Mercy Ships-verpleegkundige Jannietha: "Door die ene hand op de schouder vindt er al genezing plaats"

Gesponsord2 juni 2023 Mercy Ships
Verpleegkundige Jannietha

Al van kinds af aan droomde Jannietha van een loopbaan bij Mercy Ships maar wist ze zich vooral door God geroepen. Inmiddels is ze al bijna anderhalf jaar werkzaam voor de christelijke hulporganisatie. Waar de verpleegkundige eerst tien maanden dienstdeed op de Africa Mercy, werkt ze nu sinds december op de Global Mercy. Vanuit Dakar, Senegal, vertelt Jannietha in gesprek met Cvandaag over haar bestaan aan boord en over het verschil dat de ziekenhuisschepen in Afrika brengen.

De liefde voor Mercy Ships wordt Jannietha al op vroege leeftijd door haar vader met de paplepel ingegoten. “Hij liet me vaak filmpjes en foto’s zien van de schepen. Ik weet nog dat ik een jaar of zeven was en de Anastasis (één van de eerste schepen van Mercy Ships) in de havens van Rotterdam lag. We zijn aan boord geweest en dat was dan ook direct mijn eerste, fysieke kennismaking met Mercy Ships.”

Voor Jannietha is het haar hele leven al duidelijk dat ze wil volgen waar God haar voor roept. Allereerst was dat het worden van verpleegkundige. Daarnaast werkte God ook de liefde voor Mercy Ships in haar hart. Ze groeide hiermee op. “Op school hield ik er spreekbeurten over. God opende deuren om uiteindelijk ook hier als verpleegkundige te mogen werken. Het leek me altijd al mooi om iets te kunnen betekenen voor de medemens ver weg. Natuurlijk kan dat ook in eigen land, maar in de landen waar Mercy Ships komt ontbreekt het vaak juist aan goede medische hulp. Je kunt daar echt iets brengen."

“God legde het verlangen in mijn hart om in het buitenland aan het werk te gaan en daar iets te delen van de hoop en de rijkdom die we in Christus hebben”

Ze beschouwt het werken aan boord dan ook als Gods roeping. “Hij legde het verlangen in mijn hart om in het buitenland aan het werk te gaan en daar iets te delen van de hoop en de rijkdom die we in Christus hebben. Zo zie en ervaar ik dat echt. Als God met mijn leven een andere bestemming had, dan had Hij dat mij duidelijk gemaakt.”

Nadat Jannietha de opleiding tot verpleegkundige afrondt en elders twee jaar werkervaring opdoet, stapt ze in februari 2022 aan boord van de Africa Mercy. Dat schip wordt momenteel gerenoveerd, waardoor Jannietha sinds afgelopen december op de Global Mercy verblijft. Jannietha merkt op dat beide schepen weinig van elkaar verschillen. “Behalve dat de Global Mercy moderner is uitgerust, kunnen we met beide schepen in principe hetzelfde doen.”

“We mogen ons werk doen in afhankelijkheid van God”

Het geloof in God speelt voor Jannietha en haar collega’s een wezenlijke rol in de uitvoering van het werk aan boord. “We beginnen de dag als team altijd met gebed. We bidden voor de patiënten en dan vooral voor hen die die dag een operatie ondergaan of wiens gezondheidssituatie zorgelijk is. Ook werken we met Teams, waarop gebed gevraagd wordt voor patiënten die het moeilijk hebben. We mogen ons werk doen in afhankelijkheid van God.”

“Door die ene hand op de schouder te leggen en hen echt als mensen te zien, vindt er al genezing plaats”

Wat maakt Jannietha’s werk aan boord zo mooi? “Het klinkt misschien heel normaal, maar het feit dat je je patiënten in de ogen mag aankijken en hun hand mag vasthouden, is voor mij de grootste drijfveer. Je moet je voorstellen dat veel mensen uit gebieden komen waar ze vanwege hun aandoening genegeerd worden. Door die ene hand op de schouder te leggen en hen echt als mensen te zien, vindt er al genezing plaats. Nog los van de medische hulp die ze vervolgens daarna nog krijgen. Je mag iets uitdelen van de liefde van Jezus en dat maakt het enorm waardevol.”

Tegelijkertijd moet Jannietha na afronding van de behandeling ook weer afscheid nemen van haar patiënten. “Dat is niet altijd makkelijk. Je bouwt een band op met mensen, zeker als ze langere tijd aan boord verzorgd worden. Je weet ook niet hoe het verder zal gaan met een patiënt wanneer je hem of haar weer laat gaan. Daarom bidden we als team ook altijd aan het einde of God voor hen wil zorgen. Je mag het dan als het ware weer uit handen geven en weer bij God terugleggen.”

Jannietha ziet dat de aanwezigheid van Mercy Ships mensenlevens verandert. “Niet alleen van diegene die medische zorg ontvangt, maar ook van de mensen die daar omheen staan. Je opereert één patiënt maar anderen uit de familie of gemeenschap, die hun hoop wellicht al lang hadden opgegeven, zien het wonder van genezing ook gebeuren. Iemand die misschien al jaren ziek was, ontvangt genezing en keert terug naar zijn dorp. Op die manier wordt de hoop verspreid.”

“De hoop die je brengt is tweeledig”

Daarnaast werken we als Mercy Ships ook met mentorships, waarbij verpleegkundigen vanuit het land aan boord opgeleid worden en zo de gezondheidszorg in het land verbeterd wordt”, vertelt Jannietha. “Ook hebben we een team dat heel gericht educatie geeft aan zorgverleners in het land zelf en nagaat wat ziekenhuizen nodig hebben. De hoop die je brengt is tweeledig.”

Jannietha vertelt dat ze God op allerlei manieren in West-Afrika aan het werk ziet. Daarvan noemt ze meerdere voorbeelden. “Ik weet nog dat we aan het wachten waren op een containerschip met medische spullen die we op dat moment dringend nodig hadden om onze patiënten te kunnen opereren. Het schip werd echter tegengehouden door de douane. We hebben er een gebedspunt van gemaakt en dan zie je vervolgens het wonder gebeuren dat God op het juiste moment voorziet en we onze spullen toch op tijd binnen hadden.”

“Dat je dat vertrouwen en geloof in God met patiënten mag delen is iets heel waardevols”

Daarbij deelt Jannietha andermaal een indrukwekkend verhaal van Gods werking. “Tegen de tijd dat ons verblijf met het ziekenhuisschip bijna ten einde kwam, hadden we een patiënt aan boord wiens wond maar niet wilde genezen. Met de behandeling die we hem op dat moment gaven, konden we hem eigenlijk niet laten gaan of zomaar overdragen aan de zorg in het land. We hebben in die weken zoveel gebeden voor wondgenezing en hoe wonderlijk is het dan dat God daadwerkelijk genezing geeft. 

Je mag dan ook de patiënt zelf betrekken in het wonderlijke dat God werkt. Ik zei tegen hem: 'ik geloof dat we een God hebben die wilde dat we hier zouden zijn en dat jij op dit schip geopereerd zou worden. Dan geloof ik ook dat God daarna voor je zal zorgen’. Dat je dat vertrouwen en geloof in God met patiënten mag delen is iets heel waardevols.”

“Als we over twee ziekenhuisschepen beschikken, kunnen we twee keer zoveel hulp bieden en twee keer zoveel hulp creëren”

Momenteel wordt het oude ziekenhuisschip waar Jannietha eerst werkte, de Africa Mercy, gerenoveerd. Volgens de verpleegkundige is het van belang dat deze weer snel operationeel is. “Er is zoveel nood en er zijn nog altijd zoveel mensen die medische hulp nodig hebben. Als we over twee ziekenhuisschepen beschikken, kunnen we twee keer zoveel hulp bieden en twee keer zoveel hoop creëren.”

De Africa Mercy van Mercy Ships, is in groot onderhoud in 2023. Om het schip de komende 15 jaar weer volop zijn werk te kunnen laten doen, zorgen we dat het ziekenhuis en de technische faciliteiten weer toekomstbestendig zijn. Zo kunnen we meer dan 10.000 mensen bereiken met medische zorg. Bouw mee! U kunt uw gift hier geven. Deze wordt verdubbeld tot een bedrag van 125.000 euro! 

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. P. den Butter
Nieuws

Ds. P. den Butter op 85-jarige leeftijd overleden

Ds. P. den Butter, emerituspredikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is dinsdagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al lange tijd met een broze gezondheid. Ds. Den Butter werd in 1964 in Gorinchem als predikant binnen

opvoeden
Dagelijks leven

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Zij bieden hiervoor diverse materialen en trainingen om van 2 t/m 8 oktober geloofsgemeenschappen te helpen een volgende stap te ze

Rob Wijnberg
Nieuws

Volgens schrijver Rob Wijnberg werd wetenschap eeuwenlang door het christendom verboden

“Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap”, dat schrijft Rob Wijnberg in zijn nieuwe bestseller ‘Voor ieder wat wils’. In de EO-podcast ‘De Ongelooflijke Podcast’ licht Wijnberg toe waarom hij dat van mening is. Presentator David Boogerd en theo

Gerard en Lydia de Groot
God

De wetten van de geestelijke wereld verschillen met die van de natuurlijke wereld

We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van de bovennatuurlijke wereld, dus laten we vooral kijken naar de personen, zaken en principes die we aantreffen in de geestelijke wereld. God ZelfHij is de Schepper van hemel en aarde. Hij heeft de geest

Sudiksha Thirumalesh
Nieuws

Ouders van tiener die overleed te midden van juridische strijd voelen zich nog altijd gemuilkorfd

Zelfs na de dood van hun dochter worden de ouders van Sudiksha Thirumalesh nog het zwijgen opgelegd, dat meldt de Christian Post. De 19-jarige Sudiksha Thirumalesh is inmiddels overleden maar vocht tot het einde voor een levensverlengende behandeling

Wilco de Vries
Nieuws

Dr. Wilco de Vries spiegelt zich aan Augustinus: "Hoe kunnen we op een juiste manier liefhebben?"

“Zodra je volwassen bent moet wat je allemaal kunt en hebt niet allesbepalend zijn. Jouw identiteit in God moet dat dan zijn.” Dr. Wilco de Vries is gespecialiseerd in ethiek. Bij Hour of Power vertelde hij afgelopen zondag over de grote invloed die

Ds. A. Baars
Nieuws

CGK-predikant sprak stel met twijfels over kinderwens

Er zijn getrouwde christelijke stellen die het in deze tijd, waarin de maatschappij steeds seculierder wordt, twijfelen of ze wel een gezinnetje moeten stichten. Dat die zorgen van alle tijden zijn, blijkt wel uit een anekdote die ds. A. Baars onlang

Spreker Jacques Brunt
Nieuws

Jacques Brunt over het Loofhuttenfeest: "God wil dat we ons in Hem verblijden"

Momenteel vieren de Joden het Loofhuttenfeest. Tijdens het feest, dat in het Hebreeuws Soekot heet en een week duurt, worden Joden opgeroepen zich te verblijden in God. Maar hoe doe je dat als je omstandigheden kent waarin het moeilijk is om blij te

Meerartikelen

Jorien Ouweneel
Nieuws

Advies voor Frontrunners: Hoe moet je bidden voor je onvervulde kinderwens?

Als echtpaar met een kinderwens start je, over het algemeen, optimistisch en hoopvol. Alle keren dat je als vrouw ongesteld moet worden is er spanning en hoop. En in het eerste jaar kun je je nog redelijk vasthouden aan de wetenschap dat het tijd kos

Ds. Ron van der Spoel
Nieuws

Waarom zwijgt God soms? Ds. Ron van der Spoel geeft antwoord

We hebben als christenen misschien allemaal wel eens de ervaring gehad dat het lijkt dat God zwijgt en ons niet meer hoeft. Zo betuigt ook ds. Ron van der Spoel in een nieuwe video van IZB: "Je vraagt iets, je verlangt iets en je smeekt, maar toch bl

Christelijke missionarissen worden aangevallen door Joodse kinderen
Nieuws

Christelijke missionarissen in Israël aangevallen door Joodse kinderen

Op 12 september ging een video viraal op X waarin twee christelijke missionarissen aangevallen worden door een groep Joodse kinderen. De video, die liefst 13 miljoen keer via verschillende platforms bekeken werd, toont hoe twee christelijke vrouwen b

Marjo C.A. Korpel
God

Is Asjera het vrouwelijke element van God dat uit het geloof is 'verbannen'?

Ineens stonden de kranten vol met artikelen over de godin Asjera, die hierdoor overwacht springlevend is geworden. Wie is die Asjera? En is zij inderdaad het vrouwelijke element van God dat uit het geloof van Israël is 'verbannen'? Beeldenstorm in Ma

ds. S. T. Lagendijk
Nieuws

Mag een christen twijfelen aan zijn behoud? HHK-predikant antwoordt

'Als we 1 Johannes 4:18 lezen dan staat er dat als je God mag kennen, je geen vrees meer hebt (in geestelijk opzicht). Betekent dit dat je als kind van God ook nooit twijfelt, of je het geloof jezelf aanpraat? Als ik dan de tekst zo lees, staat er du

Ds. K. den Boer
Nieuws

Ds. K. den Boer aanvaardt beroep hersteld hervormd Goedereede

De hersteld hervormde gemeente in Goedereede verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. K. den Boer (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt na vijf jaar afscheid van Sirjansland. Den Boer volgt in Goedereede de vorig jaar naar Moerkapelle-Sche

De rechterstoel en onze beloning
Nieuws

De rechterstoel van Christus is niet iets om bang voor te zijn

‘Want we moeten allemaal voor de rechterstoel van Christus verschijnen. Dan zal iedereen loon ontvangen voor wat hij tijdens zijn leven heeft gedaan, goed of kwaad’ (2 Korintiërs 5:10, GN). Wat we in het vooruitzicht hebben is zoveel beter dan wat ac

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen
Nieuws

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen

Het Europees Hof verplicht Roemenië om wetgeving te implementeren waarin het homohuwelijk erkend wordt. Dat meldt CNE News. De huidige regeringspartij Partidul Social Democrat (PSD) staat echter niet te springen. Ook de Roemeens-Orthodoxe Kerk is all

Sieberen Voordewind
Nieuws

De noodzaak van échte gebedsbijeenkomsten

Op een dag werd ik, net als vele anderen, uitgenodigd om naar een landelijke gebedsbijeenkomst te komen. Ik vond het de moeite waard om een paar uur te reizen om samen met vele andere christenen te bidden. Maar helaas kwam ik bedrogen uit. De bijeenk

Trekker
Nieuws

SGP: Boer aan het roer en stikstofaanpak op de schop

Vorige week presenteerde de SGP haar verkiezingsprogramma. Daarin komen ook boeren, vissers en het platteland uitgebreid aan bod. In een artikel op de website besteedt de partij er nog eens afzonderlijk aandacht aan: ‘De SGP wil de boer aan het roer

Tim Keller
Nieuws

Terugluisteren: Theoloog William den Boer blikt vooruit op conferentie Tim Keller

Tim Keller: wie is deze wereldwijd invloedrijke en succesvolle Amerikaanse kerkplanter, predikant en auteur van diverse bestsellers die dit jaar overleed? In oktober vindt een tweedaagse conferentie plaats naar aanleiding van de Nederlandse vertaling

Sela
Positief nieuws

Luister naar het nieuwe nummer van Sela!

'Als ik naar de bergen kijk', zo heet de nieuwe single van Sela. Het is een prachtig lied over Gods trouw bij 'elke stap', gebaseerd op Psalm 121. De christelijke band zet in het aanbiddingslied God de Schepper centraal. 'Onze Heer die alles maakte,