Politiek is niet iets voor hoogopgeleide mensen met grijze haren

‘’Politiek is niet iets voor mensen met grijze haren en een master in rechtsgeleerdheid, maar voor iedereen met ideeën en idealen!’’ Het volgende citaat van Obama die u waarschijnlijk al heel vaak heeft gehoord inspireert mij in het bijzonder om mij kandidaat te stellen als voorzitter, ’’change is brought about because ordinary people do extraordinary things’’. Dit citaat gaat over de kern van politiek, namelijk verandering teweegbrengen.
In Nederland zijn we gewoon om veranderingen te bespreken in het parlement, maar dit is niet de enige plek waar verandering verwezenlijkt wordt. Door de gehele maatschappij zijn mensen bezig met een betere toekomst voor dit land en de wereld. Elke dag staan er weer mensen op om weer naar het werk te gaan. Om huizen te bouwen, auto’s te repareren, kozijnen te schilderen en nog veel meer. Juist deze mensen verdienen aandacht. Juist deze mensen verdienen een goed inkomen. Juist deze mensen zijn het die de maatschappij op hun schouders dragen.
Ook in de kerk hebben we deze mensen hard nodig. Er zijn nog maar weinig kerken die nog een eigen betaalde koster hebben. Maar het is juist de koster en de organist die de eredienst dragen. Ordinary people, doing ordinary things. En dat maakt het extra bijzonder. In Den Haag zijn we graag bezig met grote zaken. Vaak is dat ook nodig. De aanpak van de klimaatverandering ís een grote uitdaging en daar moet ook veel aandacht naar toe. Maar vergeten we daardoor niet de mensen die deze maatschappij op hun schouders dragen? Daarom wil ik mij in mijn termijn als voorzitter van PerspectieF richten op de volgende drie zaken:
1. De slinkende portemonnee van de middeninkomens;
2. Het afnemende vertrouwen van de Nederlanders in de politiek en de bestuurders;
3. De scholing van vakmensen.
De slinkende portemonnee van de middeninkomens
Vorig jaar publiceerde het Nibud een nieuwsbericht met de kop: ‘’Middeninkomens redden het door hoge energierekening niet meer zonder bezuinigen’’. De strekking van dit bericht was dat de middeninkomens steeds vaker een spaarpotje moesten openbreken om de maandelijkse lasten te kunnen betalen. Waar er voor de allerlaagste inkomens allerlei regelingen zijn, is er voor de middeninkomens weinig geregeld. Deze groep valt daarom ook steeds vaker tussen wal en schip. Door de inflatie zijn de prijzen enorm gestegen. Wanneer het inkomen niet meebeweegt met de inflatie ontstaan er grote problemen. Ik wil dan ook meer aandacht creëren voor deze groep mensen. Het zijn niet de mensen die naar de voedselbank moeten, maar wel de groep mensen die zich ook zorgen maken over de toekomst van hun huishouden.
Het afnemende vertrouwen van de Nederlanders in de politiek en de bestuurders
Vertrouwen is heel kwetsbaar. Vertrouwen moet daarom ook altijd met fluwelen handschoenen behandelt worden. Vertrouwen is als een vaas. Als de vaas kapot valt, dan kan het nog wel gelijmd worden, maar het zal nooit meer zo een mooie vaas worden als die was. De Nederlandse politieke vaas is al vaak gevallen en al vaak gelijmd. En telkens is het wachten tot de vaas weer gaat vallen. Johan Remkes is dan de lijm die de stukjes vaas weer bij elkaar brengt. Maar het feit dat de vaas telkens weer valt is een groot probleem. Waar gaat het mis? Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau is gebleken dat veel mensen vinden dat de overheid niet weet wat er speelt onder de ‘gewone burger’.
Bron: SCP (SCO’22)
Daarnaast is er ook nog de procedurele rechtvaardigheid, het principe dat beleid op een rechtvaardige wijze tot stand is gekomen. Dit is belangrijk om willekeur en/of corruptie te voorkomen. Ook bij deze factor werden er weer vragen gesteld door het SCP. De vragen waren met name gericht op de transparantie van de overheid.
Bron: SCP (SCO’22)
De uitkomst is schokkend, maar niet verrassend. Een groot deel van de ondervraagden is van mening dat de overheid niet transparant handelt.
Het is dus echt zaak om deze trend te veranderen. Hoewel er in Den Haag al vaak gesproken wordt over verbetering en besturen met ‘nieuw elan’, ziet de Nederlander daar maar weinig van. Mijn visie: communiceer op een eenvoudige wijze de beleidsoverwegingen. Iedereen moet het kunnen begrijpen. En iedereen moet zich gezien, gehoord en vertegenwoordigd voelen.
De scholing van vakmensen
Een aantal jaren geleden was het nog heel normaal om de universiteit als iets beters te zien dan het mbo. Dat is een gruwelijke misvatting… Het mbo is een volwaardig meetellend onderdeel van de maatschappij. Sterker nog, ze hebben de toekomst in handen. De maatschappij snakt naar vakmensen, mensen met kennis en vaardigheden. Ik heb dan ook enorm veel respect voor jonge mensen die bewust kiezen voor een prachtig vakgebied.
Toch gebeurt het nog vaak dat mbo’ers worden uitgesloten op bepaalde uitgaansgelegenheden. Dit kan absoluut niet meer in 2023. Ik ben dan ook zeer verheugd dat minister Dijkgraaf mooie en concrete stappen gaat ondernemen tegen deze ongelijkwaardige behandeling. Binnen PerspectieF wil ik de praktisch geschoolde mensen een podium geven zodat zij kunnen vertellen wat zíj belangrijk vinden. Ik hoop dat doordat er podium komt voor deze groep jonge mensen, er nog meer mbo’ers betrokken raken bij de politiek. Want politiek is niet iets voor mensen met grijze haren en een master in rechtsgeleerdheid, maar voor iedereen met ideeën en idealen!
Word actief!
Heb je idealen en ben je betrokken met de maatschappij? Laat van je horen! Juist in deze tijd heeft de maatschappij en de kerk mensen nodig die de handen uit de mouwen steken voor een betere toekomst. Twijfel niet aan je eigen capaciteiten, iedereen kan verandering teweeg brengen. De een doet dat door Kamerlid te zijn, de ander doet dat door een zieke broeder of zuster te bezoeken. Beiden leveren een bijdrage aan iemands leven. Jakobus zegt dan ook in zijn brief: ‘’De zuivere en onbevlekte godsdienst voor God en de Vader is dit: wezen en weduwen bezoeken in hun verdrukking en zichzelf onbesmet bewaren van de wereld.’’
Nathánaël Post is algemeen secretaris bij PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie.
Praatmee