Noorse zorgmedewerkers: 'Kerk van Noorwegen draagt bij aan geslachtsverwarring'
Noorse zorgmedewerkers maken zich zorgen over de ‘inclusiviteit’ van de Kerk van Noorwegen. 'We zien met bezorgdheid hoe de Kerk van Noorwegen bepaalde queer- en gendertheorieën omarmt', schrijven ze in een verklaring volgens CNE News.
De zorgwerkers verwijzen naar de enorme groei van het aantal jongeren dat een geslachtsverandering wil. Ze noemen deze ontwikkeling 'van bijzonder belang' in een open brief gepubliceerd door Vart Land. De brief is gericht aan bisschop Olav Fykse Tveit, de geestelijk leider van de Kerk van Noorwegen.
De zorgmedewerkers maken zich ook zorgen over de Kerk van Noorwegen. Jarenlang hebben fracties binnen de kerk zich ingezet voor de 'liberalisering en toenemende invloed van LHBTI-rechten in de Kerk', menen de zorgmedewerkers. Vooral het politieke leiderschap van de Open People’s Church heeft deze trend versneld, schrijven zij.
Twee geslachten
Deze politieke beweging heeft kerkelijke medewerkers namelijk verplicht cursussen te volgen over LHBTI- en queer-theorieën, zonder dat daar enig debat over mogelijk is. Er is ook een speciale LHBTI-commissie in de Kerk opgericht die nu voorstelt om sleutelconcepten uit de queertheorie op te nemen in het 'bevestigingsonderwijs'. Daarmee worden onderwerpen als genderidentiteit en de 'mogelijkheid om in het verkeerde lichaam geboren te worden' bedoeld.
Deze ideeën zijn echter in strijd met wat de biologie laat zien, benadrukken de zorgmedewerkers. 'De biologische feiten over geslacht zijn duidelijk. Er zijn slechts twee geslachten. Bovendien is het geslacht genetisch bepaald, en bij 99,97 procent van de levendgeborenen is er een match tussen uitwendige genitaliën en genetica', schrijven ze. 'De rest heeft misvormingen; maar ze zijn niet intersekse.'
'Genderdysforie is een mentale aandoening, geen fysiek probleem', benadrukken ze. 'Wat uiteraard serieus moet worden genomen met relevant en goed onderzoek, een follow-up en eventueel een behandeling.' Medewerkers in de gezondheidszorg wijzen er vaak op dat kinderen en jongeren die een behandeling willen voor genderdysforie andere psychische stoornissen hebben, en dat de meesten van hen zich na de puberteit senang voelen bij hun biologische geslacht.
Onmogelijk
Volgens de ondertekenaars van de verklaring is het onmogelijk om van geslacht te veranderen, 'aangezien elke cel in het menselijk lichaam een geslachtschromosoom draagt'. Geslachtsverandering is dus niets anders dan ‘een cosmetische imitatie’ volgens de medewerkers. Bovendien zijn de behandelingen niet onschuldig maar leiden ze tot blijvende gevolgen, zeggen de auteurs. Ze noemen als voorbeelden onvruchtbaarheid, het risico op ernstige bijwerkingen en een verkorte levensduur. Bovenal ontbeert het de behandelingen aan wetenschappelijk bewijs.
In Noorwegen staat de organisatie FRI, The Association for Gender and Sexuality Diversity, vooral bekend om haar campagnes die bepaalde gendertheorieën promoten. De Kerk van Noorwegen werkt nauw samen met de vereniging en neemt ook zelf deel aan Pride vieringen.
Maar deze 'onvoorwaardelijke steun voor de activiteiten en de menselijke kijk van FRI' kan de Kerk van Noorwegen ook medeverantwoordelijk maken voor ingrepen in de levens van jonge mensen die hun gezonde lichaam hiermee vernietigen, waarschuwen de zorgmedewerkers.
De verklaring is ondertekend door 25 professionals, waaronder een aantal psychologen, verpleegkundigen en artsen.
Praatmee