Mercy Ships-verpleegkundige Jannietha: "Door die ene hand op de schouder vindt er al genezing plaats"

Gesponsord2 juni 2023 Mercy Ships
Verpleegkundige Jannietha

Al van kinds af aan droomde Jannietha van een loopbaan bij Mercy Ships maar wist ze zich vooral door God geroepen. Inmiddels is ze al bijna anderhalf jaar werkzaam voor de christelijke hulporganisatie. Waar de verpleegkundige eerst tien maanden dienstdeed op de Africa Mercy, werkt ze nu sinds december op de Global Mercy. Vanuit Dakar, Senegal, vertelt Jannietha in gesprek met Cvandaag over haar bestaan aan boord en over het verschil dat de ziekenhuisschepen in Afrika brengen.

De liefde voor Mercy Ships wordt Jannietha al op vroege leeftijd door haar vader met de paplepel ingegoten. “Hij liet me vaak filmpjes en foto’s zien van de schepen. Ik weet nog dat ik een jaar of zeven was en de Anastasis (één van de eerste schepen van Mercy Ships) in de havens van Rotterdam lag. We zijn aan boord geweest en dat was dan ook direct mijn eerste, fysieke kennismaking met Mercy Ships.”

Voor Jannietha is het haar hele leven al duidelijk dat ze wil volgen waar God haar voor roept. Allereerst was dat het worden van verpleegkundige. Daarnaast werkte God ook de liefde voor Mercy Ships in haar hart. Ze groeide hiermee op. “Op school hield ik er spreekbeurten over. God opende deuren om uiteindelijk ook hier als verpleegkundige te mogen werken. Het leek me altijd al mooi om iets te kunnen betekenen voor de medemens ver weg. Natuurlijk kan dat ook in eigen land, maar in de landen waar Mercy Ships komt ontbreekt het vaak juist aan goede medische hulp. Je kunt daar echt iets brengen."

“God legde het verlangen in mijn hart om in het buitenland aan het werk te gaan en daar iets te delen van de hoop en de rijkdom die we in Christus hebben”

Ze beschouwt het werken aan boord dan ook als Gods roeping. “Hij legde het verlangen in mijn hart om in het buitenland aan het werk te gaan en daar iets te delen van de hoop en de rijkdom die we in Christus hebben. Zo zie en ervaar ik dat echt. Als God met mijn leven een andere bestemming had, dan had Hij dat mij duidelijk gemaakt.”

Nadat Jannietha de opleiding tot verpleegkundige afrondt en elders twee jaar werkervaring opdoet, stapt ze in februari 2022 aan boord van de Africa Mercy. Dat schip wordt momenteel gerenoveerd, waardoor Jannietha sinds afgelopen december op de Global Mercy verblijft. Jannietha merkt op dat beide schepen weinig van elkaar verschillen. “Behalve dat de Global Mercy moderner is uitgerust, kunnen we met beide schepen in principe hetzelfde doen.”

“We mogen ons werk doen in afhankelijkheid van God”

Het geloof in God speelt voor Jannietha en haar collega’s een wezenlijke rol in de uitvoering van het werk aan boord. “We beginnen de dag als team altijd met gebed. We bidden voor de patiënten en dan vooral voor hen die die dag een operatie ondergaan of wiens gezondheidssituatie zorgelijk is. Ook werken we met Teams, waarop gebed gevraagd wordt voor patiënten die het moeilijk hebben. We mogen ons werk doen in afhankelijkheid van God.”

“Door die ene hand op de schouder te leggen en hen echt als mensen te zien, vindt er al genezing plaats”

Wat maakt Jannietha’s werk aan boord zo mooi? “Het klinkt misschien heel normaal, maar het feit dat je je patiënten in de ogen mag aankijken en hun hand mag vasthouden, is voor mij de grootste drijfveer. Je moet je voorstellen dat veel mensen uit gebieden komen waar ze vanwege hun aandoening genegeerd worden. Door die ene hand op de schouder te leggen en hen echt als mensen te zien, vindt er al genezing plaats. Nog los van de medische hulp die ze vervolgens daarna nog krijgen. Je mag iets uitdelen van de liefde van Jezus en dat maakt het enorm waardevol.”

