede gereageerd op het besluit. Een speciale commissie van de Knesset, de Israëlische overheid, kwam in actie en wilde middels een rondleiding aantonen hoe 'slecht' de Palestijnse Autoriteiten (PA) omgaan met heilige plaatsen die al eerder tot Palestijns erfgoed werden uitgeroepen.
Vorige week hield de speciale Knesset commissie voor het land Israël een speciale toer naar Tel Jericho (dit betreft de oude stad van Jericho, red.) en andere historische Bijbelse plaatsen die al onder Palestijns beheer vallen. De toer was bedoeld om aandacht te vragen voor de beslissing van de VN-organisatie en voor de wijze waarop de PA omgaan met het verkregen Joodse erfgoed in het land Israël, schrijft Christenen voor Israël op haar website.
Onder het gezelschap bevonden zich een aantal ministers die hun afschuw uitspraken over de beslissing van UNESCO en tevens over de manier waarop de PA omgaan met het Joodse erfgoed in de gebieden onder zijn bestuur. In veel gevallen worden de historische geplaatsen gebruikt als dumplaatsen of worden er huizen overheen gebouwd.
De Israëlische minister van Erfgoed, Amichai Eliyahu, zei dat de band van Jericho met de Joodse geschiedenis overduidelijk is voor iedereen die bijbelkennis heeft. "Geen enkele persoon in de wereld die de Bijbel heeft gelezen kan ook maar een moment denken dat Jericho losgekoppeld kan worden van het erfgoed van het Joodse volk," verklaarde Eliyahu.
Simcha Rothman, de voorzitter van het Knesset comité voor constitutie en juridische zaken, zei dat een dergelijke verklaring "de uitroeiing van het fysieke archief en de ontkenning van de geschiedenis zou vergoelijken".
Limor Son Har-Melech, tevens lid van de Knesset is, waarschuwde dat de poging om de plek tot Palestijns erfgoed te verklaren "deel uitmaakt van een poging om de Joodse geschiedenis uit te wissen". "Er zijn mensen die het verhaal van het Joodse volk proberen uit te wissen; hun inspanningen zijn meedogenloos en doelgericht. Jericho staat van oudsher bekend als het sleutelgat waardoor Israël toegankelijk is," merkte ze op.
Son Har-Melech zei tevens dat het uitroepen van de oude stad tot Palestijns erfgoed de betekenis van Jericho in het Joodse bewustzijn niet zou verminderen. "We kennen de waarheid; onze natie kent de waarheid over wat Jericho voor ons betekent, dat het deel uitmaakt van het fundament van de geschiedenis van het Joodse volk. Dit is een eeuwige waarheid die niemand kan uitwissen."
Christenen voor Israël benoemt op haar website dat de stad nooit een speciale betekenis voor de Palestijnse Arabieren had, totdat voormalig PLO leider Yasser Arafat er tijdelijk zijn hoofdkwartier had na de ondertekening van de Oslo Akkoorden. Nadat Arafat uiteindelijk in Ramallah neerstreek, raakte Jericho in de vergetelheid en kwam slechts in het nieuws na terreuraanslagen en de opening van een casino.
Verder merkt de organisatie op dat Tel Jericho vandaag de dag een verwaarloosde puinhoop is, waar niemand een bezoek aan brengt omdat het onder de zogenaamde A-gebieden valt. Dit zijn de gebieden die onder de Oslo Akkoorden vallen onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit (PA).
Minister van Nationale Missies van Israël, die ook deelnam aan de tour, riep UNESCO op om de PA niet te belonen, gezien haar geschiedenis van het vernietigen van oudheden."Ik doe een beroep op de directeur-generaal van UNESCO, Audrey Azoulay: Sta niet toe dat je deel uitmaakt van deze schande. Deel geen prijzen uit aan degenen die werelderfgoed vernietigen," zei Strock.
Politicus en oud-generaal Israel Gantz, die de rondleiding leidde, merkte op: "Ik roep de organisatie op om deze stap zorgvuldig te overwegen en deze belangrijke plaats te erkennen voor wat het is - de eerste stad die veroverd werd door de Joodse natie die het Land Israël binnenkwam, en de plaats van vele historische bijbelse gebeurtenissen. Het is altijd belangrijk geweest voor het volk Israël, ons Joodse erfgoed en voor iedereen die de Bijbel leest en de geschiedenis kent."
Christenen voor Israël meldt tenslotte dat UNESCO nog niet gereageerd heeft op de Israëlische kritiek. Eerder besloot de VN-organisatie al, ondanks meerdere Israëlische protesten, om de Oude Stad van Hebron tot Palestijns erfgoed uit te roepen.
Praatmee