Over een groot gevaar wordt in onze gezindte te weinig gesproken

God11 september 2023 Ds. M. van Sligtenhorst
Ds. M. van Sligtenhorst

Wat ‘brood en spelen’ voor de wereld is, lijkt ‘kerkje schoppen’ in refo-Nederland te zijn. Al meer dan een jaar houdt een bepaald onderwerp de gemoederen bezig, namelijk het ‘aanbod van genade’. Ruim een jaar geleden hield dr. G. A. van den Brink, een predikant van de kerk waartoe ik behoor, een lezing over een evangelie met kleine lettertjes. Het heeft in ieder geval wat reacties uitgelokt.

Vergelijk het maar met die kleine knalerwtjes die men rond oud- en nieuw op de grond gooit. Een echt dispuut komt er waarschijnlijk niet. Hoe dienstig dat ook zou kunnen zijn. Het gezemel of ‘kerkje schoppen’ schijnt nog lang niet aan een eind gekomen te zijn. Er is zelfs een website, waarop een groot deel van hun filmpjes is toegewijd aan het kerkje-schoppen.

Wat is het gemakkelijk scoren omtrent dit onderwerp (al moet ik erkennen dat de genoemde predikant toch moed gehad moet hebben). Maar als we de thematiek rondom het ‘aanbod van genade’ en de prediking flink blijven uitvergroten dan hoeven we het niet te hebben over dingen die we wat lastiger vinden.

Een predikant uit een ander kerkverband, kwam uit de kast met een Bijbel die je niet letterlijk kunt nemen, een Bijbel met kleine lettertjes.

Desbetreffende predikant durfde nogal wat beschuldigingen te uiten richting voorgangers. Zelfs de uitdrukking ‘handlangers van de duivel’ kwam voorbij. Jammer dat ik nog steeds niet weet of ik misschien ook onder die categorie val. Immers, onbetrouwbare predikers die een voorwaardelijk evangelie preken komen voor in de PKN, CGK, HHK en natuurlijk ook in de (oud) gereformeerde gemeente (al dan niet in Ned.), aldus de predikant. Het zou mooi zijn als er een theologisch debat georganiseerd zou worden met de predikant uit Apeldoorn en een andere predikant van de gereformeerde gezindte, die diametraal tegenover hem staat. Hij zou het zeker kunnen en willen en dan blijft het niet bij de knalerwtjes-debatten van de afgelopen tijd.

Of kunnen we het dossier tijdelijk sluiten? Ik zeg tijdelijk, want het onderwerp wordt niet minder belangrijk. Het blijft waar: Wie niet appelleert, is onbekeerd.

Een écht groot probleem
Er zijn echter grotere problemen aan te wijzen binnen diezelfde wereld die wij (wat heet?) ‘gereformeerd gezindte’ noemen. Immers, in diezelfde tijd dat de Apeldoornse predikant zijn lezing over een evangelie met kleine lettertjes hield, was er iets anders zeer actueel. Een predikant uit een ander kerkverband, die door velen bij die zogenaamde ‘gereformeerde gezindte’ gerekend wordt, kwam uit de kast met een Bijbel die je niet letterlijk kunt nemen, een Bijbel met kleine lettertjes. Prof. dr. Arnold Huijgen schreef een nieuwe hermeneutiek die helemaal niet nieuw is. Een hermeneutiek waarin de ‘specialist’ mag heersen over de interpretatie van de Bijbel. Genesis 1 en 2 en vele andere plaatsen waarin gezegd wordt dat de almachtige God hemel en aarde geschapen heeft, slechts door te spreken, kunnen volgens hem niet letterlijk genomen worden. Het bestaan van Job mag worden betwijfeld en een verblijf van drie dagen in een vis van een dwarse profeet, kan ook wel symbolisch worden opgevat.

De komende jaren zal blijken hoe deze vervloekte leer van een Bijbel met kleine lettertjes zijn duizenden zal verslaan

Trouwens, voorschriften over het ambt in de gemeente en het huwelijk tussen man en vrouw kunnen in zekere zin als tijdgebonden worden aangemerkt. Je kunt er gerust mee sjoemelen. De Bijbel heeft dus kleine lettertjes, aldus hen die de historische betrouwbaarheid (en de ethiek!) van de Bijbel in twijfel trekken. Een kundig en stoer theoloog zou toch met hartstocht en felheid deze valse leer kunnen ontmaskeren en dan inderdaad echte ‘handlangers van de duivel’ kunnen aanwijzen. Voorwaar, een gemiste kans.

Ja, de Maria-devoot, de schrijvers van de Gewone Catechismus, C.S. Lewis, die in die zogenaamde gereformeerde gezindte om de haverklap wordt geciteerd, zingen in het koor van Karl Barth dat niet alles wat in de Schrift staat, gezien kan worden als onfeilbare openbaring Gods. Een Bijbel met kleine lettertjes, het wordt steeds actueler. Slechts een enkeling (o.a. uit de CGK en in De Saambinder) plaatste kanttekeningen bij de leer van een Bijbel met kleine lettertjes. Laat de predikant die terecht zorgen heeft over een prediking van een evangelie met kleine lettertjes, zijn medestanders en opponenten daar eens hun energie in steken. Ik vrees dat de meesten van hen in een donker graf van kerkjes- en domineesgeloof liggen, wat dit betreft. Wat bleef/blijft het angstvallig stil of soft in die zogenaamde reformatorische media. Ondertussen richt de aanval op het gezag van de Schrift wel schade aan. ‘Ja maar, onze kinderen zitten in de goede kerk en op een goede school’, denkt de naïeve dominee en ouderling. Hoe dwaas!

De komende jaren zal blijken hoe deze vervloekte leer van een Bijbel met kleine lettertjes zijn duizenden zal verslaan (gebeurt trouwens al eeuwen). Het zal blijken dat die leer uitkomst biedt om toch mee te kunnen bewegen met de klimaatgodsdienst, de gender-idiotie en alles wat ‘woke’ is. Denk niet dat die leer van een Bijbel met kleine lettertjes ‘onze’ jongeren niet bereikt, omdat ze in de ‘goede’ kerk en op een ‘goede’ school zitten.

De hoogste tijd om het dossier over het aanbod van genade even te sluiten en een ander dossier te openen. Of zijn we daar te laf voor?

Ja, het wordt de hoogste tijd om het dossier over het aanbod van genade even te sluiten en een ander dossier te openen. Of zijn we daar te laf voor? Er liggen namelijk nogal wat vragen. Vragen die niet geschikt zijn voor overgevoelige watjes. Wat is het makkelijk om bij een ‘veilig’ onderwerp te blijven. Dan kunnen we lekker kerkje schoppen.

Taboedoorbrekende vragen
Dan nu een aantal vragen die tot op de dag van vandaag niet gesteld mogen worden:
1. Hoe kwam het toch dat zovelen van die zogenaamde gereformeerde gezindte zich door dwang lieten dringen naar het vaccinatiehokje?
2. Hoe kwam het toch dat we de coronaduivels zoveel plaats gunden in de kerk, zodat de meerderheid van de gemeente maar zeer mondjesmaat naar de kerk mocht?
3. Hoe kwam het toch dat we dit met een jan-boeren-fluitjes exegese probeerde te verdedigen, alsof teksten over gehoorzaamheid aan de overheid toegepast konden worden op de kerkregering en de zondagse eredienst mochten bepalen?
4. Hoe komt het toch dat we met z’n allen zo ontzettend laf zijn dat we deze ‘moeilijke’ vragen mijden?
5. Hoe kan het zijn dat christenen die vanuit een Bijbels mensbeeld met wantrouwen naar deze ontwikkelingen hebben gekeken consequent door journalisten en predikanten als wappies worden weggezet?
6. Hoe kan het dat we de woke-paus van het Vaticaan geen antichrist mogen noemen?

Refo-Nederland is, inclusief haar grootheden, een sprookjesland geworden.

