Mercy Ships-verpleegkundige Jannietha: "Door die ene hand op de schouder vindt er al genezing plaats"
Al van kinds af aan droomde Jannietha van een loopbaan bij Mercy Ships maar wist ze zich vooral door God geroepen. Inmiddels is ze al bijna anderhalf jaar werkzaam voor de christelijke hulporganisatie. Waar de verpleegkundige eerst tien maanden dienstdeed op de Africa Mercy, werkt ze nu sinds december op de Global Mercy. Vanuit Dakar, Senegal, vertelt Jannietha in gesprek met Cvandaag over haar bestaan aan boord en over het verschil dat de ziekenhuisschepen in Afrika brengen.
De liefde voor Mercy Ships wordt Jannietha al op vroege leeftijd door haar vader met de paplepel ingegoten. “Hij liet me vaak filmpjes en foto’s zien van de schepen. Ik weet nog dat ik een jaar of zeven was en de Anastasis (één van de eerste schepen van Mercy Ships) in de havens van Rotterdam lag. We zijn aan boord geweest en dat was dan ook direct mijn eerste, fysieke kennismaking met Mercy Ships.”
Voor Jannietha is het haar hele leven al duidelijk dat ze wil volgen waar God haar voor roept. Allereerst was dat het worden van verpleegkundige. Daarnaast werkte God ook de liefde voor Mercy Ships in haar hart. Ze groeide hiermee op. “Op school hield ik er spreekbeurten over. God opende deuren om uiteindelijk ook hier als verpleegkundige te mogen werken. Het leek me altijd al mooi om iets te kunnen betekenen voor de medemens ver weg. Natuurlijk kan dat ook in eigen land, maar in de landen waar Mercy Ships komt ontbreekt het vaak juist aan goede medische hulp. Je kunt daar echt iets brengen."
Ze beschouwt het werken aan boord dan ook als Gods roeping. “Hij legde het verlangen in mijn hart om in het buitenland aan het werk te gaan en daar iets te delen van de hoop en de rijkdom die we in Christus hebben. Zo zie en ervaar ik dat echt. Als God met mijn leven een andere bestemming had, dan had Hij dat mij duidelijk gemaakt.”
Nadat Jannietha de opleiding tot verpleegkundige afrondt en elders twee jaar werkervaring opdoet, stapt ze in februari 2022 aan boord van de Africa Mercy. Dat schip wordt momenteel gerenoveerd, waardoor Jannietha sinds afgelopen december op de Global Mercy verblijft. Jannietha merkt op dat beide schepen weinig van elkaar verschillen. “Behalve dat de Global Mercy moderner is uitgerust, kunnen we met beide schepen in principe hetzelfde doen.”
Het geloof in God speelt voor Jannietha en haar collega’s een wezenlijke rol in de uitvoering van het werk aan boord. “We beginnen de dag als team altijd met gebed. We bidden voor de patiënten en dan vooral voor hen die die dag een operatie ondergaan of wiens gezondheidssituatie zorgelijk is. Ook werken we met Teams, waarop gebed gevraagd wordt voor patiënten die het moeilijk hebben. We mogen ons werk doen in afhankelijkheid van God.”
Wat maakt Jannietha’s werk aan boord zo mooi? “Het klinkt misschien heel normaal, maar het feit dat je je patiënten in de ogen mag aankijken en hun hand mag vasthouden, is voor mij de grootste drijfveer. Je moet je voorstellen dat veel mensen uit gebieden komen waar ze vanwege hun aandoening genegeerd worden. Door die ene hand op de schouder te leggen en hen echt als mensen te zien, vindt er al genezing plaats. Nog los van de medische hulp die ze vervolgens daarna nog krijgen. Je mag iets uitdelen van de liefde van Jezus en dat maakt het enorm waardevol.”
Tegelijkertijd moet Jannietha na afronding van de behandeling ook weer afscheid nemen van haar patiënten. “Dat is niet altijd makkelijk. Je bouwt een band op met mensen, zeker als ze langere tijd aan boord verzorgd worden. Je weet ook niet hoe het verder zal gaan met een patiënt wanneer je hem of haar weer laat gaan. Daarom bidden we als team ook altijd aan het einde of God voor hen wil zorgen. Je mag het dan als het ware weer uit handen geven en weer bij God terugleggen.”
Jannietha ziet dat de aanwezigheid van Mercy Ships mensenlevens verandert. “Niet alleen van diegene die medische zorg ontvangt, maar ook van de mensen die daar omheen staan. Je opereert één patiënt maar anderen uit de familie of gemeenschap, die hun hoop wellicht al lang hadden opgegeven, zien het wonder van genezing ook gebeuren. Iemand die misschien al jaren ziek was, ontvangt genezing en keert terug naar zijn dorp. Op die manier wordt de hoop verspreid.”
Daarnaast werken we als Mercy Ships ook met mentorships, waarbij verpleegkundigen vanuit het land aan boord opgeleid worden en zo de gezondheidszorg in het land verbeterd wordt”, vertelt Jannietha. “Ook hebben we een team dat heel gericht educatie geeft aan zorgverleners in het land zelf en nagaat wat ziekenhuizen nodig hebben. De hoop die je brengt is tweeledig.”
Jannietha vertelt dat ze God op allerlei manieren in West-Afrika aan het werk ziet. Daarvan noemt ze meerdere voorbeelden. “Ik weet nog dat we aan het wachten waren op een containerschip met medische spullen die we op dat moment dringend nodig hadden om onze patiënten te kunnen opereren. Het schip werd echter tegengehouden door de douane. We hebben er een gebedspunt van gemaakt en dan zie je vervolgens het wonder gebeuren dat God op het juiste moment voorziet en we onze spullen toch op tijd binnen hadden.”
Daarbij deelt Jannietha andermaal een indrukwekkend verhaal van Gods werking. “Tegen de tijd dat ons verblijf met het ziekenhuisschip bijna ten einde kwam, hadden we een patiënt aan boord wiens wond maar niet wilde genezen. Met de behandeling die we hem op dat moment gaven, konden we hem eigenlijk niet laten gaan of zomaar overdragen aan de zorg in het land. We hebben in die weken zoveel gebeden voor wondgenezing en hoe wonderlijk is het dan dat God daadwerkelijk genezing geeft.
Je mag dan ook de patiënt zelf betrekken in het wonderlijke dat God werkt. Ik zei tegen hem: 'ik geloof dat we een God hebben die wilde dat we hier zouden zijn en dat jij op dit schip geopereerd zou worden. Dan geloof ik ook dat God daarna voor je zal zorgen’. Dat je dat vertrouwen en geloof in God met patiënten mag delen is iets heel waardevols.”
Momenteel wordt het oude ziekenhuisschip waar Jannietha eerst werkte, de Africa Mercy, gerenoveerd. Volgens de verpleegkundige is het van belang dat deze weer snel operationeel is. “Er is zoveel nood en er zijn nog altijd zoveel mensen die medische hulp nodig hebben. Als we over twee ziekenhuisschepen beschikken, kunnen we twee keer zoveel hulp bieden en twee keer zoveel hoop creëren.”
De Africa Mercy van Mercy Ships, is in groot onderhoud in 2023. Om het schip de komende 15 jaar weer volop zijn werk te kunnen laten doen, zorgen we dat het ziekenhuis en de technische faciliteiten weer toekomstbestendig zijn. Zo kunnen we meer dan 10.000 mensen bereiken met medische zorg. Bouw mee! U kunt uw gift hier geven. Deze wordt verdubbeld tot een bedrag van 125.000 euro!