Iraakse president erkent leider grootste kerk Irak niet langer als patriarch
Kardinaal Louis Raphaël Sako, patriarch van de Chaldeeuwse-Katholieke Kerk in Irak, gaat Bagdad verlaten en zich elders in het land vestigen, melden diverse media. Dit is zijn reactie op het besluit van de Iraakse president Rashid die hem niet langer als patriarch erkent. Sako zelf stelt het slachtoffer te zijn geworden van een “opzettelijke en vernederende campagne”.
Dat zegt hij in gesprek met Aid to the Church in Need. Verder merkt Sako op dat de acties van president Rashid "gericht zijn aan het adres van de christelijke gemeenschap in Irak.” Sako uitte zijn ontzetting dan ook in een open brief aan president Rashid waarin hij zei dat de beslissing de christenen van het land in "gevaar" zou brengen.
In 2013 vaardigde voormalig president Jalal Talabani nog een decreet uit waarin de benoeming van kardinaal Sako tot leider van de Chaldeeuwse Kerk door de Heilige Stoel formeel werd erkend. President Rashid herriep het decreet ondanks dagenlange protesten van Iraakse christenen die vreesden dat de stap een poging van de regering was om hun rechten in te perken.
Kardinaal Sako liet weten Bagdad te willen verlaten en naar een klooster in Koerdistan zal verhuizen in het licht van het besluit. Wel is hij van plan om juridische stappen te ondernemen.
De Chaldeeuwse aartsbisschop Bashar Warda van Erbil, gelegen in het Koerdische noorden van Irak, zei tegen ACN: "Persoonlijk ben ik van mening dat de aanpak om het decreet te herroepen fout was. De president van de republiek had een vergadering kunnen beleggen met alle kerkleiders om de geschiedenis van deze decreten en zijn beslissing om ze in te trekken uit te leggen.
In plaats daarvan werd de zaak in de media uitgespeeld, waardoor de patriarch deze actie als straf interpreteerde." Het aantal christenen in Irak is de afgelopen 20 jaar dramatisch gedaald: van 1,5 miljoen in 2003 tot ongeveer 150.000 nu.
Praatmee