ChristenDOM? helpt christenen hun geloof te verdedigen: "Jezus is het antwoord"
“We willen jonge christenen met onze beweging weerbaarder maken in hun geloof.” Organisatie ChristenDOM? is opgericht door een aantal enthousiaste jongeren die graag hun geloof verdedigen. Bij Hour of Power vertelden vier van die jongeren afgelopen zondag waarom ze apologetiek zo belangrijk vinden en waarom ze daar graag video’s over maken.
“Ik vind het heel belangrijk om aan mensen uit te kunnen leggen wat ik geloof”, zegt Joshua Visser. Hij legt vervolgens kort uit wat de Drie-eenheid van God inhoudt, een vraag die hij vaak voorgeschoteld krijgt. Bagtowar Fouad, die naast Joshua zit, vertelt welke vragen niet-christelijke jongeren zoal hebben. “Atheïsten hebben vaak vragen als: ‘Waar komt God vandaan?’ Moslims zijn benieuwd naar de Drie-eenheid en de genadegave van Jezus aan het kruis, daar snappen ze niks van.”
Geloofsverdediging is volgens Joshua nodig omdat veel jongeren vanaf de basisschool al worden aangevallen vanwege hun geloof. “De wetenschap zou het christendom bijvoorbeeld tegenspreken. Paulus verdedigde in zijn tijd ook zijn geloof, dus ik denk dat we ons er allemaal mee bezig moeten houden als christenen. Zelf heb ik een persoonlijke zoektocht gehad toen ik een jaar of zeventien was, ik ging toen het internet op om te kijken wat waar was. Ik ontdekte dat er in het Nederlands vrij weinig beschikbaar was aan goede en stevige antwoorden met onderbouwing. Onze missie is om dit soort antwoorden in duidelijke video’s naar buiten te brengen.”
Joël Ibraahim, die de scripts van de apologetische video’s schrijft en bedenkt, vertelt dat er nog steeds 84 procent van alle mensen wereldwijd gelovig zijn volgens het Pew Research Center. “Een van de populaire misvattingen in Nederland is dat het geloof in God steeds minder wordt. Op kleine schaal klopt dat wel, maar wereldwijd weten mensen de weg naar God gelukkig wel te vinden. We willen met onze beweging jonge christenen weerbaarder maken in hun geloof en daarnaast niet gelovigen ervoor interesseren door hen op Jezus te wijzen.”
Presentator Jan van den Bosch eindigt het gesprek met ‘de moeilijkste vraag’ die hij vaak te verwerken krijgt. Als God liefde is en bestaat, waarom is er dan zoveel lijden, pijn en oorlog? Joël antwoordt: “Dat is een vraag waar je niet te snel rationeel op moet willen antwoorden. Vaak zit er ook heel veel pijn achter zo’n vraag, van persoonlijk leed dat mensen is aangedaan. Daar wil je natuurlijk ruimte voor geven. Zo’n vraag kun je dus beter beantwoorden in een gesprek met diegene, in plaats van in een antwoord van tien seconden. Maar voor nu zal ik er kort inhoudelijk antwoord op geven. In Genesis zien we dat de mens tegen God in opstand komt. Als we heel eerlijk zijn zien we dat niet alleen bij Adam en Eva, dat zien we ook in ons eigen leven terug. Sinds die zondeval is er niet alleen tussen mensen onderling strijd, maar de hele aarde blijkt op een bepaalde manier gebroken te zijn. Het perfecte plaatje van een leven met God, daar moeten we naar terugkeren.”
Joël voegt daar nog iets aan toe om zijn punt te versterken. “Vanuit een leven zonder God is er geen verklaring te vinden waarom lijden verkeerd zou zijn. Stel dat we hier alleen maar zijn om te overleven. Het recht van de sterkste wint. Dan is er helemaal geen grond om te zeggen dat lijden verkeerd is. De gorilla bovenop de apenrots die heeft het dan gemaakt en de rest heeft gewoon pech. Maar ik geloof dat Jezus het antwoord is voor hen die hier op aarde lijden.”
Praatmee