Ja, refo-Nederland is, inclusief haar grootheden, een sprookjesland geworden.
Of overvraag ik predikanten en de lezers met deze vragen? Gaan we ons nu ineens excuseren dat wij toch niet overal verstand van hebben?

Laten de paradepaardjes van refo-Nederland zich nu eens buigen over bovenstaande vragen en laat de knalerwtjes-debatten even voor wat het is. Laten het Reformatorisch Dagblad, de Terdege, de GezinsGids, Om Sions Wil en andere blaadjes ruimte maken voor datgene wat echt actueel is en ons in de nabije toekomst parten gaat spelen. Ja, als we echt gereformeerd zouden zijn, dan zouden de bovenstaande vragen al lang aandacht hebben gekregen.

Ds. M. van Sligtenhorst is predikant van de hersteld hervormde gemeente in Nieuwleusen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Prins Bernhard
Nieuws

Prins Bernhard verklaarde met hand op de Bijbel: "Ik was nooit een nazi"

"Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad", verklaarde prins Bernhard ooit in een serie vraaggesprekken die hij voor zijn dood had met de

Maasbach Worship
Nieuws

Maasbach World Mission Conferentie in Den Haag

De jaarlijkse conferentie (6 tot en met 8 oktober) van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending staat dit jaar helemaal in het teken van missions en evangelisatie. In een tijd waar men veel hoort over de ontkerkelijking in Nederland, is er tegelijke

Guido Hamelink
Nieuws

Nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha Nederland

Guido Hamelink (41) is de nieuwe bestuursvoorzitter van A Rocha Nederland. Hij volgt Harm Schoten op, die sinds 2017 voorzitter was van de christelijke natuurbeweging. Guido is algemeen directeur van ecologisch adviesbureau NLadviseurs dat zich inzet

Shalva-band
Nieuws

Christenen voor Israël organiseert concerten met Shalva-band

Ze zouden Israël vertegenwoordigen in 2019 in de finale van het bekende Eurovisie Songfestival, en werden beschouwd als één van de grootste kanshebbers. De Shalva-band, een muziekgroep van Israëlische artiesten met een verstandelijke en lichamelijke

Prof. dr. Bernhard Reitsma
Nieuws

Belijden we als christenen een inclusief of exclusief geloof?

Is het zo dat christenen openstaan voor iedereen? Dat je in de kerk en de christelijke gemeente mag komen zoals je bent? In alle gebrokenheid en onvolmaaktheid? Dat lijkt wel de enig logische conclusie te zijn die je uit het Evangelie kunt trekken. A

Politiek
Nieuws

Medische ethiek: Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen?

Welke standpunten hebben de in de peilingen vijf grootste partijen op medisch-ethisch gebied? In dit overzichtsartikel lichten we de partijprogramma’s van VVD, GroenLinks/PvdA, PVV, BBB en D66 door op dit gebied. Hoe kijken deze partijen naar abortus

Ds. P. den Ouden
Nieuws

HHK-predikant roept christenen op om dagelijks te bidden voor de vervolgde kerk

‘Want ik hoop door uw gebeden aan u geschonken te worden’. Het zijn de woorden van Paulus aan het begin in de brief aan Filemon. Wanneer hij ze optekent, zit hij gevangen. Maar terwijl hij vastzit, ontvangt hij veel kracht. Er wordt namelijk door vel

Paus Franciscus
Nieuws

Paus ziet zegen voor homostellen als pastorale optie: "Maar hoeft niet per se de norm te worden"

In antwoord op de vraag van vijf kardinalen naar het zegenen van een homoseksuele relatie zegt paus Franciscus open te staan voor zo'n zegening als pastorale optie, dat melden diverse media. De paus gaf aan dat het volgens hem een uiting van "pastora

Meerartikelen

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop
Nieuws

Terugkijken: SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kritisch over spreidingswet

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer twee dagen over de spreidingswet waarvan het lot nog altijd onzeker is. Veel partijen stellen dat gemeenten meer tijd moeten krijgen om opvangplekken voor asielzoekers te kunnen realiseren. In het actualitei

Pakistaanse voorganger verwond zichzelf opzettelijk met pistool
Nieuws

Pakistaanse voorganger verwondt zichzelf opzettelijk met pistool

De Pakistaanse predikant Eleazar Sidhu is vorige week aangeklaagd wegens het uiten van valse beschuldigingen, meldt Morning Star News. De predikant stelde begin vorig maand beschoten te zijn door moslimextremisten en spande een zaak aan bij de politi

Marokko aardbeving
Nieuws

Marokkaanse christenen zetten zich in voor slachtoffers aardbeving

In Marokko wonen niet heel veel christenen, maar toch zijn ze er. En ze bieden hulp na de verwoestende aardbeving van enkele weken geleden, waarbij rond de 3000 mensen om het leven kwamen. Enkele mooie initiatieven van Marokkaanse christenen kwamen a

Ds. Willem Glashouwer
Nieuws

Wat het Loofhuttenfeest tot christenen uit de volkeren te zeggen heeft

Jezus vierde het Loofhuttenfeest mee, op Zijn eigen manier. We lezen het in Johannes 7:37-38: “En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus op en riep, zeggende: "Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke! Wie in Mij gelooft,

Lee Strobel
Nieuws

Voorganger Lee Strobel sprak met de oprichter van Playboy over Jezus

Lee Strobel sprak afgelopen zondag bij de First Baptist Church in Dallas, daar refereerde hij aan zijn ontmoeting met wijlen Playboy-baas Hugh Hefner. De 71-jarige bestseller-auteur is bekend van zijn boek 'Bewijs genoeg' waarin hij dertien topwetens

Oekraïense kerken bekritiseren voorstel om porno-industrie te legaliseren
Nieuws

Oekraïense kerken bekritiseren wetsvoorstel om porno-industrie te legaliseren

Het plan om de porno-industrie in Oekraïne te legaliseren is een "destructief initiatief", menen tal van religieuze leiders in Oekraïne. CNE News meldt dat Oekraïense kerken met kracht het politieke voorstel om porno legaal te maken, verwerpen.  De O

Ds. Arie van der Veer
Nieuws

Veel christenen hebben het niet over de angst der hel

Hoewel het meer dan vijftig jaar geleden is, zitten de oude psalmen er bij mij nog altijd goed in. Wat ik me nu vooral realiseer is, dat het vooral psalmen waren ‘op donkere toon’. Onder de lange lijst van oude psalmen die ik uit mijn hoofd ken, staa

Piet Vergunst
Nieuws

Israëlzondag stelt verhouding van de kerk tot het jodendom aan de orde

Staat het christelijk geloof nu tegenover het jodendom, of niet? Die vraag kon op (Israël)zondag (afgelopen zondag, red.) aan de orde komen, als de voorganger het aangeboden materiaal van de Protestantse Kerk volgt. De verhouding van Jezus tot de Far

Ulrich
Levensverhaal

Ulrich leerde één grote les in zijn leven: "Zonder God red je het niet"

Ulrich (47) fietste onlangs voor de zevende keer mee met Cycle for Hope. Hij is 13 jaar getrouwd met Esther en werkt bij een metaalbedrijf. Twintig jaar geleden zag zijn leven er compleet anders uit. “Ik zat zwaar verslaafd in een leeg huis. Alles wa

Psalmen Challenge
Nieuws

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 24

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

LEV
Positief nieuws

Kom bij met dit prachtige lied van LEV: 'Haal maar adem'

LEV heeft een schitterend lied uitgebracht om even bij op adem te komen. Het nummer 'Haal maar adem' gaat over jezelf overgeven aan God en het loslaten van de strijd. Het leven kan ons soms het idee geven dat we heel erg ons best moeten doen om alles

Gerdien Blom
Positief nieuws

Gerdien wilde blik naar boven gericht houden bij begrafenis dochter

Een krachtig getuigenis van Gerdien Blom, de moeder van acht kinderen was de afgelopen tijd te zien bij 'Een huis vol' van de KRO-NCRV. In gesprek met Cvandaag vertelde ze eind 2021 over de begrafenis van haar dochter Miriam (6). Ondanks al het leed