Tegelijkertijd moet Jannietha na afronding van de behandeling ook weer afscheid nemen van haar patiënten. “Dat is niet altijd makkelijk. Je bouwt een band op met mensen, zeker als ze langere tijd aan boord verzorgd worden. Je weet ook niet hoe het verder zal gaan met een patiënt wanneer je hem of haar weer laat gaan. Daarom bidden we als team ook altijd aan het einde of God voor hen wil zorgen. Je mag het dan als het ware weer uit handen geven en weer bij God terugleggen.”

Jannietha ziet dat de aanwezigheid van Mercy Ships mensenlevens verandert. “Niet alleen van diegene die medische zorg ontvangt, maar ook van de mensen die daar omheen staan. Je opereert één patiënt maar anderen uit de familie of gemeenschap, die hun hoop wellicht al lang hadden opgegeven, zien het wonder van genezing ook gebeuren. Iemand die misschien al jaren ziek was, ontvangt genezing en keert terug naar zijn dorp. Op die manier wordt de hoop verspreid.”

“De hoop die je brengt is tweeledig”

Daarnaast werken we als Mercy Ships ook met mentorships, waarbij verpleegkundigen vanuit het land aan boord opgeleid worden en zo de gezondheidszorg in het land verbeterd wordt”, vertelt Jannietha. “Ook hebben we een team dat heel gericht educatie geeft aan zorgverleners in het land zelf en nagaat wat ziekenhuizen nodig hebben. De hoop die je brengt is tweeledig.”

Jannietha vertelt dat ze God op allerlei manieren in West-Afrika aan het werk ziet. Daarvan noemt ze meerdere voorbeelden. “Ik weet nog dat we aan het wachten waren op een containerschip met medische spullen die we op dat moment dringend nodig hadden om onze patiënten te kunnen opereren. Het schip werd echter tegengehouden door de douane. We hebben er een gebedspunt van gemaakt en dan zie je vervolgens het wonder gebeuren dat God op het juiste moment voorziet en we onze spullen toch op tijd binnen hadden.”

“Dat je dat vertrouwen en geloof in God met patiënten mag delen is iets heel waardevols”

Daarbij deelt Jannietha andermaal een indrukwekkend verhaal van Gods werking. “Tegen de tijd dat ons verblijf met het ziekenhuisschip bijna ten einde kwam, hadden we een patiënt aan boord wiens wond maar niet wilde genezen. Met de behandeling die we hem op dat moment gaven, konden we hem eigenlijk niet laten gaan of zomaar overdragen aan de zorg in het land. We hebben in die weken zoveel gebeden voor wondgenezing en hoe wonderlijk is het dan dat God daadwerkelijk genezing geeft. 

Je mag dan ook de patiënt zelf betrekken in het wonderlijke dat God werkt. Ik zei tegen hem: 'ik geloof dat we een God hebben die wilde dat we hier zouden zijn en dat jij op dit schip geopereerd zou worden. Dan geloof ik ook dat God daarna voor je zal zorgen’. Dat je dat vertrouwen en geloof in God met patiënten mag delen is iets heel waardevols.”

“Als we over twee ziekenhuisschepen beschikken, kunnen we twee keer zoveel hulp bieden en twee keer zoveel hulp creëren”

Momenteel wordt het oude ziekenhuisschip waar Jannietha eerst werkte, de Africa Mercy, gerenoveerd. Volgens de verpleegkundige is het van belang dat deze weer snel operationeel is. “Er is zoveel nood en er zijn nog altijd zoveel mensen die medische hulp nodig hebben. Als we over twee ziekenhuisschepen beschikken, kunnen we twee keer zoveel hulp bieden en twee keer zoveel hoop creëren.”

De Africa Mercy van Mercy Ships, is in groot onderhoud in 2023. Om het schip de komende 15 jaar weer volop zijn werk te kunnen laten doen, zorgen we dat het ziekenhuis en de technische faciliteiten weer toekomstbestendig zijn. Zo kunnen we meer dan 10.000 mensen bereiken met medische zorg. Bouw mee! U kunt uw gift hier geven. Deze wordt verdubbeld tot een bedrag van 125.000 euro! 

Beluister onze podcast

#319 Jeffrey & dr. Wim Dekker over welvaartsevangelist Tom de Wal, anti-Joodse protesten en de NGK
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

drs. Marianne Visser
Verdieping

In het begin van Exodus lijkt God afwezig, totdat je beter kijkt

De naam van God wordt in de eerste twaalf verzen van Exodus niet genoemd en lijkt daarmee afwezig, schrijft docent Oude Testament Marianne Visser. Totdat we beter gaan kijken: Hij is wel degelijk aanwezig. In de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren bi

Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Tenira Sturm zingen het schitterende 'Hard geslagen, vastgenageld'

'Hier vindt ons geloof een bedding, onze hoop een vaste grond. Christus rots van onze redding die verloren zondaars vond. Alle lof, eer en aanbidding voor zijn nooit volprezen naam. Wie zijn hoop op Jezus vestigt leeft in hoop die nooit beschaamt', d

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Bikker buigt niet voor 'wokisme' en rechtspopulisme: 'Christelijke idealen niet onderhandelbaar'

'Ik wil hier met nadruk zeggen dat christelijk-sociale politiek niet buigt voor links-elitair ‘wokisme’ en ook niet buigt voor rechts-populisme waar telkens maar weer de meerderheid alles zou moeten bepalen', zo stelde ChristenUnie-leider Mirjam Bikk

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: ware essentie verloren gegaan
Nieuws

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: "Ware essentie verloren gegaan"

17 maart was het St. Patrick’s Day in Ierland. Op deze feestdag wordt de komst van het christendom naar het land herdacht. Auteur Aaron Burns verdiepte zich in het onbekende verhaal van de heilige Saint Patrick. "De ware essentie van Patricius is ver

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vertelt waarom het beter is om in een hospice te zijn dan op een feest

"We komen niet heel graag in een sterfhuis of op een sterfkamer. Het is zo'n ruimte waar je de dood bijna voelt. Maar tegelijkertijd is het ook zo slecht nog niet om in een sterfkamer te zijn. De Bijbel zegt zelfs dat je daar beter kunt zijn dan op e

Seyi Omooba
Nieuws

Christelijke actrice moet 350.000 dollar betalen na ontslag om ‘homofobe opmerkingen’

De christelijke actrice Seyi Omooba dacht een prominente rol te vervullen in de toneelbewerking van 'The Color Purple', maar zover zou het niet komen. Omooba werd in 2019 vanwege 'homofobe opmerkingen' die zij vijf jaar eerder op Facebook geuit zou h

Ds. A. van Lingen
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Bodegraven: ds. A. van Lingen

De hervormde gemeente (PKN) in Bodegraven verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. van Lingen (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Kinderdijk. Bodegraven was sinds vorig jaar vacant in verband met het emeritaat van ds. A. Baas. Van L

Woorden van leven
Column

Zaaien en oogsten: de kracht van bemoedigende woorden

‘Elk woord dat wij spreken kan een baksteen zijn om mee te bouwen, maar ook een bulldozer om mee te slopen.’ Dit is een uitspraak van Joyce Meyer die mij aanspoort om te gaan onderzoeken wat de kracht van woorden kunnen zijn. OntdekkenIn deze reis me

Meerartikelen

Rik Op den Brouw
Verdieping

Hoe ontdekken we de waarheid in een wereld vol leugens?

Het lijkt steeds moeilijker te worden om vast te stellen wat waar is. Hoe weet je of iets echt is of ‘fake’ (nep)? De voortdurende stroom aan informatie maakt het onmogelijk om vast te stellen of iets objectief, wat dat ook precies mag betekenen, of

Jeremia
Verdieping

Jeremia: de profeet die werd genegeerd maar niet kon zwijgen

De profeet Jeremia leefde in een tijd die in zekere zin op de onze leek. Het was de achtste eeuw vóór Christus en de ene grote crisis volgde op de andere. Jeremia maakte mee hoe Israël zich losmaakte uit de macht van Assyrië, daarna hoe het slachtoff

Het verhaal van Amadou: “Ik kan niet iemand zien lijden en hem niet helpen, maar ik kan mijzelf niet behandelen.”
Video

Dokter Amadou deelt in videoboodschap heftig en inspirerend verhaal

Dokter Amadou zet zich vol passie in voor zijn patiënten. Zelf heeft hij een goedaardige tumor in zijn hals die niet in het ziekenhuis geopereerd kan worden. Dankzij de schepen van Mercy Ships is de tumor alsnog verwijderd. Twintig jaar lang werkte A

Alexander Noordijk en Joël Boertjens
Video

Terugkijken: een goed gesprek over LHBTI en geloof met Alexander Noordijk

Onlangs vond de derde ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. In een volle zaal met belangstellenden ging voorganger Joël Boertjens in gesprek met dominee Alexander Noordijk over het actuele thema 'LHBTI en geloo

Evangelische Hogeschool
Nieuws

Studenten Evangelische Hogeschool aan de slag met hulpvragen

Studenten van het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool zetten zich donderdag 21 maart 2024 in voor de kwetsbare naasten in de samenleving. Dit doen ze door met diverse hulpvragen aan de slag te gaan: opruimen, schilderen, tuinieren, ontmoetingsac

Dringende oproep uit Granada, Spanje
Video

Video: Oproep van Nederlands voorgangersechtpaar vanuit Spanje

Maarten en Nelleke zijn voorgangers van een kerk in Granada, in het zuiden van Spanje. Zij hebben de opdracht gekregen om het pand te kopen of te verlaten, maar beschikken niet over voldoende geld. Daarom doen zij een oproep tot investeren in het twi

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

De doornenkroon van Jezus: een verwijzing naar de gevolgen van de zonde

De doornenkroon was waarschijnlijk vervaardigd uit gedroogde takken van de Zizyphus spina, een boom die vlijmscherpe dorens heeft van wel 2,5 centimeter lang, die gemakkelijk de schedelhuid kunnen doorboren. Door op de doornenkroon te slaan drongen d

Dineke van Kooten
Column

Relatieproblemen? Als coach zeg ik: 'de fik erin'

Nog niet zolang geleden verscheen mijn tweede boek, met de uitdagende titel: ‘De fik erin. Op weg naar een vurige relatie’, bedoeld voor mannen en vrouwen in een liefdesrelatie. Noem het ordinair of ongepast taalgebruik, maar de fik erin is precies w

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant over roken: "Dat is jezelf moedwillig in gevaar brengen"

We mogen onszelf niet moedwillig in gevaar begeven, zo zegt zondag 40 van de Heidelbergse Catechismus. Wanneer we roken, grote hoeveelheden drank drinken of veelvuldig ongezond eten, doen we dat wél. Zo betuigde ds. D.J. Diepenbroek onlangs in een pr

Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?
Video

Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?

Niek Bakker vertelt over de invloed van social media op het leven van jongeren. Hoe is dat terug te zien in het jeugdwerk? En hoe ga je daar als jeugdleider mee om? “Veel mensen hebben online een andere identiteit of soms een veelheid aan verschillen

Waarom stierf Elisa aan een ziekte? Henk van Zon geeft antwoord
Video

Waarom stierf Elisa aan een ziekte? Henk van Zon geeft antwoord

De machtige profeet Elisa overleed aan een onbekende ziekte. Hoe kan het dat een gezalfde dienaar van God ziek was, terwijl hij kon bidden en zulke machtige wonderen kon verrichten? In deze Bijbelstudie geeft Henk de Zon antwoord op die vraag. Elisa

Marcus1:30-31
Verdieping

Eenvoudig geloven kan heel moeilijk zijn

Sommige Bijbelse verhalen zijn zo eenvoudig dat wij het moeilijk vinden om ze echt te geloven. Dat geldt niet alleen voor verhalen van heel, heel lang geleden, maar ook voor verhalen over Jezus. Verhalen over wat Hij gezegd en gedaan heeft. Neem nou