cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hans Maat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2023 door Jeffrey Schipper

Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?

Hbo-theologen krijgen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een gelijkwaardige plek naast de predikant. Tijdens de recente generale synode van de PKN is een aangepast voorstel hierover aangenomen. Dat betekent concreet dat de zogenoemde hbo-predikant (pastor) weer een stapje dichterbij is gekomen. Hans Maat, voormalig directeur van het Evangelisch Werkverband en nu van Stichting Return of Hope en het European Mission Centre, besprak dit nieuwsfeit in de Cvandaag podcast.

Maat juicht het synodebesluit toe en pleit tegelijkertijd voor maatwerk. "Iedere situatie is verschillend. Houd bijvoorbeeld rekening met getalenteerde hbo'ers die veel meer in hun mars hebben dan zij in hun opleiding hebben meegekregen. Ik zie predikant en pastor vandaag de dag steeds meer naar elkaar toegroeien. Het is niet zo dat je per se naar de universiteit moet om de bijbelse grondtalen te leren. Ook in het hoger beroepsonderwijs zijn er op dat gebied mogelijkheden. Argumenten voor een onnatuurlijke scheiding tussen hbo en universitair opgeleid worden steeds dunner."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 26:10Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
- Cvandaag podcast: Opperrabbijn Jacobs en CGK-predikant in gesprek over 4 en 5 mei
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zeer terecht. Waarom? Herder en leraar zijn, is niet afhankelijk van een theologische universitaire opleiding. Heb je de gave, de vrijmoedigheid en de ootmoedigheid, gepaard met een waar geloof, moet dat gewoon kunnen.

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify