Unicum: HHK-predikant leidt dienst in GKv Capelle aan den IJssel-Noord
Recent stond er in de persoon van dr. G. A. van den Brink in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) te Capelle aan den IJssel-Noord een opvallende voorganger op de kansel. Van den Brink, als predikant aangesloten bij de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), leidde de dienst in deze gemeente.
Dat is, voor zover bekend, een unicum. Het is voor het eerst dat een HHK-predikant voorgaat in de vrijgemaakte kerk. Maar het is geen toeval dat dit juist Van den Brink is. Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest over de fusie tussen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde kerken. Sinds 1 mei van dit jaar vormen zij samen de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Het feit dat de GKv in 2017 de ambten besloten open te stellen voor vrouwen, opende de weg naar een fusieproces, dat enkele maanden geleden dus resulteerde in het samengaan van de twee kerken.
Op voorhand waren echter niet alle GKvāers blij met de voorgenomen fusie. Dr. G. A. van den Brink sprak onder meer in Amersfoort voor een groep kritische bezwaarde GKVāers. Ook schreef hij op Cvandaag een uitgebreide column over de situatie. De universitair hoofddocent boog zich in die column over de vraag of kritische GKvāers gelijk hadden toen ze stelden dat het gezag van de Bijbel afneemt in hun kerk: āDe synode van de GKv neemt afstand van de overtuiging dat God eens en voor altijd in de Schrift gesproken heeftā, stelde Van den Brink onder meer. āWe luisteren eindeloos naar de Schrift maar krijgen nooit een helder antwoord. Elk beroep op de Schrift is voorlopig. Elke nieuw situatie vraagt om een nieuwe uitleg. Het Schriftberoep heeft een houdbaarheidsdatum die verstreken is zodra onze context verandert. Is dit vrijheid van exegese? Het lijkt me eerlijker om te zeggen dat we gevangen zitten in het postmodernisme.ā
Een aantal GKv-gemeenten besloot uiteindelijk niet mee te gaan met de fusie. Belangrijkste redenen waren daarvoor de (missende eenheid over) de positie van vrouwelijke ambtsdragers, de rol van homoseksuele relaties in de kerk en de deelname van kinderen aan het heilig avondmaal.
Het betreft GKv-gemeenten in Urk, Vroomshoop en Capelle aan den IJssel-Noord. Recent ging in de gemeente van Capelle aan den IJssel-Noord dus voor het eerst in de geschiedenis een hhk-predikant voor. Ook GKv Urk zette reeds dergelijke stappen. In die gemeenten gingen namelijk al predikanten uit de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) voor en zal binnenkort ook Van den Brink op de kansel staan. Afgelopen zondag stond prof. dr. H. J. Selderhuis uit de CGK op de kansel in Vroomshoop. Daar moet echter wel bij vermeld worden dat er in Vroomshop als op Urk al langere tijd predikanten uit de CGK voorgaan.
In een eerdere verklaring schreven de kerken die niet meegingen met de fusie dat ze in de toekomst aan willen sluiten bij de CGK.
Praatmee