cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pro-abortusdemonstranten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2023 door Redactie

South Carolina (VS) wil abortus verbieden na zes weken zwangerschap

Het parlement van de Amerikaanse staat South Carolina heeft afgelopen dinsdag een wet aangenomen waarbij abortus na zes weken zwangerschap verboden wordt, melden diverse media. Officieel moet de Republikeinse gouverneur Henry McMaster de wet nog ondertekenen, maar verwacht wordt dat dit slechts een formaliteit betreft. 

De periode van zes weken is gekozen omdat dit doorgaans het punt in de zwangerschap is waarop een hartslag bij de foetus kan worden vastgesteld. Tussen februari 2021 en januari van dit jaar hanteerde het parlement van South Carolina al een dergelijke abortuswet maar deze werd toendertijd door het Hooggerechtshof van de staat verworpen.

Daardoor konden vrouwen in South Carolina vooralsnog tot de 22e week van de zwangerschap een abortus laten uitvoeren. Dat aantal wordt dus zeer waarschijnlijk teruggebracht tot zes weken.

Uitzonderingen
Als het leven of de gezondheid van een vrouw in gevaar is, of er tijdens de zwangerschap fatale afwijkingen aan het licht komen, kan er in zo'n geval wel voor een abortus gekozen worden.

CNN meldt dat zwangerschappen die door verkrachting of incest tot stand gekomen zijn, tot en met 12 weken afgebroken kunnen worden. Verder melden diverse media dat als artsen de nieuwe wetgeving overtreden, hoge boetes en een gevangenisstraf van maximaal twee jaar riskeren. 

Roe vs Wade
Vorig jaar juni verwierp het Amerikaanse Hooggerechtshof nog de uitspraak in de bekende zaak 'Roe vs Wade' uit 1973. Sindsdien hebben vrouwen niet langer de grondwettelijke vrijheid om voor een abortus te kiezen. Die beslissing ligt nu bij de Amerikaanse staten zelf. 

De op handen zijnde wetswijziging valt niet bij iedereen in goede aarde. Zo wordt verwacht dat meerdere pro-abortusgroepen opnieuw naar het Hooggerechtshof van South Carolina zullen stappen. Alexis McGill Johnson van de organisatie Planned Parenthood kondigde via Twitter al juridische stappen aan. 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen