Kerk in Winsum wil dalende inkomsten compenseren door tiny houses te laten bouwen

Teruglopende ledenaantallen en dalende inkomsten: het is iets wat veel kerken zullen herkennen. Ook de protestantse kerk van het Groningse Winsum ziet een afname van leden en inkomsten. Om daar iets aan te doen én mensen aan woonruimte te helpen, wil de kerk tiny houses en flexwoningen laten bouwen, meldt RTV Noord.
Penningmeester Hille Meetsma laat in gesprek met het Groningse nieuwsmedium weten dat de plannen bepaald niet uit luxe geboren zijn. “We zaten met de financiën en we dachten: ‘als we zo doorgaan, bestaan we over twintig jaar niet meer. Wat moeten we daaraan doen?’.
Het antwoord op die vraag bleek de onlangs geopende Novaweg te zijn. Met het aanleggen van deze verbindingsweg kwam er een stuk van 7,5 hectare vrij. Die grond is in het bezit van de kerk. Zo ontstond het idee om er tiny houses neer te gaan zetten, geeft Meetsma te kennen.
Gemeente Het Hogeland, waar Winsum onderdeel van is, staat positief tegenover de plannen van de kerk. De tiny houses en flexwoningen zullen wellicht deel gaan uitmaken van een ecologische zone. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het realiseren van een voedselbos, een zonnepark of windmolen, een bezinningstuin of insectentuin.
De komst van een ecologische zone heeft nog wel wat voeten in de aarde, daar het bestemmingsplan van het gebied aangepast moet worden. ‘Maar het is een stip op de horizon, dat het nog maximaal vijf jaar duurt’, merkt de penningmeester op.
De tiny houses zijn bestemd voor jongeren die geen woning kunnen vinden en voor mensen die met een krappe beurs maandelijks een hoge huursom betalen. De flexwoningen zijn bedoeld voor bijvoorbeeld vluchtelingen of mensen die gescheiden zijn en daardoor tijdelijk woonruimte nodig hebben.
‘Er is ook ruimte voor mensen die van buiten komen en dichterbij bij de natuur willen zitten. We kijken ook goed naar hun motivatie', zegt Meetsma. De penningmeester merkt dan ook op ‘geen omgeving te willen creëren waar commercie de bovenhand voert, maar een plek die een win-win-situatie is’.
De tinyhouses gaan waarschijnlijk tussen de 50.000 en 100.000 euro kosten, vertelt de penningmeester in gesprek met het Dagblad van het Noorden. De toekomstige bewoners worden dan wel geacht zich aan de duurzame opzet te houden en zelf ook de handen uit te mouwen te steken.
Meetsma maakt kenbaar in korte tijd al veel reacties te hebben gehad. ‘Al het afgelopen jaar hebben mensen gezegd dat ze er graag zouden willen wonen.’ Aanmeldingen kunnen echter nog niet gedaan worden, daar volgens de penningmeester nog sprake is van een haalbaarheidsstudie. Wel hoopt Meetsma dat de bouw in 2024 gestart kan worden. De landelijke afdeling van de PKN kijkt naar verluidt mee om te zien of dergelijke projecten voor andere kerken in Nederland ook haalbaar zijn.
Fotocredits: Youtube-kanaal Groningen Stad & Ommeland
Praatmee